A3 Haber

Erdoğan: İki devletli çözümü reddetmek KKTC’nin bağımsızlığını reddetmek demektir

Erdoğan: İki devletli çözümü reddetmek KKTC’nin bağımsızlığını reddetmek demektir

Erdoğan: İki devletli çözümü reddetmek KKTC’nin bağımsızlığını reddetmek demektir
Mayıs 22
15:59 2021

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ta raf ömrü tamamlanmış formüllerle zaman kaybedilmemesi gerektiğini savunarak, “Kıbrıs’ta bir çözüm aranıyorsa bunun ham hayaller değil, sahadaki gerçekler üzerine inşa edilmesi şarttır. Bu iki toplum arasında değil iki devlet arasında yürütülmelidir. Her iki devletin nasıl işbirliği yapabileceği belirlenmelidir. Kıbrıs Türk’ünün egemen eşitliği teyit edilmeli ve müzakereler başlamalıdır. İki devletli çözümü reddetmek KKTC’nin bağımsızlığını reddetmek demektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı.

Sözlerine “Gayemiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişip güçlenmesi ve Kıbrıs Türk halkının daha müreffeh bir geleceğe sahip olmasıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizin geleceklerine çok daha umutla ve güvenle bakmasını sağladık. Özellikle su sıkıntısını giderecek projelerimizle Kıbrıs Türk’ünü kimseye muhtaç etmeme iradesini ortaya koyduk” diye başlayan Erdoğan, şöyle devam etti:

  • “Kıymetli kardeşlerim, Kıbrıs Türk’ü adaletsizliğin ve çifte standartın ne demek olduğunu gayet iyi bilir. Kıbrıs Türkleri, çözümsüzlüğün en büyük mağduru olmuştur. Kapalı kapılar ardında Kıbrıs Türklerinin haklarını teslim edenler, iş icraata geldiğinde hep üç maymunu oynadılar.
  • Adaletli çözüm yerine öz yurtlarında azınlık statüsüne mahkum etmek istediler. Kıbrıs sorununu bir kangrene dönüştürmüştür. Kıbrıs müzakerelerini Rum tarafının uzlaşmaz ve şımarıklıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. Kıbrıs Türk halkını katledenler masadan kaçmıştır. Annan planını reddeden Rumlar AB üyeliğiyle ödüllendirilirken aynı plana evet diyen Türkleri cezalandırmıştır. Hastaneleri bile paylaşmam diyen bir zihniyetle ortak gelecek kurulması zaten mümkün değildir.

“Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli”

  • Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli, iki ayrı devlet kabul edilmeli. Türkiye olarak Sayın Tatar liderliğinde Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’de yaptığı önerilere tam destek verdik. Sayın Tatar’a gösterdiği kararlı duruş için tebrik etmek istiyorum. Kimse Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün bedelini artık Türk tarafına ödetemez. Yeni bir müzakere olacaksa artık bu iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmeli. Bunun için öncelikle Kıbrıs Türk’ünün egemen eşitliğiyle, eşit statüsü teyit edilmeli ve müzakereler bundan sonra başlamalıdır. Her iki devletin nasıl işbirliği yapabileceği belirlenmelidir.”
  • “İki devletli çözümü reddetmek KKTC’nin bağımsızlığını reddetmek demektir. Ne bizim ne de KKTC’nin böyle bir adaletsizliğe rızası yoktur. Bilhassa Kıbrıs Türk’ünün Doğu Akdeniz’deki enerjilerdeki haklarının yenilmesine asla izin verilmeyecektir. Karadeniz’de aldığımız müjdeyi Doğu Akdeniz’de de alacağımıza inanıyoruz. KKTC’nin yanında olmayı sürdüreceğiz” ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle noktaladı:
  • “Türkiye olarak ahdi ve tarihi sorumluluklarımız çerçevesinde milli davamız olan Kıbrıs’a sahip çıkmakta kararlıyız. KKTC halkının refahı, kendi ayakları üzerinde güvenle durabilmeleri, kalkınması ve gelişmesi öncelikli hedefimizdir. Koronavirüs salgını döneminde KKTC’yi asla kaderlerine terk etmedik. En sıkıntılı günlerinde Kıbrıs Türk halkının yanında olduk.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER