A3 Haber

Erdoğan: 8 milyar insanın kaderi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülkenin insafına bırakılmaz

Erdoğan: 8 milyar insanın kaderi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülkenin insafına bırakılmaz

Erdoğan: 8 milyar insanın kaderi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülkenin insafına bırakılmaz
Haziran 18
15:13 2021

AK’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Antalya Diplomasi Forumu’nun zamanla küresel diplomasinin kalbinin attığı bir zemine dönüşeceğine inanıyorum” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşuyor. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Antalyamız diplomasinin de merkezinde yer almıştır. Bu forum ile şehrimizin bu özelliğine yeni bir boyut kazandırmış oluyoruz. İnşallah zamanla küresel diplomasinin kalbinin attığı bir zemine dönüşeceğine inanıyorum. Buradan vereceğimiz dostluk, diyalog ve işbirliği mesajları tüm dünyaya dalga dalga yayılacaktır.
  • Forum vesilesiyle ayrıca Antalya’nın güzelliklerini görme, hem de güvenli turizm sertifikası programının uygulamalarına şahitlik edeceksiniz. 2020 yılında 16 milyon turisti sorunsuz, sıkıntısız bir şekilde ülkemizde ağırladık. 2021 senesinde sistemin kapsamını daha da genişleterek misafirlerimizin ülkemizin her köşesinde huzuru kalple tatil yapabilmelerini mümkün kıldık.
  • Uluslararası toplum salgının yıkıcı etkilerini yönetmede iyi bir imtihan veremedi. BM Güvenlik Konseyi tarihin en büyük sağlık krizini 100 gün sonra gündemine alabildi.
  • -Politika aktörleri kadar diplomasinin icra edildiği platformlar da değişiyor, çeşitleniyor. Sıkılı yumrukları gevşetecek en etkili yol hala diplomasidir.
  • Salgının dünya ölçeğinde adaletsizlikleri derinleştirdiğini görüyoruz. Türkiye olarak dost kötü günde çağrılmadan gidendir inancıyla dünyanın dört bir yanındaki dostlarımızın imdadına koşmaya çalıştık. 158 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa sağlık malzemesi gönderdik.
  • -Aşı milliyetçiliğine fırsat verilmemesi önemli. Aşının şantaj, baskı, politika dikte aracı olarak kullanılması yanlıştır. Yıl sonundan önce bitirmeyi planladığımız yerli aşı çalışmalarımızı insan odaklı evrensel bir yaklaşımla yürütüyoruz. Yerli aşımızı inşallah tüm insanlıkla paylaşacağız.
  • Yaklaşık 8 milyar insanın kaderi BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin insafına bırakılmaz. 190 ülkeye bir süreliğine masada oturma hakkı veren ancak kendi kaderleriyle ilgili söz hakkı tanımayan bir sistem adalet üretemez.  Adaletin olmadığı yerde gerilim, çatışma ve zulüm eksik olmaz.  Yeni dönemde diplomasimizi yoğunlaştırmamız gereken konuların başında BM Güvenlik Konseyi’nin daha kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması gerek. Hakkı ve adaleti savunmaya devam edeceğiz.
  • Türkiye 252 dış temsilciliği ile dünyanın en geniş 5. büyük diplomatik ağına sahip ülke konumundadır.  Barışa, istikrara katkı sağlamak için çaba harcıyoruz. Suriye’de halkın iradesini yansıtacak bir siyasi çözümün olması için var gücümüzle çalıştık. 10 yıldır  4.5 milyona yaklaşan Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Suriye’de faaliyet gösteren PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı sahada varlık gösteren ilk ülke biz olduk. DEAŞ’ın Suriye’deki varlığına büyük ölçüde son vererek Avrupa ve dünyanın güvenliğine katkı sağladık. Şu an itibariyle DEAŞ’ın 4500 mensubunu etkisiz hala getirdik.
  • KKTC’nin iki devletli çözüm önerisini destekliyoruz. Doğu Akdeniz Konferansı önerimiz hâlâ masadadır. Enerji kaynaklarının işbirliğine vesile olması bizlerin elindedir. Yunanistan’la son dönemde yakaladığımız ivmeden memnuniyet duyuyoruz. Eski devlet geleneği demek eski diplomasi kültürü de demektir. Afro-Avrasya ülkesi olan Türkiye’nin 3 kıtayı kuşatan geniş bir vizyonla yürütülmektedir.  Önümüzdeki dönemde pergelin bir ayağını Türkiye’ye sabitleyip diğeriyle Afrika’dan Latin Amerika’ya Pasifik’ten Asya’ya tüm coğrafyalarda iş birliğini artırmak istiyoruz”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER