A3 Haber

Macaristan Parlamentosu LGBT haklarını kısıtlayan yasayı kabul etti

Macaristan Parlamentosu LGBT haklarını kısıtlayan yasayı kabul etti

Macaristan Parlamentosu LGBT haklarını kısıtlayan yasayı kabul etti
Haziran 16
13:37 2021

Macaristan Parlamentosu, LGBTİ+ haklarını büyük oranda kısıtlayan yasa tasarısını kabul etti. Oylama öncesi tasarıya tepki gösteren binlerce kişi parlamento binası önünde protesto gösterileri düzenledi.

İnsan hakları savunucuları, düzenlemenin LGBTİ+ topluluğunun kamusal alanda görünürlüğünü ciddi şekilde kısıtlayacağı ve bazı cezai yaptırımları beraberinde getireceğini söyleyerek, hükümeti eleştiriyor. Hükümet ise yasanın “pedofili ile mücadele için gerekli olduğunu” öne sürüyor.

BBC Türkçe’den Tarık Demirkan’ın haberine göre, Macaristan’da kabul edilen yasa, Rusya’dakine benzer nitelikte. Bu yasayla, cinsiyet geçiş süreci gibi LGBTİ+ topluluğuna dair konuların kamusal alanda tartışılması suç olarak tanımlanıyor. Yasayla eğitim-öğretim sürecinde, öğrencilere cinsellik ve cinsiyet geçişi gibi konuların işlenmesine sıkı düzenlemeler getiriliyor.

Okullarda öğrencilere cinsiyet eğitimi bundan böyle sadece öğretmenler tarafından ya da bu konuda bir devlet kuruluşunca uygun görülüp onaylı listelerde adı bulunan kurumlar tarafından verilebilecek. Sivil kuruluşlarının bu tür eğitimlere dahil edilmesi yasaklanıyor.

Getirilen bir diğer kısıtlama da televizyonlarda ve medyada “eşcinselliği normal bir olgu gibi” gösterdiği iddia edilen içeriklerin yayınına dair Cinsellik içeren veya cinsiyet geçiş gibi konuları ele alan reklam ve içeriklerin “+18” ibaresiyle verilmesi zorunlu tutuluyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER