A3 Haber

THY yasakların bitmesiyle işçi kıyımına başladı: 2 bin 500 kokpit ve kabin çalışanı işten çıkarıldı!

THY yasakların bitmesiyle işçi kıyımına başladı: 2 bin 500 kokpit ve kabin çalışanı işten çıkarıldı!

THY yasakların bitmesiyle işçi kıyımına başladı: 2 bin 500 kokpit ve kabin çalışanı işten çıkarıldı!
Temmuz 01
23:24 2021

Pandemi sürecinde uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ile işten çıkarma yasağının sona ermesiyle işçi kıyımlarına başlandı. Türk Hava Yolları’nın (THY)  2 bin 500 kabin ve kokpit çalışanın iş akdine son verildiği iddia edildi.

T24’ten Adil Ergin Bağcı’nın haberine göre, Türk Hava Yolları,  işe geri dönüş için protokol kurallarını kabul etmeyenlerin işine, işten çıkarma yasağı biter bitmez son verdi.

THY personelleri, “Protokol ile bizi baskı altında bırakarak ‘işten atılacağımız’ korkusuyla manipüle ettiler. Kabul etmeyince iş akdimize son verdiler. Kredilerimizi ödeyemiyoruz. Herkes arabalarını sattı. Önce maaşları yarı yarıya düşürdüler, sonra da protokolü kabul etmeyince işten çıkardılar. Hepimiz perişanız” dedi.

İşten çıkarılan personele kurum tarafından şu mesaj gönderildi:

Küresel Covid pandemisinin yarattığı zorlayıcı ekonomik nedenlerden dolayı, 01.09.2020 tarihinden geçerli olmak üzere tüm çalışanlarımızın maaşları yeniden düzenlenmiştir.  Dolayısıyla iş sözleşmelerinde önemli değişikliklere neden olmuştur.

Bu düzenlemeye ilişkin olarak yetkili İşçi Sendikası ile ’26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin Küresel Covid-19 Pandemi Koşullarına Uyumuna İlişkin Protokol’ konusunda karşılıklı mutabakat sağlandı.

‘Maaş Güncelleme Bildirimi’ konulu ekli belge tarafınıza gönderilmiştir ve yasal süre içinde yazılı onayınız istendi.

Geçerli ve mücbir sebeplerden kaynaklanan esaslı değişikliği onaylamadığınız için, 01.07.2021 tarihinden itibaren 4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca iş sözleşmeniz kıdem ve ihbar tazminatı ile feshedilmiştir.”

2 bin 500 çalışan işten çıkarıldı 

İşten çıkarılan bir çalışan, “Pandemiden önce yaklaşık 8 bin lira net maaş alıyordum. Üçüncü ayda ikramiye oluyor ve 3 ayda 11 bin lira şeklinde alıyordum. Eylül 2020 tarihinde bize atılan mailde kabin maaşlarının yüzde 30, kokpit maaşlarının yüzde 50 belirsiz süreyle düşürüleceği, kabul etmezsek ihbar ve kıdem tazminatlarımız verilerek işten istifa etmiş sayılacağımız belirtildi. Ben bunu kabul etmedim, süresiz ücretsiz izne çıkarıldım. İşten çıkarılma yasağı bittiği bugün iş akdime son verildi. Tazminatımın da 6 gün içinde ödeneceği mail yoluyla iletildi” ifadelerini kaydetti. Çalışan, edindiği bilgiye göre yaklaşık yeni ücret düzenlemesine ilişkin protokolü kabul etmeyen yaklaşık 2500 kabin ve kokpit çalışanın iş akdine son verildiğini söyledi.

‘Bizi baskı altında bırakarak ‘işten atılacağımız’ korkusuyla bizi manipüle ettiler”

Çalışan “Bizi baskı altında bırakarak ‘işten atılacağımız’ korkusuyla bizi manipüle ettiler. İmzalamayanlar da işinden oldu” diye konuştu.

Kokpitten bir çalışan ayrıca protokolü kabul etmeyen yabancı pilotların iş akdinin fesh edilmediğini ve tekrardan işe çağrıldığını fakat protokolü kabul etmeyen Türk vatandaşı pilot ve kabin personelinin işten çıkarıldığının bilgisini verdi.

İşten çıkarılan bir THY pilotu, “Yabancı pilotlar, kira ve kolej yardımı adı altında binlerce Euro fazladan maaş aldıkları ve daha iyi çalışma koşullarında olmalarına rağmen tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

“Geride kimseyi bırakmayacağız” demişti 

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 2021’in ocak ayında verdiği röportajda işten çıkarmalarla ilgili “Dünya genelinde şirketler işten çıkarma yaparken THY, ‘geride hiç kimseyi bırakmamak’ sözünün tam anlamıyla hakkını verdi. Bu süreçte çalışma arkadaşlarımızın tamamıyla yola devam edebilmenin tercihini yaptık. Bu tercihimizi kriz bitene kadar değiştirmeyi düşünmüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

THY iddiaları  yalanladı: 2 bin 500 değil 24 kişi işten çıkarıldı

Türk Hava Yolları (THY), yetkili sendikayla imzalanan protokolü kabul etmeyince işten çıkarılan kişi sayısının 2 bin 500 değil 24 olduğunu duyurdu. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2 bin 500 kokpit ve kabin çalışanının işine son verildiği iddiasının yalan olduğunu kaydetti.

THY müdürü şunları yazdı:

“Göz bebeğimiz THY ile ilgili bazı sosyal medya hesaplarında verilen/dağıtımı yapılan yukarıdaki ‘İşten çıkarma’ mesajı YALANDIR, YALANDIR, YALANDIR.”

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, pandemi sürecinde şirket ve çalışanları korumak için THY ile sendika arasında sözleşme imzalandığını ifade etti. Üstün, protokolü kabul etmeyip işten çıkarılan kişi sayısının ise 24 olduğunu açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER