A3 Haber

Gazeteci Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talep edildi

Gazeteci Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talep edildi

Gazeteci Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talep edildi
Haziran 08
12:32 2021

Gazeteci Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunuldu.

MİT TIR’ları davasından ayrılan dosyası kapsamında, “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme” suçlarından yargılanan gazeteci Can Dündar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar verildi. Mahkeme ayrıca Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılması işlemlerinin de yapılmasına hükmetti.

Kırmızı bülten nedir?

Kırmızı Bülten, İNTERPOL’e üye ülkelerin uymak zorunda olduğu sekiz bültenden birisidir.

Kırmızı Bülten, bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması için İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan, aranan şahısların açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, ilgililerin bulunduğu yer tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bültendir.

Uygulamada, kırmızı bülten veya difüzyon mesajına istinaden aranan şahsın ülkesinde bulunduğunu tespit eden devlet, gerekli gördüğü takdirde şahsın geçici olarak tutuklanmasını sağladıktan sonra, arayan devleti durumdan haberdar ederek geri verme talepnamesinin iletilmesini istemekte; bunun üzerine, arayan devlet tarafından şahsın bulunduğu devlete geri verme talepnamesi gönderilmektedir.

27 yıl hapis

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Aralık 2020’deki duruşmada, Can Dündar’ın MİT tırları ile ilgili haber nedeniyle “gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 18 yıl 9 ay ve “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 8 yıl 9 ay olmak üzere toplam 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılması yönünde hüküm vermişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER