A3 Haber

Avrupa İlaç Kurumu, delta varyantına karşı etkili olan aşıları açıkladı

Avrupa İlaç Kurumu, delta varyantına karşı etkili olan aşıları açıkladı

Avrupa İlaç Kurumu, delta varyantına karşı etkili olan aşıları açıkladı
Temmuz 01
17:09 2021

Avrupa İlaç Kurumu (EMA), Avrupa Birliği’nde onaylanan koronavirüs aşılarının Delta varyantı dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı koruyucu olduğunu açıkladı.

Avrupa İlaç Ajansı, AB ülkelerinde koronavirüse karşı kullanılan aşıların Delta da dahil olmak üzere virüsün tüm varyantlarına karşı etkili olduğunu belirtti.

EMA’nın aşı stratejisinden sorumlu Marco Cavaleri, salgın ve aşılarla ilgili basın toplantısında, AB’de kullanımı onaylanmış BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarının, virüsün varyantlarını etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Cavaleri, “Dünyadan gelen eldeki veriler, aşıların iki dozunun tüm varyantlara karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Ayrıca laboratuvar verileri de onaylı aşılardan elde edilen antikorların Delta varyantını etkisiz hale getirdiğine işaret ediyor. Bütün bunlar güven verici” dedi.

Ayrıca Cavaleri, aşı geliştiren tüm firmalardan ürünlerinin ortaya çıkan veya çıkabilecek yeni varyantlara karşı etkili olup olmadığını araştırmalarını istediklerini de dile getirdi.

Farklı aşıların karıştırılması

Birinci ve ikinci dozda farklı aşıların kullanımı hakkında da değerlendirme yapan Cavaleri, bazı AB ülkelerinin ikinci dozda farklı aşı kullanılması yönünde bir eğilim bulunduğunu aktardı.

Cavaleri, ilk dozda AstraZeneca, ikinci dozda BioNTech-Pfizer aşısının kullanımını örnek göstererek, “EMA şu anda iki farklı Covid-19 aşısının kullanımına yönelik kesin bir tavsiye verecek durumda değil. Ancak İspanya ve Almanya’da yapılan çalışmalardan elde edilen ara bulgular, bu stratejinin tatmin edici bağışıklık tepkisi sağladığını ve güvenlik endişesi bulunmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Üçüncü dozun gerekliliği henüz belli değil

Üçüncü dozun kullanımını da yorumlayan Cavaleri, üçüncü doz için en uygun zamanlamayı belirlemek üzere aşı geliştiren firmalarla temas halinde olduklarını açıkladı.

“Aşıların koruyuculuğunun devamı için destekleyici dozların gerekli olup olmadığı şu anda belli değil” ifadesini kullanan Cavaleri, buna ilişkin verilerin yaz boyunca değerlendirileceğini kaydetti.

AB hangi aşılara onay vermişti?

Avrupa Birliği, şu ana kadar Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna ve Johnson & Johnson’a onay verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER