Site icon A3 Haber

Müsilaj kâbusunun ilk test sonuçları açıklandı: Tek hücreli canlılar tespit edildi

SULEYMAN DEMIREL UNIVERSITESI (SDU) SU URUNLERI FAKULTESI'NDEN EMEKLI VE TTKD BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, MARMARA DENIZI'NDE ORTAYA CIKAN MUSILAJ TEHLIKESIYLE ILGILI BOLGEDE INCELEME YAPTI. DR. KESICI, MARMARA DENIZI'NDE SON AYLARDA DENIZ YUZEYINDE SARI BEYAZ PELTEMSI TABAKA, DENIZIN IC KISIMLARINDA DA YESIL RENKLI IPLIKSI KUMELER OLUSTURAN MIKROSKOBIK ALGLERIN VE DENIZANALARININ ASIRI COGALMASI SONUCU YAPISKAN KOYU KIVAMLI MUSILAJLASMA OLAYININ HAFIFE ALINMAMASI UYARISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

İstanbul Üniversitesi’ndeki laboratuvara 22 gün önce bırakılan müsilaj örneklerinin ilk sonuçları ortaya çıktı. Bu örneklerde, tek hücreli canlılar tespit edildi.

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorunuyla ilgili olarak yeni bir gelişme yaşandı. 22 gün önce İstanbul Üniversitesi’ndeki laboratuvara bırakılan örneklerin ilk sonuçları ortaya çıktı. İlk sonuçlara göre, deniz salyasında tek hücreli canlılar tespit edildi.

Deniz salyasına evsel ve kanalizasyon atıklarının yanı sıra bu tek hücreli canlının neden olduğu anlaşıldı. CNN Türk muhabiri Samet Güner, şunları söyledi: “Çok uzun süredir Marmara Denizi’nde deniz salyası problemi var. Bu bir süreç ve bunun ilk adımı atıldı diyebiliriz. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Neslihan Özdelice ile birlikteyiz. Plankton araştırma laboratuvarındayız. Herkes bu sonuçları bekliyor. 22 gündür bu çalışma yapılıyordu.”

Bunun üzerine söz alan Prof. Neslihan Özdelice, “Müsilaja sebep olan eğer bir canlıysa siz öncelikli olarak o canlıyı bileceksiniz ki, çözüm önerileriniz de ona göre olsun. Stres faktörlerini belirlersek bu işi çözmüş oluruz” dedi.

“Bu çalışmayı iki etapta yönetiyoruz. Tek hücrelileri, kamçılı alpleri özellikle, bir de bakteriyel kirliliğin olup olmadığını araştırıyoruz” bilgisini veren Özdelice, şöyle devam etti:

Exit mobile version