Site icon A3 Haber

Tütün satışına yetki belgesi zorunluluğu getirilmesine üreticiler tepkili: Direnişimiz sürecek

Tütün üreticileri,1 Temmuz itibarıyla tütün satışına yetki belgesi zorunluluğu getirilmesine tepki göstermeye devam ediyor. Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde de yüzlerce tütün üreticisi yol kapatarak alınan karara tepki gösterdi. Malatyalı tütün üreticileri, “Tütün yasağı geri çekilene kadar direnişimize devam edeceğiz” dedi.

‘Yetki belgesi’ alınmadan yapılan tütün ticaretine hapis cezası öngören yasa yürürlüğe girdi. Tütün üreticileri ise yasaya karşı günlerdir eylemde. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tütünle ilgili tepkilere rağmen vazgeçilmeyen düzenlemeye karşı Kahta’da bir araya gelen yüzlerce üretici, araçlarıyla Adıyaman-Kahta karayolunu trafiğe kapatmıştı.

Sözcü’den Evren Demirdaş’ın haberine göre, Malatyalı tütün üretimi yapan yüzlerce üretici de eylemlere destek vererek yürürlüğe yetki belgesi zorunluluğunun geri çekilmesini talep etti. Malatyalı tütün üreticileri, iktidar biz tütüncüleri zora sokmak üç beş tane zengine emeğimizi peşkeş çekmek için milyonlarca çiftçiyi düşünmeden hareket ediyor ifadelerini kullandı.

“Tütün olmazsa çocuklarımız çöplerden karton toplayacak duruma gelir”

“Yasa geri çekilene kadar direnişimize devam edeceğiz” diyen tütün üreticisi Mehmet Efe Sürgü, şunları söyledi:

“Haftanın yedi günü hakkımızı aramaya devam edeceğiz”

Cumhur İttifakı’na oy vermiş illeri sokağa çıkaran bu iktidarı da tebrik ediyorum. İktidar temsilcilerinden sadece AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık bizimle görüştü ama oda bizim sorunlarımıza tercüman olamadı. 19 yıldır yaptıkları tarım politikaları ortada bugün dünyada kendi kendine yeten 7 ülkesinden biriyken buğday bile ithal eden bir noktaya geldi ülkemiz. Tütün üreticileri olarak tütüncülerin üvey evlat olarak görülmesini istemiyoruz. Bu yasa geri çekilinceye kadar tütün emekçileri olarak direnişimize devam edeceğiz. Bunu programlanmış bir şekilde haftanın yedi günü hakkımızı aramaya devam edeceğiz.

“Sadece tütünle yaşamımızı idame ettirebiliyoruz”

15 yıldır tütün üreticiliği yaptığını ve bundan başka bir gelirinin olmadığını belirten Mustafa Sülü ise şunları söyledi:

Exit mobile version