A3 Haber

Atatürk’ü ağırlayan asırlık lokanta da kepenk indirdi

Atatürk’ü ağırlayan asırlık lokanta da kepenk indirdi

Atatürk’ü ağırlayan asırlık lokanta da kepenk indirdi
Haziran 05
14:57 2021

Koronavirüs salgınından Atatürk’ü ağırlayan 124 Yıllık Konyalı Lokantası da etkilendi. Pandemi nedeniyle kapanan restoranda 45 kişi çalışıyordu.

İstanbul Sirkeci’de 1897 yılından bu yana hizmet veren Konyalı Lokantası salgından etkilendi. Pandemi dolasıyla kapanmak zorunda kalan lokantada 45 kişi çalışıyordu.

Habertürk’ten Emrah Doğru’nun aktardığı bilgiye göre, tarihi lokanta 124 yıldır hizmet veriyordu.

“Bir buçuk sene hiç bir şey yapamadık”

Tarihi Konyalı lokantası işletme müdürü Nebih Yaman yaptığı açıklamada, “Pandemi dolayısıyla maalesef kapatmak zorunda kaldık. Sirkeci’deki lokanta kapandı ama Topkapı Sarayı’ndaki, Saray Konyalı lokantası faaliyetine devam edecek. Yaklaşık bir buçuk sene hiçbir şey yapamadık. Kademeli olarak kapanmak zorunda kaldık. Bizler de ayrılmak zorunda kaldık, yaklaşık 45 kişi çalışıyorduk” şeklinde konuştu.

“Tarihi barındırıyor”

Osmanlı döneminden başlayıp Cumhuriyet’e uzanan bir tarihi barındıran lokantanın internet sitesinde, mekanın serüveninin ise 16 sandalye ile başladığına dikkat çekiliyor. Lokantanın tarihi şu şekilde yazılıyor:

  • “Konya’nın Doğanbey ilçesinden 1895 yılında çıkan büyük dede Hacı Ahmet Doyuran 1897’de dört masa ve 16 sandalye ile Sirkeci’de ‘Konya Lezzet Lokantası’ adıyla mütevazı bir aşçı dükkanı açar.
  • Bir süre sonra lokantayı damadı Mustafa Doğanbey ‘e devreder. Lezzet ve temizliğin temsilcisi olarak kısa sürede tanınan lokanta, zaman içinde İstanbul mutfağı denince akla ilk gelen isimlerden birine dönüşecektir.
  • Konyalı’nın şöhreti 1940’lardan sonra Nurettin Doğanbey’in çabalarıyla Türkiye’ye yayılır. Yerli yabancı devlet adamlarının, kral ve kraliçelerin, sanatçıların uğrak yeri olur.”

Atatürk’ü ağırladı

Lokantanın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de ağırladığının hatırlatıldığı satırlar şu şekilde devam ediyor:

  • “Bugün, Doğanbey Ailesi’nin dördüncü kuşağından Mehmet Eren Doğanbey tarafından işletilen kuruluş, 1924 – 2006 yılları arasında ulu önder Atatürk’ten, İngiltere Kraliçesi Majeste Elizabeth II’ ye, Pakistan Başkanı Benazir Butto’dan Amerika eski başkanı Richard Nixon’a kadar dünyanın dört bir yanından gelen pek çok devlet büyüğünü, ünlü sanatçıları Kral ve Kraliçeleri ağırlama onuruna erişmiştir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER