Site icon A3 Haber

CHP’den salgın için 26 maddelik sosyal destek teklifi

CHP, “Yeni Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Kapsamında Sosyal Destek” başlığıyla 26 maddelik bir kanun teklifi hazırladı. Teklif ile sağlık çalışanlarına birer maaş prim verilmesi, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması, esnaf ve çiftçilerin borçlarının bir yıl ertelenmesi, borçlar nedeniyle elektrik, su ve doğalgazın kesilmemesi gibi bir dizi destek verilmesi öngörüldü.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan, “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınıyla Mücadele Kapsamında Sosyal Destek) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Toplam 26 maddeden oluşan teklif ile salgın döneminde bir dizi destek verilmesi öngörüldü.

Teklifin gerekçesinde, “Ülkemizin salgınla mücadelesini başarabilmesi, mücadelenin doğası gereği ortaya çıkan olumsuz ekonomik ve sosyal etkilerin hafifletilmesi ve vatandaşların alınan önlemlere uyumunu sağlayacak bir ekonomik ve sosyal ortam yaratılmasıyla mümkün olacaktır. Özellikle çalışma yaşamına, kesintiye uğrayan ekonomik ve ticari faaliyetlere yönelik etkilerinin en aza indirilmesi devletin birincil önceliği olmak zorundadır. Salgının yarattığı ve bundan sonra yaratacağı ekonomik tahribatın boyutu, devletin zamanında alacağı ve etkin bir şekilde uygulayacağı destek politikalarına bağlıdır” denildi. İktidarın; esnafa, çiftçiye, dar gelirliye, emekliye, işsize, sağlık çalışanlarına destek vermesi gerektiği belirtildi.

Teklif ile sağlık çalışanlarına prim desteğinden turizmcilerin vergisine, işyeri kapanan esnafa destekten vatandaş faturalarına kadar öngörülen düzenlemelerden bazıları şöyle:

40 bin sağlık personeli ataması

Konaklama vergisinin kaldırması

İşyeri kapanan esnafın kiralarının karşılanması

Çiftçi borçları ertelenmesi

Faturaların ödenmesi

Exit mobile version