A3 Haber

Cenevre’de tarihi zirve: Biden ve Putin bir araya geldi

Cenevre’de tarihi zirve: Biden ve Putin bir araya geldi

Cenevre’de tarihi zirve: Biden ve Putin bir araya geldi
Haziran 16
15:10 2021

Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden, her iki tarafın da ikili ilişkilerin dibe vurduğunu kabul ettiği bir dönemde İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla Biden’la büyükelçilerin karşılıklı olarak görevlerine geri gönderilmeleri konusunda anlaştıklarını bildirdi.

ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Cenevre’de ilk görüşmeleri için bir araya geldi. İki lider, görüşmenin gerçekleşeceği villanın önünde el sıkıştı. CBSNews Beyaz Saray muhabiri Steven Portnoy, zirvenin başladığı odadan bir fotoğraf paylaşarak, ABD Başkanı Biden’ın Putin’e “Yüz yüze görüşmek her zaman daha iyidir” dediğini aktardı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde Kasım 1985’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra bir kez daha ABD-Rusya zirvesi düzenleniyor. Putin ve Biden, TSİ 13.25 sularında, zirvenin yapılacağı Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısındaki Parc de La Grange villasına geldi. Görüşme öncesi kısa açıklama yapan Putin, Biden’e şahsen görüşme girişimi için teşekkür etti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin görüşmesinin yaklaşık 4 saat sürdüğü daha sonra her iki ülkeden yetkililerin de katıldığı bir başka toplantıya geçildiği ve bunun da 65 dakika sürdüğü aktarıldı.

Euronews’te yer alan habere göre; görüşmenin ardından ilk basın toplantısını gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla Biden’la büyükelçilerin karşılıklı olarak görevlerine geri gönderilmeleri konusunda anlaştıklarını bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile zirve sonrası açıklama yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamasından satır başları şöyle:

  • -Putin’e benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim.
  • -İnsan hakları konusu her zaman masada olacak.
  • -Rusya ile anlaşma sağlama konusunda net bir temel oluşturduk.
  • ABD, kendisinin ve müttefiklerinin hayati çıkarlarına zarar verecek tüm eylemlere yanıt verecektir.

Putin’den açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı ilk yüz yüze zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Putin’in açıklamaları şu şekilde:

  • Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden’la mutabakat sağladık
  • Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass’taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti.
  • Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD’nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var.
  • İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak.
  • Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.
  •  Aleksey Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu.

Görüşmelerin içeriğine dair bir açıklama yapılmadı

Cenevre’deki görüşmelerin önemli bir kısmı geride bırakılmış olsa da şu ana dek heyetlerden kimse, kapalı kapılar ardında şimdiye dek ne görüşüldüğüne dair hiçbir açıklama yapmadı.

Daha önce görüşmelerin gündem maddeleri, nükleer silahların denetimi, siber güvenlik, Suriye ve Libya gibi bölgesel sorunlar ve iklim değişikliği gibi işbirliği yapılabilecek alanlar şeklinde açıklanmıştı.

Cenevre’deki Rusya ve ABD heyetlerinde hangi isimler yer alıyor?

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Cenevre’ye giden Rusya heyetinde yer alan isimler şunlar: Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın bir süre önce istişareler için Moskova’ya çağrılan ve görev yerine henüz dönmemiş olan Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya Devlet Başkanı’nın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Dmitriy Kozak ve Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev.

CNN’in aktardığında göre Biden’a ise Cenevre’deki görüşmesinde şu isimler eşlik ediyor: Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, ABD’nin şu an görev yerinde olmayan Moskova Büyükelçisi John Sullivan, Ulusal Güvenlik Danışmanları Eric Green ile Jake Sullivan.

Görüşmelerin ikinci bölümü başladı

Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin-Biden görüşmesinin ikinci turunun başladığını açıkladı. Söz konusu bölüm, görüşmelerin ilk turuna göre daha geniş bir heyetin katılımı ile gerçekleşiyor.

Bu sırada, Putin ile Biden’ın ilk yüz yüze görüşmesine ev sahipliği yapan Cenevre’de sıkı güvenlik önlemleri alınmış durumda. Görüşmenin gerçekleştirildiği Villa La Grange malikânesinin yanında bulunduğu gölde sahil güvenlik güçlerinin devriye gezdiği gözleniyor. Göldeki limanda da silahlı askerlerin nöbet tuttuğu görülebiliyor.

Cenevre’ye görüşme gününe özel olarak 3 bin 500 polis ve özel gücün konuşlandırıldığı belirtilmişti.

Görüşmenin ilk bölümü sona erdi

Rusya ile ABD liderleri arasında Cenevre’de gerçekleşen görüşmenin ilk bölümü sona erdi. Programda süresi 1 saat 15 dakika olarak belirlenen bu bölüm, iki saate yakın sürdü. Söz konusu bölümde Putin ile Biden’a, Dışişleri Bakanları Sergey Lavrov ve Antony Blinken, ayrıca çevirmenler katıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER