A3 Haber

İlişki yumağı: Bodrum’daki “hileli satış” iddiasından sonra neler yaşandı?

İlişki yumağı: Bodrum’daki “hileli satış” iddiasından sonra neler yaşandı?

İlişki yumağı: Bodrum’daki “hileli satış” iddiasından sonra neler yaşandı?
Mayıs 15
07:43 2021

Anar Alizade dosyasını Sedat Peker’in açıklamaları sonrasında açtık.
Peker, Mubariz Mansimov’a (Gurbanoğlu) ait Bodrum Yalıkavak’taki yat limanına birilerinin “çöktüğünü” belirterek Mehmet Ağar’ı suçlamıştı.
Ağar ise kendisinin “profesyonel yönetici” olduğunu söyleyerek, yat limanındaki görevi Türkiye’nin yakın dostu bir “cumhurbaşkanının” ricası üzerine kabul ettiğini açıklamıştı.
Her ne kadar sonradan “Cumhurbaşkanı değil, yat limanını alan şirket” olarak sözlerini düzeltmeye çalışsa da artık hafızalarda o kişinin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olduğu yer etti.

“Mehmet Ağar’a ricacı olan güç aslında kim?” başlıklı yazımda, Ağar’a teklif götüren şirketi ve sahibini açıklamıştım.
Anar Alizade.
Birdenbire yükselen ve yüz milyonlarca dolarlık iş hacmine ulaşan bu ismin hikayesinin başlangıcını da aynı yazıda bahsettim.
Anar Alizade ismini sadece Bodrum Yalıkavak’taki yat limanı ile duymadınız.
A3 okurları bu ismi “Neo-liberalizm zenginliği” başlıklı yazıdan anımsarlar.

Anar Alizade, 11 Nisan 2020’de Covid-19 nedeniyle “tam kapanma” uygulayan Fransa’ya İngiltere’den “arkadaşlarıyla” özel uçakla gelmiş ama Fransızlar tarafından uçaktan indirilmeyerek İngiltere’ye geri gönderilmişti.
Olayın ortaya çıkması üzerine de İngiltere’de soruşturma açılmış ve sonunda Anar Alizade ve SOCAR Ukrayna’nın en yetkili ismi Elçin Mammadov ile yargılanmasına karar verilmişti.

Anar Alizade’nin önlemez yükselişine devam etmeden önce, iş insanı Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) ile Bodrum Yalıkavak’taki yat limanı konusuna yeniden dönmemiz gerekiyor.
Okuyucularımızdan bir bölümü Mansimov’un Bodrum’daki yat limanının devir işleminin “hukuki” olduğunu belirterek doğal olarak “bu nasıl çökme?” diye sormuşlar.
Konuyu özetleyerek anlatınca ayrıntıları atlamışım demek ki.
Ya da benim bildiğimi okuyucuların da bildiği düşünerek hata etmişim.
Olayı başa sarıp biraz daha detaylı anlatayım öyleyse.

Milli Emlak’a ait olan Bodrum Yalıkavak Marina, 1996 yılında Bodrum Yalıkavak Turizm ve Yat Limanı Yatırımları Ticaret Anonim Şirketi adına tescil edildi.
Marinayı 2003’te Profilo Holding’in sahibi Cefi Kamhi satın aldı.
Kamhi kendi deyimi ile, “Alınan yanlış kararlar ekonomik sıkıntıları getirdi. O kararlardan dolayı Yalıkavak Marina’yı elden çıkarmak zorunda kaldım” diyerek Port Bodrum Yalıkavak Marina’yı 2011’de 42 milyon dolara Azeri kökenli iş insanı Mubariz Mansimov’a (Gurbanoğlu) ait Palmali Otel İşletmeleri Yatırım ve Turizm şirketine sattı.

Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) Türkiye’deki ve dünyanın dört bir yanına dağılmış yatırımlarını daha iyi izlemek ve Bodrum Yalıkavak’taki marinanın yatırımlarını takip etmeleri için şirketi profesyonel yöneticilere bıraktı.
Kimdi bunlar?
Şirketin CEO’su Alaattin Aykaç, Finans Koordinatörü Ali Kemal Çelikten ve Finans Denetim Müdürü Mehmet Ercil.
2012 yılına gelindiğinde Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) Bodrum’daki yatırımını büyütmek için şirketine ortak almaya karar verdi.
Bu yüzden de şirketin yüzde 50 hissesini RSR Holding’e sattı.

3 Şubat 2016’da ise Palmali Otel İşletmeleri Yatırım ve Turizm şirketinin hisseslerini RSR Holding’e sattı.
RSR Holding’in sahibi kim?
Anar Alizade.
RSR Holding de marinayı Malta’da kurulu Palmarina Holding Ltd.’ye devretti.
Palmarina Holding kimin?
Elbette Anar Alizade’nin.
Malta’da kurulu Palmarina Holding de adını değiştirerek Yalıkavak Holding Ltd. oldu.
İşte Mehmet Ağar da Malta’da kurulu Yalıkavak Holding’in sahibi olduğu Bodrum Yalıkavak Turizm ve Yat Limanı Yatırımları şirketinin yönetim kurulu başkanı.
Oğlu AKP Elâzığ Milletvekili Tolga Ağar da yönetim kurulu üyesi.

Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) satışın gerçekleşmesinden bir yıl sonra dolandırıldığını iddia ederek Bodrum’da dava açtı ve İstanbul’da suç duyurusunda bulundu.
Mehmet Ağar’ın da söylediği gibi Bodrum 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde marina satışının iptaline ilişkin davayı kaybetti.
İstanbul Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava ise devam ediyor.
Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) dilekçesinde görevlendirdiği yöneticilerinin beyanına güvendiği için dolandırıldığını iddia ediyordu.
Ona göre Bodrum Yalıkavak’taki marinanın gerçek değeri, 220 milyon dolardı, ancak kendisine 31 milyon 915 bin 732 dolar ödenmişti.
Haklarında nitelikli dolandırıcılıktan dava açılan Alaattin Aykaç, Ali Kemal Çelikten ve Mehmet Ercil için hazırlanan iddianamede “Sözleşmenin İngilizce yazılıp çevrilmeden ve müşteki aydınlatılmadan imzalanması, tarafların 220 milyon dolara anlaştıkları yönünde beyanda bulunmaları, marinaya ait banka kredisine ve ihalelere esas bedel ile sözleşmede imzalanan bedel arasındaki fahiş fiyat farkı…” deniliyordu.

22 Haziran 2017’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı CİMER’e Mustafa Topuz isimli vatandaş tarafından ihbarda bulunuldu.
İhbarda bazı isimlerin “FETÖ/PDY üyesi” oldukları iddia edilmekteydi.
Bunlar arasında Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) da vardı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı soruşturma sonunda “Şüpheli Mubariz’in örgüt üyeliği suçundan kamu davası açılmasını gerektirir yeterli şüphe oluşturan somut bir delil bulunmadığı tüm dosya kapsamından anlaşılmakla; açıklanan nedenlerle şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” denildi.

2017’de açılıp kapanan soruşturma için 2019’da “gizli bir el” yeniden devreye girdi.
20 Aralık 2019’da Mubariz Gurbanoğlu’na (Mansimov) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma açıldı.
Dört eski çalışanı Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) aslında “FETÖ/PDY” üyesi olduğunu belirterek verdiği şikâyet dilekçesi ile iki de gizli tanığın ifadeleri ile açılan soruşturma sonunda Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiası ile 15 Mart 2020’de gözaltına alındı ve tutuklandı.
İddianame mahkeme tarafından kabul edilerek dava açıldı.

Mubariz Gurbanoğlu’na (Mansimov) açılan davanın şikayetçilerinin Fatih Berber, Alaattin Aykaç, Mehmet Ercil ve Ali Kemal Çelikten olduğu ortaya çıktı.
Hani şu Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) şikâyeti üzerine İstanbul Bakırköy 3. Ceza Mahkemesi’nde haklarında “nitelikli dolandırıcılık” suçundan dava açılan Alaattin Aykaç, Ali Kemal Çelikten ve Mehmet Ercil.
Davadaki iki “gizli tanık” konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz “Mansimov davasında en önemli delil gizli tanık” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim
Sonuçta İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) “örgüt üyesi” olmadığına karar verdi.
Ancak örgüt üyeliğinden yargılanan Mubariz Mansimov’u (Gurbanoğlu) “örgüte dahil olmamakla birlikte yardım” suçundan beş yıl hapis cezası verildi.
Mahkeme, ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirleriyle tahliyesine de hükmetti.

“Eski çalışanları şikayetçi olmuş, belki de intikam alıyorlar. Bunun Anar Alizade ve Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR ile ne ilgisi olabilir” dediğinizi duyar gibiyim.
Haklısınız da.
Ancak o ilişkiyi bulduğumuzda resmi daha net görebiliriz.
Eski yazılarımda zaman zaman vurguladığım ilişkiye yeniden bakalım o zaman.

Mubariz Gurbanoğlu’na (Mansimov) açılan davanın şikayetçileri kimdi?
Fatih Berber, Alaattin Aykaç, Mehmet Ercil ve Ali Kemal Çelikten.
Ali Kemal Çelikten Gurbanoğlu’nun yanından ayrıldıktan ne yaptı acaba?
Öyle ya para kazanıp hayatını idame ettirmesi gerekiyordu.

Ali Kemal Çelikten 3 Haziran 2016’de Eurotrade Co şirketinde direktör olarak göreve başladı.
Bu görevi 9 Mart 2018’e kadar sürdü.
Eurotrade Co şirketinin sahibi kim?
Ali Kemal Çelikten ile birlikte Mubariz Mansimov’u (Gurbanoğlu) savcılığa şikâyet eden bir diğer isim olan Alaattin Aykaç.
27 Ağustos 2009’da Malta’da kurulan Eurotrade Co şirketinin adresi de ne tesadüftür ki Ali Kemal Çelikten’in direktör olarak atandığı gün, 171 Old Bakery Street, Valetta VLT 1455 Malta olarak değiştirdi.
Yine başka bir tesadüf eseri Malta’daki bu adreste aynı zamanda SOCAR’ın şirketleri de bulunuyordu.

Ali Kemal Çelikten, 29 Aralık 2016’da Malta’da 171 Old Bakery Street, Valetta VLT 1455 adresinde eşi Natalia Çelikten adına şirket kurdu.
Şirketin adı Investhouse Management Co. Limited.
Tesadüfe bakın ki şirket yine PETKİM’i satın alan Azeri devlet şirketi SOCAR’a bağlı şirketler ve Alaattin Aykaç’ın Eurotrade Co şirketi ile aynı adresteydi.
6 Temmuz 2009 yılında Malta’da Palmali CEO’su Alaattin Aykaç ve Mubariz Mansimov’un sekreteri Natalia Aliyeva tarafından 7.281.756 dolar sermaye ile kurulan Maritime Holding Company Limited şirketinin adresi de 30 Aralık 2018 tarihinde SOCAR şirketlerinin bulunduğu adrese – 171 Old Bakery Street, Valetta VLT 1455 Malta adresine taşındı.

Ali Kemal Çelikten, sadece eşinin üzerine kurulu şirketi yönetmiyordu.
Aynı zamanda Arrow Star Şirketler Grubu’nun da başkanıydı.
Arrow Star Holding, 1 Eylül 2017’de Malta’da Anar Alizade’nin çalışanı İlham Gadım-Zada adına kurulu bir şirket.
Tesadüfe bakın ki Arrow Star Group of Companies’in merkez ofisi de Malta’da.
Hem de nerede?
Azeri devlet şirketi SOCAR ve Ali Kemal Çelikten’in eşi Natalia Çelikten’in üzerine kurulu Investhouse Management Co. Limited ile aynı adreste.
Bir başka tesadüf ise SOCAR Polymer şirketinin yöneticisi Babek Beydullayev Eylül 2018 yılından itibaren SOCAR Polymer’deki görevine paralel olarak, Ali Kemal Çelikten’in danışmanı olarak görev yapıyordu.
Arrow Star Şirketler Grubu bünyesindeki Mayıs 2019’da sicile sunulan yazışmada, Ali Kemal Çelikten’in görevi açıkça görülüyor.

Arrow Star Group of Companies’in yöneticisi Ali Kemal Çelikten’in yatırımı bunlarla bitmiyor.
3 Nisan 2018’de İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından yeni bir şirketin onayı yapılıyor.
Barbaros Mahallesi A1 Zambak Sokak Varyap Meridian Sitesi A Blok 2/127 Ataşehir İstanbul adresinde kurulan şirketin adı Arrow Trading Petrol ve Denizcilik Anonim Şirketi.
Kurucusu Malta’da bulunan Arrow Star Trading Co. Limited.
Sermayesi 50 bin lira ve tamamı Arrow Star Trading’e ait.
Yönetim kurulu ise tek kişilik.
Kim olabilir acaba?
Elbette Ali Kemal Çelikten…

Ali Kemal Çelikten’in başkan olarak bulunduğu Arrow Star Şirketler Grubu kimindi?
Azerbaycan vatandaşı Ilham Gadım-Zada.
Babası Vagif Gadimov SOCAR’da yöneticiyken 2002’de suikasta uğradı.
O yüzden SOCAR içinde önemli bir isim.
Ilham Gadım-Zade ile Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) ne ilgisi var?
Bodrum Yalıkavak yat limanı ile ilgili yaşananlarla direk ilgisi olmasa da Mubariz Mansimov’un yaşadıklarının içinde önemli yeri var.
Yat limanı konusuna parantez açarak devam edelim.

7 Eylül 2016’de, Dubai’de vergisiz bölgede kayıtlı ancak İsviçre’nin Cenevre kentinden yönetilen SOCAR Logistics DMCC Malta’da beş şirket kuruyor.
Adresi her zamanki gibi tesadüfen Arrow Star Group of Companies ve Ali Kemal Çelikten’in eşi üzerine kurulu Investhouse Management Co. Limited ile aynı.
Bu şirketlerin isimleri Milagress, Caminero, Prover, Blue Lake Star ve Planeo.
Beş şirketin de kurucusu tanıdık bir isim.
Ilham Gadım-Zada…

Biraz hafızamızı tazeleyelim.
Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) bir dönem AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi ile yakın olduğunu biliyoruz.
Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’in ortak olduğu Man Adası’nda kurulu BMZ Group adlı denizcilik şirketleri vardı.
BMZ Group, Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) sahibi olduğu Palmali Holding’den tanesi 18 milyon dolardan “gemicikler” satın almıştı.
Hatta birlikte “gemicik” yaptırıp, Şubat 2015’te denize indirme töreninde birlikte çok bilinen o fotoğraf karesinde yer almışlardı.

Gemicikleri yapıp suya indirmek yetmiyordu.
Bir de işletilmeleri gerekiyordu.
Onun da çaresi bulundu.
BMZ Group’un sahip olduğu bütün gemicikler 10 yıllığına Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) sahibi olduğu Palmali Denizcilik’e kiralandı.
Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) hakkında eski çalışanlarının şikâyeti üzerine soruşturma açılıp tutuklanınca Palmali Denizcilik’te işler “batma noktasına” geldi.
Üstelik Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) “FETÖ/PYD” üyesi olmakla suçlanıyordu.
Böyle bir iddia Erdoğanlar’ın BMZ Group şirketini de zora sokardı.

İşte tam bu noktada devreye SOCAR’ın Malta’da kurduğu ve Ali Kemal Çelikten’in patronu Ilham Gadım-Zada adına kayıtlı şirketler devreye girdi.
Gadım-Zada’nın beş şirketi 2016’nin Eylül’ünde Erdoğan ailesine ait bütün gemicikleri satın aldı.
Ardından gemicikler 2016 Aralık ayında SOCAR Logistics DMCC şirketine devredildi.
Böylece Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) ve sahibi olduğu Palmali Denizcilik ile Erdoğan ailesinin tüm bağları kesildi.
Gemiler devredildi ama yapımları için Al Baraka Türk Bankası’ndan alınan 90 milyon dolar kredi duruyordu.
Ne oldu dersiniz?
Bodrum Yalıkavak’taki yat limanında yapıldığı iddia edilen “hileli devir” işleminde olduğu gibi bin bir türlü yolla kredileri ödemek de Mubariz Mansimov’a (Gurbanoğlu) kaldı.
2014-2015 yıllarında BMZ Group ve Palmali Holding arasında yapılan söz konusu 5 geminin kira sözleşmesi ise iptal edildi.
SOCAR Logistics DMCC gemileri Rusya’da kurulu Frachtmortans isimli şirkete kiraladı.
Bu şirketin kurucuları ise SOCAR yöneticisi Namik Kadyrov ve BP yöneticisi Gashim Movsumzade.

Mubariz Mansimov’u savcılığa şikayet eden aynı zaman kendisi nitelikli dolandırıcılıkla yargılanan Mehmet Ercil ise 4 Şubat 2019 yılında 10 milyon lira sermaye ile Linoil Enerji ve Akaryakıt Dağıtım A.Ş.’yi kurdu.
Bu şirketin de SOCAR Türkiye ile iş yaptığı iddia edilmektedir.

Mubariz Mansimov davasında tanık Fatih Berber 2016’da Palmali’de işine son verildikten sonra Alaattin Aykaç’ın himayesinde ticari faaliyetlerine devam etti.
Alaattin Aykaç 2018 yılından itibaren Hürriyet, CNN Türk gibi yayın organlarının sahibi olan Demirören Gazetecilik A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal Yönetim Komitesi başkanı görevine devam etmektedir.
2018 yılında Demirören Grubu 387 milyon euro kuruluş sermayesi olan Hürriyet Invest B.V. şirketini Fatih Berber’e 1 euro’ya sattı.

Sedat Peker, Mubariz Mansimov’a (Gurbanoğlu) ait Bodrum Yalıkavak’taki yat limanına birilerinin “çöktüğünü” belirterek Mehmet Ağar’ı suçladı.
Ağar ise yat limanını yönetmesi için kendisinden “ricacı” olunduğunu söyledi.
Önce “cumhurbaşkanı” dendi sonra “satın alan şirket yöneticileri” diye düzeltildi.
Yat limanının sahibi belli.
Anar Alizade.
Hisseleri satın aldığı Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) başına gelenler de.
Arada yaşananları parantez açarak anlatmaya çalıştım.
Oysa Anar Alizade’nin yükseliş hikayesine devam edecektik.
Olsun günler çuvala girmedi.
Bir sonraki yazıda parantezi kapatıp devam ederiz.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER