A3 Haber

O genelge yürürlüğe girdi: İşte 17 Mayıs’a kadar marketlerde satışı yasak olan ürünler…

O genelge yürürlüğe girdi: İşte 17 Mayıs’a kadar marketlerde satışı yasak olan ürünler…

O genelge yürürlüğe girdi: İşte 17 Mayıs’a kadar marketlerde satışı yasak olan ürünler…
Mayıs 07
12:08 2021

İçişleri Bakanlığı’nın “market tedbirleri” konulu genelgesi bugün yürürlüğe girerken, genelge kapsamında marketlerde yurttaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar izin verilmeyecek. İşte marketlerde tam kapanma sürecinde satışı yasak olan ürünler…

İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan ‘market genelgesi’ bugün yürürlüğe girdi. Bakanlığı’nın 81 İl Valiliği’ne gönderdiği genelgeye göre süpermarket ve zincir marketlerde temel ihtiyaçlar dışında ürün satışı yasak olacak.

Hangi ürünler yasak olacak?

Genelgeye göre, marketlerde “zorunlu temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlerin” satışına izin verilmeyeceği aktarılıyor ve şu düzenlemeler getiriliyor:

  • 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.
  • Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Temel gıda maddesinin nasıl tanımlandığına ilişkin olarak mevzuat, kanun ve diğer düzenlemelerde net bir tanım yer almıyor.

Ancak Katma Değer Vergisi ile ilgili düzenlemenin ekinde Temel Gıda Maddeleri listesi bulunuyor. Bu listede canlı hayvan, et, süt, süt ürünleri, un ve unlu mamüller, tatlı, çikolata, kahve, çay, baharatlar ve kuru otlar, çeşitli sebze ve meyveler, çerez, kuru meyve ve sosis, salam gibi ürünler yer alıyor.

Daha önce yayımlanmış İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayımladığı bazı genelgelerde “et, süt, balık, un ve unlu mamuller” temel gıda maddelerinin örnekleri arasında sıralanıyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün websitesinde de beş temel besin grubu tanımlanıyor. Buna göre, temel besin grupları şunlar:

  • Süt Grubu
  • Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu
  • Sebze Grubu
  • Meyve Grubu
  • Ekmek ve Tahıl Grubu

Temizlik ürünleri kapsamında neler var?

Temizlik ürünlerinin kapsamına neler girdiğine dair İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde ayrıntılı bir tanımlama yer almıyor.

Mevzuatta da temizlik ürünlerinin tanımıyla ilgili net bir bilgi yer almıyor ancak bu ürünlerin üretiminde kullanılabilecek maddelerle üretim süreçleri düzenleniyor.

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayiciler Derneği (KTSD), internet sitesinde temizlik ürünlerini “sabun, deterjan, ev bakım ve hijyenik kağıt ürünleri” olarak tanımlıyor.

KTSD’nin sitesinde, kozmetik ürünler de temizlik ürünleri kapsamında değerlendiriliyor.

Ancak İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç kozmetik ürünlerin satılabileceği belirtiliyor.

Deterjan, sabun, hijyenik ped ve ev temizlik ürünleriyle ilgili herhangi bir kısıtlama ise genelgede net bir şekilde yer almıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER