A3 Haber

İkizdere’deki taş ocağının altından ‘davet’ usulü ihale çıktı: Halk Cengiz İnşaat karşı direniyor

İkizdere’deki taş ocağının altından ‘davet’ usulü ihale çıktı: Halk Cengiz İnşaat karşı direniyor

İkizdere’deki taş ocağının altından ‘davet’ usulü ihale çıktı: Halk Cengiz İnşaat karşı direniyor
Nisan 24
13:26 2021

Cengiz İnşaat’ın İşkencedere Vadisi’ne yapmak istediği taş ocağı halkın büyük tepkisi ile karşılaştı. Birçok kez iş makineleri durduran bölge halkı, vadide taş ocağı yapılmasına karşı direnişini sürdürürken AKP Cengiz İnşaat’ın bölgede kalması için elinden geleni yapıyor.

Cengiz İnşaat’ın Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi’nden yapmak istediği taş ocağı bölge halkının tepkisiyle karşılaştı. Vadide taş ocağı yapılmasını istemeyen yurttaşlar birçok kez iş makinelerini durdururken, AKP ise Cengiz İnşaat’ın bölgede kalması için diretiyor.

Gerçek Gündem’den Serhat Yılmaz’ı haberine göre, dünyada koruma altında olan 200 vadiden biri olan İşkencedere’de, Cengiz İnşaat’ın taş ocağı çalışmaları yapması bölge halkının tepkisiyle karşılaştı. Taş ocağı yapılmasına karşı çıkan yurttaşlar birçok kez iş makinelerini durdurdu. Cengiz İnşaat ise, tepkilere rağmen AKP’nin desteğiyle bölgedeki faaliyetlerinde ısrar ediyor.

Adrese teslim ihale 

Kamu İhale Kurumu’nun deprem gibi olağanüstü haller için uyguladığı “21B Pazarlık” usulü, son zamanlarda AKP’nin yandaş şirketlere ihale dağıtmak için kullandığı bir yöntem halini aldı.

İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağının ihalesi de 21B ile davet usulü ile yapıldı.

İhalede yine ‘tanıdık’ şirketler 

Davet Usulü ile 2020 yılının temmuz ayında yapılan ihaleyi Kolin, Çelikler gibi inşaat şirketlerini geride bırakan Cengiz İnşaat kazandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihalenin maliyeti ise 1 milyar 719 milyon 780 bin 618 lira olarak ifade edildi.

Erdoğan’dan destek 

İyidere’deki lojistik merkez ve liman yapımında kullanılacak bazaltların çıkarılacağı taş ocağı için, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi.

Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı Projesi kapsamında deniz dolgusunda kullanılacak hammaddenin temini için ihtiyaç duyulan taş ocağı ile bağlantı yoluna isabet eden bazı taşınmazlar kamulaştırıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca alınan acele kamulaştırma kararı 20 Mart 2020 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete’de Erdoğan’ın imzası ile yer aldı.

Alınan acele kamulaştırma kararı ise 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. Maddesine dayandırıldı.

Bölgenin ekolojik yapısına zarar verecek 

Bölge halkı iş makinelerinin çalışmasını defalarca durdururken, 31 milyon 448 bin ton dinamit patlatılarak çıkarılacak 16 milyon tona yakın taşın ve kurulacak tesisin bölgenin ekolojik yapısını yok edeceğini ifade ediliyor.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER