Site icon A3 Haber

Bir Kurmay Albay’ın 12 yıl süren adalet arayışı: AİHM karar verdi, Türkiye Mehmet Orhan Yücel’e 3 bin 500 avro ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), fiili “AKP-Fethullah Gülen cemaati koalisyonu” döneminde dizayn edilen “Amirallere Suikast Girişimi” adlı kumpas davası sırasında, Yeni Şafak gazetesinin davanın sanıklarından Kurmay Albay Mehmet Orhan Yücel’in kişilik haklarını ihlal ettiğine hükmetti. AİHM, Türkiye’deki hukuki mercilerin Yücel’in kişilik haklarını korumadığına karar verdi. Türkiye, emekli Kurmay Albay Yücel’e 3 bin 500 avro tazminat ödeyecek.

Türkiye, 2000’li yılların ikinci yarısında adı “Ergenekon”, “Balyoz”, “Poyrazköy”, “Kafes” olan pek çok davayla tanıştı. AKP ile Fethullah Gülen cemaatinin adı konulmamış fiili bir koalisyonla ülkeyi “yönettiği” yıllarda, yandaş medyadaki yayınlarda adeta “Bütün kötülüklerin anası Ergenekon” rüzgarı estirildi. Yıllar sonra Ergenekon adlı bir örgütün olmadığı anlaşılsa da, Türkiye yıllarca “Ergenekon” masalıyla avutuldu.

Dizayn edilen bu davalardan birisi de “Amirallere Suikast Girişimi” adlı kumpastı. 2010’un Şubat’ında kabul edilen iddianameye göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan görev yapan 19 asker, dönemin Kuvvet Komutanı Eşref Uğur Yiğit’e suikast düzenlemekle suçlandı. 19 sanıktan birisi de Kurmay Albay Mehmet Orhan Yücel’di. İsimsiz bir e-posta ihbarıyla başlayan, kurmaca delillerle devam eden dava altı yıl sürdü. İddialar havada uçuşur, duruşmalar sürerken, AKP ve cemaat yandaşı basın da boş durmadı, sanık olarak adı geçen askerler ve komutanlar hakkında itibarsızlaştırıcı, kişilik haklarına saldıran yayınlar yapıldı. Taraf, Zaman, Yeni Şafak adlı “gazete”lerde, Mehmet Orhan Yücel’in kişilik hakları ayaklar altına alındı.

Davanın kurmaca olduğu ortaya çıktı, İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi 2 Ekim 2015’te beraat kararı verdi. Kurmay Albay Mehmet Orhan Yücel ve beraberindeki askerler mahkeme kararıyla aklandılar ancak itibarsızlaştırıcı, karalayıcı, saldırgan yayınlar gazete arşivlerinde kaldı.

Yandaş gazetelerde itibarsızlaştırıcı, saldırgan haberler yayımlanmaya 2009’da başlamıştı. Bunun üzerine emekli Kurmay Albay Mehmet Orhan Yücel, bir yandan suçlandığı davada aklanmaya çalışırken; diğer yandan da özellikle Taraf, Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinin yayınlarına karşı hukuka başvurdu, hakkını aramaya başladı. 2009’da başlayan bu mücadelede iç hukuk yolları tükendi, Mehmet Orhan Yücel aradığı adaleti bulamadı. Bunun üzerine avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla AİHM’e başvuran Yücel, adalet arayışını sürdürdü.

AİHM: Mehmet Orhan Yücel’in temel hakları ihlal edilmiştir

AİHM’den beklenen karar geçtiğimiz günlerde geldi. Hukuk sürecinin başlamasından 12 yıl sonra Mehmet Orhan Yücel’in uğradığı haksızlık, AİHM kararı ile tespit edildi. AİHM, yapılan yayınların “sorumlu gazetecilik standartları” ile bağdaşmadığının ve Mehmet Orhan Yücel’in temel haklarının ihlal edildiğinin altını çizdi.

Türkiye, emekli Kurmay Albay Yücel’e 3 bin 500 avro tazminat ödeyecek.

Av. Ülkü: Bu nitelikte yayınların basın özgürlüğü ile ilgisi yok

Uzun ve zorlu dava sürecini anlatan Av. Murat Fatih Ülkü, şunları söyledi:

Exit mobile version