A3 Haber

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış: 53 kişilik mürettebatın oksijeni cumartesi bitecek

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış: 53 kişilik mürettebatın oksijeni cumartesi bitecek

Kayıp denizaltı için zamana karşı yarış: 53 kişilik mürettebatın oksijeni cumartesi bitecek
Nisan 23
00:10 2021

Bali Adası açıklarında eğitim görevi sırasında çarşamba günü kaybolan Endonezya Donanması’na ait Nanggala denizaltısının 53 kişilik mürettebatı ile 600-700 metre derinde olmasından endişe ediliyor. Savaş gemileri ile aranan denizaltıda mürettebatın cumartesi günü akşam üzeri saatlerine kadar yetecek oksijeni bulunuyor.

Endonezya donanması, kayıp denizaltının dalış yaptığı yere yakın noktada tespit edilen petrol sızıntısının, yakıt deposu hasarına veya mürettebatın yolladığı bir sinyale işaret edebileceğini bildirdi.

Denizaltısının kaybolmadan önce son kez sinyal gönderdiği bölgenin 600 ila 700 metre derinliğe ulaştığı belirlendi.

1981 Alman yapımı olan KRI Nanggala-402 denizaltısı en fazla 250 metre derine dalabiliyor.

Endonezya donanması sözcüsü Julius Widjojono, denizaltının söz konusu seviyeden daha derine inmesinin ‘ölümcül olabilir’ sözleriyle değerlendirdi.

Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Yudo Margono, salı günü yaptığı açıklamada denizaltının elektrik kesintisi sonrasında 72 saat yetecek oksijene sahip olduğunu belirterek, “Cumartesi günü yaklaşık saat 15’e kadar vaktimiz var. Umarım daha önce onlara ulaşırız” ifadelerini kullandı.

Endonezya Donanması, denizaltının kaybolduğu bölgeye 6 savaş gemisi, 1 helikopter ve 400 personel gönderildiğini açıkladı.

Arjantin denizaltısı 1 yıl sonra sadece 20 kilometre uzaklıkta bulunmuştu

KRI Nanggala-402’den son haber alınan bölgenin derinliği, arama kurtarma çalışmalarının zorluğu açısından 2017 yılında Arjantin donanmasına ait denizaltısını akıllara getiriyor.

Kasım 2017’de Güney Atlantik Okyanusunda seyir halindeyken 44 kişilik mürettebatıyla kaybolan ARA San Juan askeri denizaltısı, bir yıl sonra okyanusun 907 metre altında, dalışa geçtiği bölgeden sadece 20 kilometre uzakta bir kanyonun tabanında tespit edilmişti.

Avustralya Denizaltı Enstitüsü basın sözcüsü Frank Owen, kurtarma sistemlerinin 600 metre ve daha derinine inebildiğini ancak bu mini denizaltı olarak nitelendirilen bu sistemlerin 600 metrenin altında pompa çalıştırma gibi bazı fonksiyonlarının olmadığını ve dolayısıyla insan kurtarmada yetersiz kaldıklarını ifade etti.

Bali Adası açıklarında derinliğin bin 500 metreye kadar ulaştığı ifade ediliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER