A3 Haber

AKP’de Süleyman Soylu çatlağı büyüyor: Partide üç ayrı cephe

AKP’de Süleyman Soylu çatlağı büyüyor: Partide üç ayrı cephe

AKP’de Süleyman Soylu çatlağı büyüyor: Partide üç ayrı cephe
Mayıs 29
10:15 2021

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in “Siyaset-mafya” ilişkisini anlattığı ve büyük bölümü muhatapları tarafından da doğrulanan videoları sonrası AKP’de yaşanan sessizlik, Akp’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün AKP’nin grup toplantısında yaptığı konuşmayla bozuldu.

Erdoğan, beklenildiği gibi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıktı.

Bu süreçte BBC Türkçe’ye konuşan ve “Cumhurbaşkanı, Soylu ve Ağar ekibine sahip çıkarsa parti içerisinde bölünmeye neden olacaktır” sözleri bugün itibarıyla elbette gerçekleşmedi ancak parti fiilen gruplara ayrılmış durumda.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Erdoğan’ın üç haftaya uzayan suskunluğu sonrası yaptığı açıklamanın ardından hem parti içindeki gruplara hem de bunların önceki güne ilişkin değerlendirmelerine bakıldığında görülenler şöyle:

Soylu ile batarız diyenler

Bunların ilki, Erdoğan’ın iktidarda kalabilmek, yeniden Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ortaklık kurduğu MHP ile olan ve “biat” görünümü veren ilişkisinden rahatsız olanlar. Partinin kuruluş felsefesinden uzaklaştığını düşünen bu ekip, MHP-Soylu ortaklığının halk desteğini azaltıcı etkisi olduğunu düşünüyorlar.

İktidarı bölüşmekten rahatsızlık duyan bir başka grup da şimdilik bu ekiple birlikte davranıyor. Pelikancılar, Albayrak’a yakın bürokrat ve milletvekilleri birçok konuda ayrışsalar bile Soylu’ya dair değerlendirmeleri onları ortak hareket etmeye zorluyor.

Peker’in açıklamalarının ardından Saray’dan tüm parti teşkilatı ile milletvekillerine gönderilen “sessizlik” mesajı büyük ölçüde etkili oldu. Bu süre içinde sadece Soylu’ya yakın olduğu bilinen birkaç milletvekilinin sosyal medyadan verdiği cılız mesajları görebildik. Bu tepkiyi verenler arasında ye alan ve aralarında Malatya milletvekillerinin de bulunduğu bu grubun esas olarak “Erdoğan sonrasına” yığınak yaptığı değerlendiriliyor. Yeniden iktidar gücünü, siyasi ikbali Soylu ile elde edebileceğini düşünen bu isimler parti organlarında çok etkili konumlarda bulunmuyor. Görünür olanlar bir iki milletvekili ile sınırlı…

Sayıca fazla ancak ortak bir güç oluşturamayan bir başka grup ise ‘bekleyip görelim’ciler. Bunlar arasında Erdoğan’ın bir şekilde Soylu’dan kurtularak imaj tazeleyeceğini düşünenler olduğu gibi, bunun iktidara dönük bir komplo olduğunu düşünenler de bulunuyor.

Soylu’nun mesajı manidar

Erdoğan’ın grup konuşmasından sonra Soylu’dan “Emir” vurgulu bir mesaj geldi. Soylu’nun, Erdoğan’ın açıklamasından sonra yayımladığı “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın emrinde olduk, emrindeyiz, emrinde olacağız” mesajını manidar bulanlar oldu. “Emrinde olma”nın işin doğasının gereği olduğunu düşünenler “Başka türlü olabilir mi, o da bu iktidarın bir bakanı. Bu açıklamayı yapmak için Cumhurbaşkanı’nın açıklamasını beklemesi bunun Soylu’nun kendini farklı konumlandırdığı, aksi bir durumda emirden kolaylıkla çıkabileceğinin mesajı” yorumları yaptı.

Şimdi ne olacak?

Peker’in sürdüreceğini açıkladığı videoların AKP’de yarattığı sarsıntı yıkım olmadan atlatılacak gibi görünmüyor. İktidarın güç devşirmek için kolaylıkla saptığı karanlık yolların turnusol kağıdına dönüşen süreçte “Ne olacak?” sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: Kısa vadede Peker’in Türkiye’ye getirilerek susturulması, Erdoğan’ın Bahçeli’yi ikna ederek Soylu için orta vadede uygun bir çözüm bulması, seçim barajı düşürüldükten en geç bir yıl sonra erken seçime gidilmesi beklentisi kulislere hâkim…

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER