Site icon A3 Haber

Erdoğan ve Aliyev “Şuşa Beyannamesi”ni imzaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev’le Şuşa’da baş başa görüştü (DHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasında Şuşa Beyannamesi’ni imzaladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke arasında Şuşa Beyannamesi’ni imzaladı. İki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.

“Savunma sanayisi ve nakliyede karşılıklı yardımları içeriyor”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Müttefiklik Sözleşmesi’nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması’na atıfta bulunulduğunu bildirdi. “İmzalanan Şuşa Beyannamesi yeni işbirliklerimizin teminatıdır. Bundan sonra da birbirimizin yanında olacağız” diyen Aliyev, şunları kaydetti:

Şuşa Beyannamesi savunma sanayisi ve nakliyede karşılıklı yardımı içeriyor. Tüm Azerbaycan halkı ve dünyanın gözü buradadır. Azerbaycan’da bu sabırsızlıkla bekleniyordu. Şuşa’da dalgalanan Azerbaycan ve Türkiye bayrakları bizim beraberliğimizi gösteriyor. Türkiye’nin desteğini unutmayacağız. Karabağ muharebesi sonrası Ermenistan diz çöktü. Türkiye – Azerbaycan birliği ebedidir.

Erdoğan: Türkiye inşa faaliyetlerinde her türlü katkıyı verecek

Aliyev’in ardından sözü, Cumhurbaşkanı Erdoğan aldı. Sözlerine “Bugün tabii farklı bir heyecanın, duygunun içerisindeyiz” diye başlayan Erdoğan, “44 günlük malum bir savaşın ardından Karabağ sahiplerinin eline geçmiş oldu ve Ermeni mezaliminden, Ermeni işgalinden kurtulmuş oldu” ifadesini kullandı. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Altılı platform: Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran”

Şuşa Beyannamesi’nde hangi maddeler var?

Şuşa Beyannamesi’nde yer alan maddeler şöyle:

Zengezur koridoru açılacak

Beyannamede, Türkiye ve Azerbaycan’ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demir yolunun, ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacağı belirtildi.

Şuşa Beyannamesi’nde Ermenistan’ın Türkiye’ye karşı asılsız iddialarının, tarihin çarpıtılması girişimlerinin bölgede barış ve istikrara zarar verdiği vurgulandı.

Beyannamede, tarafların Güvenlik Konseylerinin milli güvenlik konularında düzenli olarak ortak toplantılar yapacağı bildirildi.

Exit mobile version