A3 Haber

Kırgızistan-Tacikistan sınırında gerilim tırmanıyor: Liderler ateşkes için yeniden görüştü

Kırgızistan-Tacikistan sınırında gerilim tırmanıyor: Liderler ateşkes için yeniden görüştü

Kırgızistan-Tacikistan sınırında gerilim tırmanıyor: Liderler ateşkes için yeniden görüştü
Mayıs 01
17:44 2021

Kırgızistan ve Tacikistan sınırında en az 33 kişinin öldüğü çatışmanın ardından iki ülke liderleri ateşkesin sürdürülmesi için acil bir telefon görüşmesi yaptı. Taraflar ateşkesin devam ettirilmesinde mutabık kaldı.

Bugün Kırgızistan yönetimi, sınırın Tacikistan tarafında askeri araç hareketliliği olduğunu iddia etti. Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi (İstihbarat Teşkilatı) Sınır Hizmetleri Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Tacik tarafının, “Dört Köşe” adlı yerleşim biriminden geçen kara yolunu tamamen kapattığı kaydedilmişti.

Caparov, Mirziyoyev ve Rahmon ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki son durumun ele alındığı görüşmelerde, Tacik tarafıyla, Kırgız-Tacik sınırındaki tüm askeri varlığı denetlemek için ortak bir komisyon oluşturmaya karar verildi.

İki ülke sınır belirme heyetleri Kırgızistan’da bir araya geldi

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada ise Kırgızistan ve Tacikistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanlarının başkanlık ettiği sınır belirleme komisyon toplantısının, Kırgızistan’ın Batken şehrinde başladığı bildirildi.

Kırgızistan’ın güneyindeki Batken bölgesinin Tacikistan ile olan sınırda önceki gün yaşanan silahlı çatışmanın ardından gergin bekleyişin devam ettiği belirtiliyor.

Kırgızistan’da iki gün sürecek yas ilan edildi

Hükümet ve yerel yönetimler, bölgeye insani yardım ulaştırmak için çaba sarf ederken şehirlerde gönüllülerin katkılarıyla erzak toplama kampanyaları sürüyor.

Kırgızistan’da, Kırgız-Tacik sınır muhafızları arasında 29 Nisan’da yaşanan silahlı çatışmada ölen 33 kişinin anısına 1-2 Mayıs tarihlerinde ulusal yas ilan edilmişti.

Tacik ve Kırgız halkının yoğun yaşadığı bölge, tartışmalı sınırları yüzünden arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginliklere sahne oluyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER