A3 Haber

İmamoğlu’ndan “Kanal İstanbul deniz salyasını bitirecek” diyen Bakan’a yanıt: Herhalde rüyasında gördü

İmamoğlu’ndan “Kanal İstanbul deniz salyasını bitirecek” diyen Bakan’a yanıt: Herhalde rüyasında gördü

İmamoğlu’ndan “Kanal İstanbul deniz salyasını bitirecek” diyen Bakan’a yanıt: Herhalde rüyasında gördü
Haziran 08
19:06 2021

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kanal İstanbul deniz salyasını bitirecek” diyen Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, “Herhalde rüyasında gördü” yanıtını verdi.

İmamoğlu, toplantı öncesinde gazetecilerin kendisine yönelttiği, “Ulaştırma Bakanı’nın bir uyarısı oldu. ‘Kanal İstanbul, deniz salyasının ilacı olur’ dedi. Bunu nasıl değerlendirirsiniz” sorusuna, “Nereden malum oldu bilmiyorum. Biraz malum olmuşa benziyor. Devlet adamları, bilim ile konuşur; dayanakları bilim ile olur. Bir makale mi var, bir araştırma mı var? Bugüne kadar niye böyle bir araştırma yayınlanmadı? Akşamdan sabaha herhalde insan rüyasında görmüştür; sabah da böyle bir şey aklına gelmiştir diye düşünüyorum. Değerli arkadaşlar; mesele, ciddi bir meseledir. Ciddi meseleleri önce bilim ele alır, bir zemine oturur, tartışılır. Bize, varsa bir makale onu, göndersin. Kaldı ki, sabah bu mesajları görünce, kendisine mesaj attım. İstanbul ile almak istediği bilgi, teknik olarak varsa elinde bilgi, ben hazırım. Davet edin, geleyim, dinleyeyim diyerek mesaj attım. Umarım mesajıma döner” yanıtını verdi.

Müsilaj seferberliği Caddebostan Sahili’nde başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla, Marmara Denizi’ne kıyısı olan yedi ili kapsayan Büyük Deniz Temizliği Seferberliği, Caddebostan Sahili’nden başlatıldı. Törene Bakan Kurum’un yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. Çalışmalara ayrıca ünlü isimlerde destek verdi.

Törende konuşan Bakan Kurum, “Caddebostan Sahili’nde Marmara için hep birlikteyiz. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilimizde, yaklaşık 25 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren müsilaj sorununa karşı birlik olmak, tek yürek olmak için buradayız. Sanatçılarımız, sporcularımız burada. Hocalarımız, öğrenci kardeşlerimiz burada. Yine derneklerimiz, vakıflarımız, belediyelerimiz burada” dedi.

Kurum, “İşte bugün de milli bir mesele olan bu güzel seferberliğimizle, inşallah Marmara denizimizi en hızlı şekilde temizleyecek; en duru, en saf, en berrak haline hep birlikte yeniden kavuşturacağız. Müsilaj sorununun çıktığı ilk andan itibaren titizlikle takip ettik. 300 uzman ekibimizle 91 noktada izleme noktası belirlerdik ve hem karada hem de denizde tüm atıksu ve katı atık tesislerinde, kirlilik kaynaklarında toplam 430 denetim yaptık. ODTÜ Bilim gemimizle suyun altında ve üstünde 100 farklı noktadan numuneler aldık. Sayısı gerekten son yıllarda ender gördüğümüz 700’ü aşan bilim insanı, kurum temsilcisi, STK ve belediye yetkilisinin iştirak ettiği çok en geniş katılımlı çalıştayımızı gerçekleştirdik. Önceki gün, yine hep birlikte Kocaeli’de Marmara Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde, Marmara Bölgesi’ndeki yedi ilin vali ve belediye başkanlarıyla birlikte son toplantımızı yaptık ve nihai kararlarımızı aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Haliç’i, Marmara’yı, Boğazı koruma ve temizleme tecrübesiyle hazırladığımız; Marmara Denizi Koruma Eylem Planımızı, kısa, orta ve uzun vadede atacağımız 22 büyük adımı, milletimizle paylaştık. Deniz temizliğine ilişkin genelgemizi Marmara Bölgesi’ndeki 7 ilimize gönderdik. Marmara Denizi için koordinasyon ve bilim kurulumuzu bu hafta oluşturacağız. Bu süreci valilerimiz, belediyelerimizle birlikte, bilim insanlarımızla, üniversitelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle, vatandaşlarımızla birlikte ortak bir akılla yöneteceğiz. Yine, stratejik planımızı üç ay içerisinde hazırlayacağız” dedi.

Murat Kurum şöyle devam etti:

2021 yılsonuna kadar Marmara Denizi’nin tamamını Koruma Alanı ilan edeceğiz, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Hem tarım hem de sanayi kaynaklı kirliliği durduracağız. Atıksu arıtma sistemlerimizi en ileri teknolojiye taşıyarak, deniz suyu kalitesini yükselteceğiz. Arıtma tesislerimizin teknolojilerini en üste çıkaracağız. Kaçak balıkçılığa geçit verilmeyecek ve hayalet ağları temizleyeceğiz. Marmara’yı kurtarmakta kararlıyız ve kurtaracağız. Bugün tam 15 bölgede; Kadıköy Caddebostan, Tuzla Tersane, Yenikapı Açıkları, Kartal Sahilboyu, Maltepe Dolgu Alanı, Beylikdüzü Gürpınar Sahili, Kurbağalıdere, Pendik Sahilboyu, Kocaeli Körfez, Bursa Gemlik, Balıkesir Bandırma, Çanakkale Marina Bölgesi, Gelibolu, Yalova Aksa Önleri ve Yalova Tersaneler Bölgesi’nde hem karadan hem denizden temizlik çalışmalarını eş zamanlı başlatıyoruz. Bu çerçevede 25 deniz yüzeyi temizleme teknemiz, kirlilik dağılmasını önlemek için bariyer serme teknelerimiz, 18 destek botumuzla harekete geçiyoruz. Topladığımız tüm atıkları; karaya getirip sızdırmasız kamyonlarla, belediyelerimizin bertaraf tesislerine göndereceğiz. Tüm operasyon boyunca yaklaşık bin kişilik ekip çalışacak. Yine daha önce hem deniz suyu hem de müsilaj numunelerini, bilimsel olarak incelenmesi için, TÜBİTAK’a gönderdik. Farklı noktalardan yeni numuneler de alıp göndermeye devam edeceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER