A3 Haber

“Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası”: Thodex’in kurucusu 2 milyar dolarla yurtdışına kaçtı

“Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası”: Thodex’in kurucusu 2 milyar dolarla yurtdışına kaçtı

“Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası”: Thodex’in kurucusu 2 milyar dolarla yurtdışına kaçtı
Nisan 22
14:07 2021

Son 24 saattir internet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in yaklaşık 2 milyar dolarla (kripto varlık) dün akşam saat 18’de İstanbul Havalimanı’ndan yurtdışına çıktığı iddia edildi.

Türkiye merkezli kripto para borsalarından Thodex’in kurucusu Koinex adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Fatih Özer, yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto varlıkla 20 Nisan Salı günü saat 19.50’de Arnavutluk Tiran’a kaçtı. Dün yaptığı açıklamayla işlemlere birkaç gün süreyle kapandığını duyuran borsanın kullanıcıları, savcılığa suç duyurusunda bulundu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Özer hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlattı. Şirket hakkında da soruşturma başlatıldı. Şirketin Kadıköy’deki ofisinde polis inceleme yaptı.

Borsanın kapanmasıyla mağdur olan 391 bin yatırımcının avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, “Artık bundan sonra çok zorlu ve uzun bir süreç başlıyor. Allah herkese sabır versin” dedi.

Habertürk’e de konuşan Kılıç, Thodex’te birkaç gündür para transferi sıkıntısı yaşandığını, en son sitenin kapatıldığını ve yatırımcılar arasında panik başladığını vurguladı. Av. Oğuz Evren Kılıç, “Mağdurlar bulundukları illerde cumhuriyet savcılıklarına suç duyuruları yapıyorlar” bilgisini de paylaştı.

“Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası”

Thodex’de yaklaşık 400 bin kişinin hesabının bulunduğunu ve bunlardan 391 bininin aktif hesap olduğunu kaydeden Kılıç, “Borsada aylık 100 milyar liralık yani yaklaşık 12 milyar dolarlık işlem hacmi olduğunu öğrendik. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığını hesaplıyoruz. Bu cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası” diye konuştu.

Polis şirket ofisinde inceleme yaptı 

Çok sayıda kişinin suç duyurusu üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, merkezi Kadıköy’de bulunan şirketle ilgili “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç örgütü kurmak” suçlarından resen soruşturma başlattı.

Sabah saatlerinde de şirketin merkez ofisinin bulunduğu binaya polis geldi. Polis incelemenin ardından binadan ayrıldı.

Havalimanından ayrılırken görüntülendi 

DHA’nın edindiği bilgilere göre; Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in 20 Nisan Salı günü saat 19.50’de Arnavutluk Tiran’a gittiği belirlendi. Özer’in İstanbul Havalimanı’ndan ayrılırken fotoğrafı da ortaya çıktı.

Özer, Twitter ve Instagram hesaplarını da kapattı.

Şirketten açıklama

Thodex internet sitesinde ise yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı gerekçesiyle kullanıcıların önce 6 saat, ardından da dört beş gün siteyi kullanamayacakları duyuruldu.

Thodex’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son 2 yıllık süreçte kripto varlıklara duyulan ilginin artması ve büyük aktörlerin; sektöre dahil olması ile birlikte, borsaların büyümesi ve yeni adımların atması da kaçınılmaz hale gelmiştir. İsmini anlaşma süreci tamamlandığında duyuracağımız; dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri; uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır. Sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına gelen ortaklık teklifini olumlu değerlendirme kararı alınmıştır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup; devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç ise yaklaşık 4-5 iş günü sürecektir. Bu süre zarfında kullanıcılarımıza düzenli olarak bilgilendirme sağlanacaktır.”

Dogecoin dağıtımı, Porsche çekilişi, ünlülerle reklam kampanyası 

Thodex, kullanıcı çekmek için platformu kullananlara 2 milyon Dogecoin dağıtacağını vadetmiş ve kurulduğu dönem de adını duyurmuk için çekilişle Porsche marka araç vermişti.

Thodex ayrıca reklam kampanyası için ünlü isimleri de kullanmıştı. Pınar Deniz, Mine Tugay, Bahar Şahin, Simge, Zeynep Sever Demirel, Özge Ulusoy, Deren Talu ve Ebru Şallı gibi 8 ünlü isim, geçtiğimiz yılın aralık ayında kırmızı elbiseleriyle Thodex için objektif karşısına geçmişti.

Portföyünün yarısından fazlası Dogecoin 

Thodex’deki işlemlerin yarısından fazlasını Space X ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın paylaşımlarıyla birlikte son dönemlerde fiyat rekoru kıran Dogecoin işlemleri oluşturuyordu.

Coinmarketcap’in verilerine göre Thodex’te yapılan işlemlerde Dogecoin yüzde 53, Tether yüzde 13, Ripple yüzde 7,4, Litecoin yüzde 3,3 ve Bitcoin ise yüzde 3 düzeyinde paya sahipti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER