A3 Haber

AYM’nin kabul ettiği HDP iddianamesinde “Parti kapatma tüm ileri demokrasilerde uygulanır” denildi

AYM’nin kabul ettiği HDP iddianamesinde “Parti kapatma tüm ileri demokrasilerde uygulanır” denildi

AYM’nin kabul ettiği HDP iddianamesinde “Parti kapatma tüm ileri demokrasilerde uygulanır” denildi
Haziran 21
18:31 2021

Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilen HDP’nin kapatılmasının talep edildiği iddianamede, HDP’nin “silahlı terör örgütünün illegal amaçlarına legal görünüm kazandırmak gibi bir misyonu olduğu” iddia edildi. İddianamede, “Siyasi partilerin kapatılması tedbiri, hemen hemen tüm ileri demokrasilerde uygulanmaktadır” denildi.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianamesini kabul etti. Böylece, “HDP kapatma davası” süreci başlamış oldu.

ANKA’dan Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre iddianamede şu değerlendirmeler yer aldı:

  • “İLİŞKİ, TEREDDÜT OLMAYACAK ŞEKİLDE”: Dosya kapsamında sunulan delillerle devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemler sıralanmış, davalı partinin bu eylemlerin odağı haline gelmesi arasındaki ilişki tereddüt hasıl olmayacak şekilde iddianameye derc edilmiştir. Bilindiği üzere tüzel kişilik olan siyasi partiler iradelerini, parti üyelerinin yaptıkları eylemler ve söyledikleri sözler vasıtasıyla dış dünyaya yansıtırlar. İddianamede de davalı parti üyelerinin görevleri; Genel Başkan, Milletvekili, Parti Meclisi Üyesi, MYK Üyesi, Belediye Başkanı, İl/İlçe Yönetim Kurulu Başkanı/üyesi şeklinde, her kişi başlığında ayrı ayrı gösterildikten sonra, üyesi olduğu partiye isnat edilmesinde başsavcılığımıza göre kuşku bulunmayan eylemi belirtilmiştir.
  • “DİĞER EYLEMLERİ DEĞERLENDİREREK KARAR VERMESİ MÜMKÜN İKEN…”: Mahkemenin yapacağı inceleme sonucunda aksi kanaatte olunması halinde, açılan parti kapatma davasının klasik ceza davası olmayıp, davalının da tüzel kişilik sıfatını taşıması karşısında, ilişkilendirilmediğini düşündüğü eylemi hükme esas almayıp diğer eylemleri değerlendirerek bir karar vermesi mümkün iken, iade sebepleri arasında CMK’nın 170. maddesinin 4. fıkrasına yer vermesi anlaşılamamıştır.
  • “TEHDİTLERE KARŞI ÖNLEM ALMAK, DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ OLMANIN GEREĞİ”: Hiçbir devlet, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ve varlığına yönelen tehdidi görmezden gelemez ve bu tehdidin süreklilik kazanmasına izin veremez. Demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan ve kuruluş ve faaliyetlerinde serbestlik tanınan siyasi partilerin, demokratik düzeni sarsacak, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne halel getirecek faaliyetlerde bulunmaları halinde kamu düzenini bozacakları ve ulusal güvenliğe zarar verecekleri izahtan vareste olup, bu halde kuşkusuz devletin kendi varlığına yönelen bu tehditlere karşı önlem alması da demokratik hukuk devleti olmanın gereği olarak kabul görecektir.
  • “KAPATMA TEDBİRİ, İLERİ DEMOKRASİLERDE UYGULANIR”: Siyasi partilerin kapatılması tedbiri, hemen hemen tüm ileri demokrasilerde uygulanmaktadır. Katılımcılığın esas alındığı her durumda gözetilmesi gereken en önemli husus, Anayasa’nın tanıdığı hak ve özgürlükleri yok edecek bir sisteme geçit verilmemesidir. Bir başka deyişle temel hak ve özgürlüklerin meşru Anayasal sistemde geliştirilerek daha ileriye taşınması için sağlanan kanalların, bunları tamamen ortadan kaldıracak bir rejimin önünü açmamasıdır. 

İddianamede neler talep edildi?

HDP’nin, “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiğinin” iddia edildiği iddianamede, talepler şu şekilde sıralandı:

  • Partinin temelli kapatılmasına,
  • Partinin kapatılmasına beyan, faaliyet ve eylemleriyle neden olan açık kimlik ve üyelik bilgileri ile partideki görevleri belirtilen isimlerin (451 kişi), temelli kapatılmaya ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren beş yıl süreyle bir başka siyasi partinin kurucusu, yöneticisi, denetçisi ve üyesi olamayacaklarına,
  • Davalı siyasi partinin terör örgütü ile organik bağı nazara alındığında, Hazine yardımının siyasi parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanılabileceğinden, Hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına.

 

 

 

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER