A3 Haber

Antonio Guterres yeniden BM Genel Sekreteri seçildi

Antonio Guterres yeniden BM Genel Sekreteri seçildi

Antonio Guterres yeniden BM Genel Sekreteri seçildi
Haziran 18
19:13 2021

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevine Antonio Guterres beş yıllığına yeniden atandı.

Ülkesi Portekiz tarafından aday gösterilen ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyince adaylığı onaylanan Antonio Guterres, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda ikinci kez BM Genel Sekreteri seçildi.

Halen BM Genel Sekreteri olan Guterres’in ikinci dönemi 1 Ocak 2022’de başlayacak.

Türkiye’den Guterres’e tebrik

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne ikinci kez atanan Antonio Guterres’i tebrik etti.

Açıklamada, “Sayın Guterres’i yeniden BM Genel Sekreteri olarak atanmasından ötürü tebrik ederiz. BM Genel Sekreteri Guterres’in mevcut görevi süresinde ülkemizle tesis ettiği yakın ve dostane ilişkilerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inancımız tamdır” ifadeleri kullanıldı.

Portekiz’de başbakanlıktan BM’de genel sekreterliğine…

Portekiz’in başkenti Lizbon’da doğan 67 yaşındaki siyasetçi ve diplomat Guterres, mühendislik ve fizik bölümünü bitirdikten sonra 3 yıl akademisyen olarak çalıştı, 1974 yılında ise siyasete atıldı.

Portekiz’de 25 Nisan 1974’te şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen ve diktatörlüğe son veren Karanfil Devrimi’nin ardından Sosyalist Partiye katılan Guterres, 1992 yılında partinin genel sekreteri oldu.

1995-2002 yıllarında Portekiz Başbakanı olarak görev yapan Guterres, başbakanlık görevinin ilk döneminde ekonomik açılımlar yaparak Portekiz’in Expo 98’e ev sahipliği yapmasını sağladı ve ülkenin uluslararası alanda görünürlüğünü artırdı.

Başarılı bir döneme imza atan Guterres, 1999 yılında ikinci kez başbakan seçildi. Ancak, Guterres’in ikinci dönemi o kadar da parlak geçmedi. Sosyalist Parti içindeki iç çatışma ve yerel seçimlerde istenilen başarının elde edilememesi Guterres’i 2001’de istifaya zorladı.

Guterres, 1999-2005 yıllarında da Sosyalist Enternasyonal’in başkanlık görevini yürüttü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER