A3 Haber

Kılıçdaroğlu: Demokrasinin var olduğu bir ortamda siz bir partiyi kapatamazsınız

Kılıçdaroğlu: Demokrasinin var olduğu bir ortamda siz bir partiyi kapatamazsınız

Kılıçdaroğlu: Demokrasinin var olduğu bir ortamda siz bir partiyi kapatamazsınız
Haziran 08
13:58 2021

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından başlıklar şöyle:

  • “İnsanın ruhunda olan temizliği kirletirseniz sizin topluma hiçbir yararınız olmaz, Türkiye’nin geldiği nokta bu. Türkiye’yi bu bataktan çıkaracağız. Ülkeye temiz, ahlaklı siyaseti getireceğiz. Dayanışma kültürünü yeniden getireceğiz. Farklı görüşler, farklı siyasi anlayışlar kavga konusu değil, zenginlik olmalı. Bunu yapacağız
  • Her toplumun bir tarihi vardır. İnebolu’yu biliyoruz. İnebolu’dan Ankara’ya gelen yol İstiklal Yolu olarak anılır. Tarih içindeki değerini biliyoruz İnebolu’nun. TBMM kararıyla 9 Nisan 1924’te İstiklal madalya verilmiştir. İnebolular her yıl 9 Haziran’ı kurtuluş günü olarak kutlarlar.
  • Bu yıl 9 Haziran’ı 8 Haziran’a aldılar bu sene.Niçin? Gençlik ve Spor Bakanı’nın programı müsait değil diye kutlamalara 8 Haziran’a almışlar. Sizin sandıkta söyleyeceğiniz laflar olacaktır.
  • Hasan Saltık hayatını kaybetti. Anadolu’nun kaybolan şarkı ve türkülerini derledi. Kültür Bakanlığı’nın yapamadığını Hasan Saltık yaptı. Geçen hafta perşembe günü Aydın’daydım, sorunlarını dinledik. Türkiye’yi bu bataktan nasıl kurtaracağız bunu anlattım.
  • Türkiye sadece benim Türkiyem değil hepimizin Türkiyesi. Çiftçilerin sorunu var, kuraklık sorunu var. 100 liraya kadar kuraklık ödeneği ödenecek. Kuru tarımda, buğday üretimi yapan birisi dekara 40-60 kg gübre atmak zorunda. Bir çiftçinin sadece gübre maliyeti sadece 200 TL. Verilen destek gübre parasını bile karşılamıyor.
  • Çankırı’da bir yurttaşımız ‘MHP’den Ak Parti’ye geçmiştim. 3 ay önce AKP’den istifa ettim. Millette para yok, memleket battı. Ben CHP’nin önünden geçmezdim, oyum bu sefer CHP’ye’ diyor. Kendisine teşekkür ediyoruz.
  • Bütün Çankırılıların oylarına talebimiz. Çankırı’daki doğal zenginlik belki de hiçbir ilimizde yok. Ama iktidar nasıl olsa ben bunlardan oy alıyorum anlayışıyla hareket ediyor. Çankırı’nın doğal zenginliklerinin nasıl işlendiğini hep birlikte göstereceğiz iktidara geldiğimizde.
  • Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atadılar. Sen o üniversiteye bırak rektör olmayı, orada ders verecek kapasiteye bile sahip değilsin. Sende onur varsa istifa et. İstifa bir erdemdir.
  • Neden istifa etmiyorsun. Hocaların görevine hangi akıl ve mantıklı son veriyor. Üniversitenin rektörü bilim ve bilim insanlarına düşman. Görevine son verilen hocalardan birinin açıklamayı okumak isterim. Gerçekten biraz yürek burkucu. 21 yıldır zevkle, gururla, gönülden hizmet ettiğim Boğaziçi öğrencilerine artık ders veremeyeceğimi öğrendim. İçim cız etti. Maddi karşılığı olmayan bu vazifeyi memlekete ve gençlere borç ödeme imkanı olarak gördüm hep. Keşke iyiden, doğrudan, güzelden bu kadar nefret etmeselerdi. Yine de güzel günler göreceğiz çocuklar’ O çocuklara sesleniyorum, güzel günler göreceğiz çocuklar.
  • CHP demek demokrasi demektir. Bu ülkeye kendi özgür iradesiyle çok partili hayatı getiren parti CHP’dir. Dünyada başka örneği yoktur. Demokrasi olmazsa olmazımızdır. Siyasi partiler ise demokrasinin vazgeçilmez unsurudur.
  • Demokrasinin var olduğu bir ortamda siz bir partiyi kapatamazsınız. Şiddet, baskı uyguluyorlarsa kapatın. Zaten savcı harekete geçer. Ama savcı siyasi otoritenin tavrıyla harekete geçiyorsa orada demokrasiyi yok ediyorsunuz demektir.”
  • Düşünce ifadeden korkmayacaksınız. Eğer siz siyasi partileri düşman olarak görüp siyasi partiyi Yargıtay’a talimat verip kapatırsanız orada demokrasi yoktur. Demokrasi bütün partiler için olmalıdır.
  • Hakem halktır. Parti kapatmaya yönelik her eylemi doğru bulmuyoruz, partilerin seçime katılmasını engellemeye yönelik hiçbir hareketi doğru bulmuyoruz. Demokrasi aynı zamanda adaletin kökleştiği rejim demektir.”
  • Milli iradeye duyduğumuz saygı sadece HDP için değil. Ankara, Balıkesir büyükşehir belediye başkanları zorla istifa ettirildiğinde onların da hakkını savundum. Niçin, ben inançlı bir insanım. Bana göre haksızlık karşısında susan dilsiz bir şeytandır.”
  • İktidar kendisini kurtarmak istiyor. Gırtlağına kadar lağım çukurunda olan bir siyasi iktidarın Türkiye’ye yararı olamaz. Ben lağım borusu patladı dedim, meğer çukurun içindeler. Koku bütün Türkiye’yi sardı, saray hissetmiyor. Çünkü lağım orada. Türkiye’yi temelden sarsan bir sürü açıklama var, saraydan tek cümle bile yok. AK Partili kardeşlerime sesleniyorum, MHP’li kardeşlerime sesleniyorum; bu lağım çukuru bu kadar kokuyu dünyaya yaymışken neden kimse konuşmuyor? Ben konuşunca 24 saat bile sürmeden harekete geçiyorlar. Yolsuzluklar diz boyu, bir Allah’ın kulu kalem bile oynatamıyor. ‘Demokrasi var’ diyorlar, sen onu benim külahıma anlat. Türkiye Cumhuriyeti devleti, bir hukuk devleti olmaktan çıkmıştır.
  • Şimdi bunu dış güçler diyerek millete satıyorlar. 19 yılın sonunda Türkiye Cumhuriyeti devletini dış güçlerin oyuncağı haline sen getirmedin mi o zaman?
  • Mafyayla el ele olacaksın, tezgahı kuracaksın. 21. yüzyılın Türkiyesinin geldiği nokta bu. İktidar sahibiyle mafya, ortak devleti yönetiyorlar. Cumhur İttifakı’nın üçüncü ortağı mafyadır. Mafya bozuntuları için özel kanun çıkarmadılar mı? Gidip mafya bozuntusunun önünde el pençe divan durmadılar. Siz mafyadan talimat alıyorsunuz ya. İçişleri Bakanı açıkça sarayı tehdit ediyor. 17-25’ten söz ediyor. Para kasalarından söz ediyor. Bir siyasi her ay 10 bin dolar para alıyor diyor. Kim bu ya? Hepimizin bildiği, ama kimsenin görmediği… Nasıl bir anlayış bu? Ve Türkiye bu noktaya nasıl geldi?
  • Atanmış bir bakan, seçilmiş bir TBMM Başkanı’nı aşağılamasını nasıl karşılayacak? Sayın Başkana teşekkür ederim, mektup yazdığı için. Takipçisi olması lazım. O açıklamıyorsa Erdoğan’a gitmesi lazım.
  • Bir hükümeti düşürecek kadar onlarca olay ortaya konduğu halde, adamlardan tık yok. Yüzünüz hangi astardan, hangi deriden ya? Hiçbir savcı korkudan soruşturma açamıyor. Kara para aklayanları bizzat talimatla önce serbest bırakıyorlar, yurt dışına çıkabilirsin diyorlar. Bunu yapan kim? Siyasetçiler.
  • Gayet basit bir soru, bu memlekette huzur kaldı mı? En baştaki bir konuşuyor, herkes birbirine giriyor.
  • İçişleri Bakanı ‘Bir siyasetçi 10 bin dolar rüşvet alıyor’ dediğinde bir tek savcı kalem bile oynatamıyorsa orada adalet mi olur ya? Bu saray ve şürekası rüşvetçileri koruyor anlamına gelir. Mafya liderleri siyasiler aracılığıyla yargıyı kontrol ediyorlar. İstedikleri kararı çıkartılıyor. Adam yurt dışında aranıyor, Türkiye’ye gelmiş.
  • Milli gelirin en az her yüzde 1’i oranında destek verilir. Saray ve şürekası diyor ki, ne kanunu kardeşim. 2006’dan bu yana vermedi. Gidiyorsunuz, çiftçiye ya da esnafa haciz uyguluyorsunuz. Borçlarını zamanında ödemedi diye. Ziraat Bankası’nı soyan, milyon dolarlık kredi alan, hem faizi hem ana parasını ödemeyen bir zat el üstünde tutulurken bu ülkede adalet var diyebilir misiniz?
  • Milyonlar işsizken, gencecik fidan gibi evlatlarımız işsizken, asgari ücretliler geçinemezken saray beslemeleri beş-altı yerden dünyanın aylığını alıyorlar.
  •  Değerli arkadaşlarım mafya bozuntuları için özel kanun, af kanunu çıkarırsın. Harp okulu öğrencileri içeride. Osman Kavala içeride. Selahattin Demirtaş içeride. Avukatlar içeride. Bu çifte standart neden?
  •  (Mahir Ünal’ın açıklaması) ‘Hatalarımız varsa temizleriz.’ En baştakini temizleyeceksin. Neyi temizleyeceksin sen?

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER