A3 Haber

Tam kapanma bir hafta daha uzatılacak mı?

Tam kapanma bir hafta daha uzatılacak mı?

Tam kapanma bir hafta daha uzatılacak mı?
Mayıs 06
13:15 2021

Türkiye’de vaka ve ölüm sayılarında yaşanan artış sonrası uygulamaya konan 17 günlük tam kapanmanın bir haftası geride kalırken, resmi tatil olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın çarşamba gününe denk gelmesi nedeniyle kısıtlamanın uzatılacağı konuşuluyor. Bilim Kurulu’nun dün gerçekleşen toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Koca konuya değinmezken, 10 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen Kabine Toplantısı’nda kararın alınması bekleniyor.

Türkiye’de ilk olarak 11 Mart 2020’de görülen koronavirüs salgınına karşı 15 ay sonra alınan tam kapanma kararının uzatılabileceğini kamuoyunda konuşuluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada normalleşme takvimine ilişkin herhangi bir detay vermemesi tam kapanmanın uzatılabileceği iddia edildi. İddiaya göre resmi tatil olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın çarşamba gününe denk gelmesi nedeniyle tam kapanma bir hafta daha uzatılabilir. AKP’li bir yetkili bu iddia için, “Net değil ama konuşuluyor” dedi.

Gözler Kabine Toplantısı’nda

Tam kapanma resmi olarak 17 Mayıs tarihinde sona erecek. Tam kapanmanın uzatılıp uzatılmama kararı ise 10 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen Kabine Toplantısı’nda karar alınması halinde gerçekleşecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tam kapanma süreci hakkında 5 Mayıs tarihinde yapmış olduğu açıklama şu şekilde:

  • Bilim Kurulumuz Ramazan Bayramı öncesinde son toplantısını bugün yaptı. Alınan tedbir ve kısıtlamaların etkisini birlikte değerlendirdik. Bugün fedakarlık göstererek ertelediğimiz günlerimiz bizim ve sevdiklerimizin hayatlarını korumak için yapılmış yatırımlardır.
  • Kapanma – açılma arasındaki kısır daireyi kıracak olan bizim irademizdir. Sabır ve sebat göstererek vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı. Şu günlerde ise ağır hasta ve vefat sayılarında da tedbirlerin etkisini göstereceğini öngörüyoruz.

Kademeli normalleşme planı

duvaR’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Tekrar bir kapanma yaşamamak için kademeli ve kontrollü bir açılma sürecinin olması gerektiğine vurgu yapılırken alınan kararlarda turizmin de etkisine dikkat çekiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı 30 milyon turist hedefine ulaşılabilmesi, ekonomi çarklarının dönmesi için de salgın riskinin en az seviyeye çekilmesi gerektiğine işaret ediliyor. Bu süreç için “Bir daha kapanmayı gerektirmeyecek bir noktaya gelmemiz, salgın bitmese de tamamen kontrol altına almamız gerek” deniliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER