A3 Haber

RTÜK’ten KRT ve Halk TV’ye ceza

RTÜK’ten KRT ve Halk TV’ye ceza

RTÜK’ten KRT ve Halk TV’ye ceza
Haziran 02
17:15 2021

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV’ye; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rize’de provokasyon girişimi ile karşı karşıya kalan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik, “Daha neler olacak” sözlerinin eleştirildiği program nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde ikisi oranında idari para cezası uygulandı. Üst Kurul, Doğru Partisi Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu’nun konuk olduğu program nedeniyle KRT TV’ye de idari para cezası kesilmesi kararı verdi.

RTÜK, toplantısında KRT TV, Halk TV ve Fox TV’nin yayınlarına ilişkin izleme raporları değerlendirildi.

Halk TV’de, 26 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem’in katıldığı “Şirin Payzın ile Sözüm Var” programında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rize’de provokasyon girişimi ile karşı karşıya kalan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik “Daha dur bakalım, bunlar iyi günler” sözleri değerlendirilmişti.

“Kadına yönelik şiddet” olarak yorumlanmıştı

Üst Kurul toplantısında değerlendirilen İzleme Raporu’na göre, Şirin Payzın; “Bu kadar kadına yönelik şiddetin konuşulduğu bir ortamda, Cumhurbaşkanı’nın çıkıp bir kadın siyasetçiye, ‘az dövdüler ama ileride daha fazla da dövebilirler’ anlamında şiddeti ve dövmeyi önceleyen ve de yücelten bir tavır takınması, İstanbul Sözleşmesi’nden de neden çıktığımızı anlatıyor. Kadına yönelik şiddettir bu açıklamalar” demişti. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de programda, Erdoğan’ın Akşener’e yönelik “Gelin Hanım” sözlerini eleştirmişti.

İzleme Raporu’nda, programın; yayınların “insan orununa ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyeceği” ilkesinin ihlalini içerdiği belirtildi. Raporda, Halk TV’ye reklam gelirlerinin yüzde 1’inden yüzde 3’üne kadar idari para cezası verilmesi önerilmişti. Üst Kurul toplantısında Halk TV’ye reklam gelirlerinin yüzde ikisi oranında idari para cezası verilmesine oyçokluğu ile karar verildi.

KRT TV’ye ceza

KRT TV’de, 22 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan “Söz Meclisi” programında, Doğru Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu’nun değerlendirmelerinin yayın ilkesi ihlali olduğu belirtildi. Serdaroğlu’nun sözlerinin, yayınların; “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamayacağı, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyeceği” ve “toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamayacağı” ilkelerinin ihlali olduğu değerlendirildi.  İzleme Raporu’nda, KRT TV’nin bu gerekçeyle reklam gelirlerinin yüzde 2’sinden yüzde 5’ine kadar idari para cezası ve/veya 5 kereye kadar program durdurma cezası verilmesi önerilmişti. Üst Kurul’daki değerlendirmelerin ardından RTÜK, KRT’ye reklam gelirlerinin yüzde 2’si kadar idari para cezası verilmesine oy çokluğu ile karar verdi.

Fox TV’ye “masumiyet” cezası

Fox TV ile ilgili İzleme Raporu’nda ise 24 Mart 2021 tarihinde yayınlanan “Masumiyet” dizisindeki bir mahkeme sahnesinde yer alan, ancak hikaye gereği geçmişe ilişkin, kadına şiddet görüntülerinin yayın ilkelerini ihlal içerdiği belirtildi. Üst Kurul toplantısında üzerinde görüşülen uzman raporunda; “Sahnelerde hamile bir kadına, ‘sandalyeyle vurma’ eylemi hafifleştirilip normalleştirilmiştir” denildi. Dizinin bu bölümünün, yayınların “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremeyeceği” yönündeki ilkenin ihlalini içerdiği belirtildi. Fox TV’ye de bu gerekçeyle reklam gelirlerinin yüzde 2’si oranında idari para cezası verilmesine oyçokluğu ile karar verildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER