Site icon A3 Haber

Avrupa’daki göçmenlerin kritik sorunu: Kültürü tanımayan, dili bilmeyen psikologlar yanlış teşhis koyabiliyor

Psikolog ve göç araştırmacısı Prof. Hacı Halil Uslucan kültürü tanımayan, dili bilmeyen uzmanların yanlış teşhis koyabileceğine işaret ederken, psikolojik testlerin kültüre ve dile özel uygulanmasının sağlıklı sonuçlar vereceğini bildirdi. Yeni Posta’dan Işın Toymaz’ın sorularını yanıtlayan Uslucan, “Anadilde terapist bulmak zor” diyor.

Yeni Posta gazetesi, başta Almanya olmak üzere Avrupa’da yaşayan göçmenlerin kritik bir sorununu gündeme getirdi. Gazeteci Işın Toymaz, salgının kıskacında korku ve bunalıma itilen çocukların ve gençlerin durumunu, iş daha da kötüleşmeden anne babaların yapabileceklerini psikolog ve göç araştırmacısı Prof. Hacı Halil Uslucan ile konuştu.

Uslucan psikolojik rahatsızlıklar yaşayan çocukların tüm güçlerini toplayıp doktora gitmek istemeleri buna karşılık altı ila dokuz ay sonrasına randevu alabilmelerinin durumu daha da kötüleştirdiğine işaret etti. Almanya’da psikolog ve psikiyatrist sayısındaki düşüklüğe dikkat çeken Uslucan, göçmenlerin kültürünü tanıyan ve anadillerinde hizmet veren uzmanların sayısının da yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

Hastasının kültürünü tanımayan ve dilini bilmeyen meslektaşlarının zaman zaman yanlış teşhis koyduklarına da tanık olduğunu bildiren Prof. Uslucan hastalara yapılan psikolojik testlerin Avrupa merkezli ve dil ağırlıklı olduğunu, bu nedenle test sonuçlarının yanıltıcı olabileceğini söyledi. Öte yandan ağır depresyon, kaygı bozukluğu hatta akut intihar vakalarındaki artışla ilgili ise anne babaları “işaretleri iyi izlemeleri” yönünde de uyardı.

Prof. Uslucan salgında izolasyonun durumu daha da kötüleştirdiğine işaret ederek pandeminin çocuklar ve ergenler üzerindeki psikolojik stresin yüksek olduğuna ve halihazırdaki psikolojik sorunları olanları daha da etkilediğini kaydetti.

Çocukların verdiği belirtileri ve işaretleri çok iyi takip etmek ve hatta derhal müdahale etmek gerektiğini kaydeden Uslucan “Ruh sağlığı sorunları, çocuklar ve ergenler için ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden işaretlere dikkat etmek önemlidir. Hızlı bir şekilde yapılan yardım daha ciddi psikolojik sorunların ortaya çıkmasını veya devam ederek akıl hastalığına yol açmasını hatta intiharı engelleyecektir” dedi.

“Yüz yüze iletişim çok önemli”

Kayserili 55 yaşındaki Prof. Hacı Halil Uslucan’ın anlattıklarından öne çıkanlar şöyle:

Prof. Hacı Halil Uslucan kimdir?

Kayseri doğumlu 55 yaşındaki Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan psikolog ve göç araştırmacısı olarak çalışmalarını Almanya’da devam ettiriyor. Duisburg-Essen Üniversitesi Modern Türkiye Araştırmaları profesörü ve Türkiye ve Uyum Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü olarak da çalışmalarını sürdüren Hacı Halil Uslucan 2012-2019 yılları arasında Alman Uyum ve Göç Vakıfları Uzman Konseyi üyeliği yaptı. 2019-2020 yılları arasında ise Federal Hükümetin Uyum Koşulları Uzman Komisyonu’nun üyesi olarak çalıştı. Ana araştırma alanlarını oluşturan ergenlik döneminde şiddet, ahlaki gelişim, göçmen aileler üzerindeki psikososyal yükler, kültürler arası karşılaştırmalarda eğitim stilleri, kültürel-psikolojik açıdan değerlerdeki farklılıklar, Almanya’da İslami din eğitimi ve bilim ve psikoloji tarihi üzerine çok sayıda makale ve uzmanlık kitabı yayınladı. Uslucan 1999 yılından itibaren Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin Berlin baskıları için kaleme aldığı 100’den fazla makalesini kitaplaştırdı. Kitap Reinhard Fischer Verlag tarafından yayınlandı.

Exit mobile version