A3 Haber

Yaşam alanlarını ve kekik tarlalarını savunan üreticilere jandarma barikatı!

Yaşam alanlarını ve kekik tarlalarını savunan üreticilere jandarma barikatı!

Yaşam alanlarını ve kekik tarlalarını savunan üreticilere jandarma barikatı!
Mayıs 31
18:33 2021

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Güzelpınar mahallesinde açılan taş ocağının tarlalarına ve yaşam alanlarına zarar verdiğini söyleyen kekik üreticileri ve yöre sakinleri, jandarma barikatına karşı direndi.

Türkiye’nin kekik üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Pamukkale’ye bağlı kırsal Güzelpınar mahallesinde, Aydın-Denizli otoyolu için mıcır üretme bahanesiyle açılan taş ocağı, kekik üreticileri tarafından tepkiyle karşılandı. Üreticiler, taş ocağının tarlalarındaki kekiklere ve ormana zarar verdiğini belirtip kapatılmasını istedi. Kekik üreticisi köylüler, “ÇED gereksizdir” raporu verilmesine de tepki gösterdi. Üretici köylüler, anayasal haklarını kullanarak taş ocağına yürüyüp çalışmaları protesto etti ancak jandarma barikatıyla karşılaştı.

Robokop kıyafetli jandarma barikat kurarak, anayasla haklarını kullanarak protesto gösterisi yapan mahalle halkının taş ocağına geçişine izin vermedi. Taş ocağına karşı olan mahalle halkının avukatı Ozan Orpak, açtıkları davanın sonuçlanmasının beklenmeden taş ocağının faaliyetine başladığını söyledi.

Jandarma, taş ocağının “yasal” olduğunu, faaliyet için gerekli izinleri bulunduğunu belirterek köylülerin dağılmasını istedi. Güzelpınar Muhtarı Ergün Gürsoy ve beraberindeki mahalle halkı ise ocağın faaliyetlerine son vermeden gitmeyeceklerini söyleyip direndi. Mahalle halkı taş ocağı için kendilerine bilgi verilmediğini, ocak faaliyetleri nedeniyle ürünlerinin zarar gördüğünü belirtti. Jandarma ile sık sık tartışan köylüler taş ocağı kapatılmadan dağılmayacaklarını kaydetti. Jandarma, köylülerin isteği üzerine ocağı iki saatliğine kapattı.

Valiliğe gittiler

Bunun üzerine mahalle halkı Denizli Valisi Ali Fuat Atik’le görüşmek için valilik binasına gitti. Taş ocağında sonuç alamayan Güzelpınarlılar, yaklaşık 100 kişilik grup ile Denizli Valiliği’ne geldi. Burada Vali Atik ile görüşmek isteyen mahalle halkına Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan da destek verdi. Polis ekipleri de valilik binası giriş kapısında barikat oluşturdu. Mahalle halkı valilik binasına girmek isteyince arbede yaşandı. Yere düşen Muhtar Gürsoy, baygınlık geçirdi. Arbedenin yatıştırılmasının ardından mahalle halkı merdivenlerde oturarak valiyi beklemeye başladı.

Toplantı için Muğla’da bulunan ve olayı duyan Vali Ali Fuat Atik Denizli’ye döndü. Valilik önünde bekleyen halkı toplantı salonuna alındı. Mahalle halkının taleplerinin dinleyen Vali Atik, taş ocağındaki çalışmanın durdurulması talimatını verip bölgeye gidip inceleme yapacağını söyledi. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER