A3 Haber

Erdoğan’dan “PESCO” sürprizi: Ankara, AB’nin askeri politikasında etkin rol almak için başvurdu

Erdoğan’dan “PESCO” sürprizi: Ankara, AB’nin askeri politikasında etkin rol almak için başvurdu

Erdoğan’dan “PESCO” sürprizi: Ankara, AB’nin askeri politikasında etkin rol almak için başvurdu
Mayıs 16
17:49 2021

Türkiye, kıs adı PESCO olan yapılandırılmış daimi askeri işbirliği projesine katılmak için başvurdu. Daha önce ABD, Kanada ve Norveç’in başvurup kabul edildikleri projeye, Türkiye’nin başvurması, “Türkiye elindeki savunma kartını oynama kararı aldı” diye yorumlandı. Türkiye’nin başvurusuna Yunanistan ve Kıbrıs’ın tepkisi henüz açıklık kazanmadı. Erdoğan yönetiminin, baş destekçisi Merkel iktidarından sonraki tepkilere şimdiden hazırlandığı iddia ediliyor.

Haber Merkezi | Ankara’nın “Avrupa’daki askeri hareketliliğin iyileştirilmesi projesinde” görev almak için AB’ye başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Benzer bir başvuruda ABD, Kanada ve Norveç de bulunmuş ve bir süre önce kabul edilmişlerdi. Ankara’nın bu girişiminin acilen karara bağlanması için Brüksel’e baskı uyguladığı ileri sürüldü.

Almanya’nın etkili yayın organlarından Die Welt gazetesinin hafta sonu sayısındaki Von Christoph B. Schiltz imzalı bir haberde, Ankara’nın “AB güvenlik ve savunma politikalarında gelecekte yer almaya kararlı olduğuna” dikkat çekildi.

Erdoğan yönetimi, Brüksel çevrelerine göre, “PESCO” olarak kavramlaştırılan “Yapılandırılmış Daimi İşbirliği” adlı AB Savunma Girişimi çerçevesinde milyarlık bir projede görev almakta kararlı. Söz konusu projenin Avrupa’daki birlik ve askeri malzeme nakliyesinin geliştirilmesine hizmet için kurgulandığı bildirildi.

Hollanda’ya ulaşan başvuru

Gazetenin haberinde, Ankara’nın bu doğrultudaki yazılı başvurusunun geçen hafta Hollanda Savunma Bakanlığı’nda işleme girdiği öğrenildi.

Hollanda hükümetince yürütüldüğü kaydedilen askeri hareketliliğin hızlandırılması ve geliştirilmesine yönelik bu projede, 24 AB üyesi görev üstleniyor. AB savunma bakanları 10 gün kadar önce Brüksel’de bir araya gelmiş ve yapılan toplantıda PESCO projesine ilk “AB dışı ülkeler” olarak ABD, Kanada ve Norveç’in yer almasına onay verilmişti.

Ankara’nın girişimine ise Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin nasıl tepki göstereceği konusunda henüz bir açıklık bulunmuyor. Ankara’nın PESCO’da yer alması halinde sadece AB ile NATO arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi değil, Türkiye ile Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi de bekleniyor.

AB diplomatik çevrelerine göre, Ankara’nın bu girişimi, ABD’nin AB savunma politikasında görev üstlenme kararı ve AB ile Türkiye arasında iyileşen işbirliğiyle bağlantılı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER