A3 Haber

Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden İmamoğlu’na “kayıp atlar” yanıtı

Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden İmamoğlu’na “kayıp atlar” yanıtı

Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden İmamoğlu’na “kayıp atlar” yanıtı
Mayıs 12
10:52 2021

İBB Başkanı İmamoğlu’nun kaybolan atlarla ilgili açıklamasına İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden cevap geldi. Müdürlük, denetim ve kontrolün kendilerinde olmadığını belirtti. Çiplerin uydudan ya da uzaktan izlenmesi gibi bir durumun olmadığını savundu.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adalar’daki sahiplendirilmiş atların denetim ve kontrolünün İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde olmadığını, atların İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) tarafından alındığını ve onların uhdesine geçtiği yönünde bir açıklama yaptı.

Adalarda bulunan tüm atların 2011 yılından itibaren çiplendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Uygulanan çipler, atların ‘tanımlama numarasından’ ibaret olup bu çiplerin ‘uzaktan veya uydudan izlenmesi’ gibi bir durum söz konusu değildir. Çip okuyucular, atların boynuna yaklaştırıldığında okunmaktadır. Dolayısıyla Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri’nin atların yerini bilmelerine imkan yoktur.”

Müdürlükten yapılan açıklamada, “Özel bir televizyon kanalında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, İstanbul Adalar’daki sahiplendirdikleri atlara ilişkin ‘Bakanlık çip taktı, takip etmiyor. Sahiplendirme işlemini beraber yaptık.’ iddialarını ortaya atmıştır. Söz konusu iddialar gerçek dışıdır” denildi.

Açıklamada, atların sahiplendirilme durumuna ilişkin şunlar kaydedildi:

“Sahiplendirilme meselesi, İBB’nin atları sahiplendirme aşamasında Bakanlığımız ya da İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün tek görevi; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce gerekli sağlık kontrolleri yapılarak, Yurt İçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlemektir, bunun dışında herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. İl Müdürlüğümüz üzerine düşen bu görevi de yerine getirmiştir.”

Bundan sonraki sorumluluğun tamamen hayvan sahiplerinin yani İBB ve atları sahiplenen kurum, kuruluş ve kişilerin uhdesinde olduğu savunulan açıklamada, 861 atın İBB yetkililerince tamamen kendi kriterlerine göre belirledikleri kurum/kuruluş ve kişilere gönderildiği bildirildi.

“Denetim kontrolü bizde değil” 

Açıklamada, “Sahiplendirilmiş atların ‘denetim ve kontrolü’ Sayın İmamoğlu’nun iddia ettiği gibi İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde değildir. Bahse konu atlar İBB tarafından alınmış ve İBB uhdesine geçmiş atlardır. Adalar’daki atların sahiplendirilmesinde İBB ve sahiplenenler arasında “At Sahiplendirme Taahhütnamesi’ imzalanarak, iki taraf arasındaki sorumluluk ve taahhütler kayıt altına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

İmamoğlu ne demişti? 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayıp atlara ilişkin olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“1179 atı teslim aldık, bu atları satın aldık. 860’ını sahiplendirdik. Kime? Tarım Bakanlığı’nın da iş birliğiyle beraber bize başvuran kurum ve kuruluşlara sahiplendirdik. Bu atları satın alan biz Tarım Bakanlığı ile iş birliği yaptık, sonra bütün nakliyesini her şeyini biz üstlendik. Bu götürüp teslim ettiğimiz atların hepsine çip takıldı. Biz takmadık Bakanlık taktı. Çip bizim tarafımızdan değil Tarım Bakanlığı tarafından takip ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız soruyor ‘nerede o atlar?’ diye. Sayın Pakdemirli bir açıklama yapsana. Kayıp at varsa bunu bulacak olan Tarım Bakanlığı. Dörtyol’da bir olay ortaya çıktı. Bunlar çipliydi. Takibi onlar yapacak biz değil. Tarım Bakanlığı’na ait sorumluluk nerede hangi ilçeye erilmişse o ilçenin tarım müdürlüğünde. Dönüp dönüp ‘Ekrem İmamoğlu atlar nerede?’ Allah’tan korkun. Tarım Bakanı bunlara cevap versin biz değil. Elleri arkada niye yürüdü diye soruşturma açacağınıza buna açsanıza.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER