Site icon A3 Haber

Prof. Ortaylı: 1915 olaylarına soykırım diyenlerin bir broşürlük kadar bile bilgileri yok

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” ifadesini yorumlayan Prof. İlber Ortaylı “Bugün Türkiye’de de 1915 olaylarını soykırım diye tabir eden tarihçiler var ve inanın bir broşürlük kadar bile bilgileri yok” dedi.

Prof. İlber Ortaylı, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım” ifadesini kullanmasını destekleyen isimleri eleştirdi. Ortaylı, 1981’de Reagan’dan sonra 40 yıldır hiçbir ABD Başkanının, Türkiye’ye yönelik böylesi ağır bir suçlama getirmemesini, “soykırım” ifadesini kullanmamasını Türkiye’nin ABD ve Türkiye’deki güçlü dostlarına bağladı.

Hürriyet’ten Fulya Soybaş’ın haberine göre, Ortaylı şunları söyledi:

“Türkiye acilen bir araştırma grubu kurmalı”

Prof. Ortaylı “Her 24 Nisan’da, aynı meselenin önümüze ısıtılıp ısıtılıp gelmemesi için, Türkiye’nin aciliyetli olarak enternasyonal nitelikli bir araştırma grubu, ki buna Ermeni alimleri de dahil, kurması ve çalışmaya başlaması şarttır. Bu konuyla ilgilenen Türklerin yapacağı ilk iş Ermeni lisanını öğrenmek, edebiyatını, tarihini tetkik etmektir. Müspet yolla o kültürün içine girerseniz söyleyeceğiniz sözün dinlenmesi daha büyük olasılıktır. Tüm dünya ile çatışamayacağımıza göre söyleyecek sözümüzün olması şarttır. Zira, yarın öbür gün davalar başlayacak. Bizi kaç avukat savunabilecek? O nedenle meselenin derinine inmemiz gerek” dedi.

Exit mobile version