Site icon A3 Haber

Korona tedavisi sonrası akciğer mantarı ve verem uyarısı

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Covid-19’a karşı uygulanan tedavinin akciğer mantarını ortaya çıkarabildiğini ve veremi aktif hale getirdiğini söyledi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, korona virüsüne karşı uygulanan tedavilerin yan etkileriyle ilgili bilgi verdi.

Covid-19’a karşı çok yoğun tedaviler uygulandığını belirten Doç. Dr. Savaşçı, “Tedavilerde tabi bazı yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Özellikle Hindistan’da ölüm oranı 4-5 bin iken ne yazık ki istenmeyen bazı enfeksiyon hastalıkları da ortaya çıktı, uygulanan tedavilere ikincil olarak. Çok yoğun steroid, kortizon tedavisi alan hastalarda eğer şeker hastalığı da varsa bu kişilerde çok ciddi mantar enfeksiyonları ortaya çıktı. Ağız içi ve yüzü tamamen kaplayan ve yarısının ölümüne neden olan Mukormikoz (kara mantar) dediğimiz ciddi vakalar ortaya çıktı, bunların yarısı kaybedildi” dedi.

“Ağız kuruması, sık idrara çıkma, el ayak titremesi varsa…”

Doç. Dr. Savaşçı, uygulanan tedavilerin sonucunda kalıcı olabilecek şeker ve tansiyon hastalığının ortaya çıktığını da belirterek, “Bizim ülkemizde de yoğun steroid tedavisi sonucunda İstanbul’da bir vaka ortaya çıktı, şeker hastalığı gelişebiliyor. Uygulanan tedavilerin getirdiği bir sonuç olarak şeker, diyabet, tansiyon hastalığı ortaya çıkabilir. Kişiler tedavi olduktan sonra eğer ağız kuruması, sık sık idrara çıkma, el, ayak titremesi, şeker düşmesi gibi belirtiler yaşarlarsa mutlaka şeker ölçümü yapsınlar. Enseden başlayan, devam eden baş ağrısı ortaya çıkarsa bu durumda da mutlaka tansiyon takibi ile iç hastalıkları, enfeksiyon polikliniklerine müracaat etsinler. Çünkü kalıcı bir hale gelebilecek şeker ve tansiyon hastalığı da ortaya çıkmış olabilir. Ölümcül bir hastalık ile mücadele ediyoruz, tedavilerin mutlaka bazı yan etkileri ortaya çıkabiliyor, bunu da halkımız ihmal etmesin. Takiplerini yapmayı aksatmasınlar” diye konuştu.

“Kanlı balgam, geçmeyen öksürük olursa müracaat etsinler”

Korona virüsü tedavisinin ardından kanlı balgam, ateş, geçmeyen öksürük olursa hastaneye başvurulması gerektiğini de vurgulayan Savaşçı, şunları söyledi:

“Aşılanmadan virüsü kapmayın”

Doç. Dr. Savaşçı, 1 Haziran’da tedbirlerin gevşetilebileceğini belirterek şöyle devam etti:

Exit mobile version