A3 Haber

Avrupa Parlamentosu’nda, “HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı” başlıklı karar tasarısı kabul edildi

Avrupa Parlamentosu’nda, “HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı” başlıklı karar tasarısı kabul edildi

Avrupa Parlamentosu’nda, “HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı” başlıklı karar tasarısı kabul edildi
Temmuz 08
18:30 2021

Avrupa Parlamentosu’nda “HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı” başlıklı tasarı kabul edildi, HDP ve muhalefet partilerine uygulanan baskı kınandı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların ortak tasarısında, HDP ve muhalefet partilerine baskı uygulandığı ve bu durumun kınandığı, AP milletvekillerinin Türk hükümetinden buna son vermesini istediği belirtildi.

HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın kınandığı ifade edilen tasarıda, partinin yasaklanmasının orta vadede ‘çoğulculuğa darbe vuracak ciddi bir hata’ olacağı savunuldu.

Türk makamlarından, HDP’ye karşı kışkırtıcı söylemden kaçınılmasını ve parti yetkililerinin korunması için önlemler alınmasını talep eden AP milletvekillerinin tasarısında, Türkiye’ye, terörle mücadele yasalarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmesi çağrısı yer aldı.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, HDP’li bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını kınadıklarını, Anayasa Mahkemesinin Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kararını ve tahliyesini ise memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Tasarıda ayrıca, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutukluluklarının kınandığı, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulaması istendiği ifade edildi.

CHP’ye yönelik baskıların da arttığı savunulan ve bundan endişe duyulduğu kaydedilen tasarıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması talebinin kınandığı, ayrıca hasmane ortamın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gibi muhalefet liderlerini etkilemesinin dikkati çektiği belirtildi.

Karar tasarısında, milletvekillerinin Türkiye’ye, çoğulculuğun sağlanması, toplanma ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi için çağrı yaptığı kaydedildi.

Tasarıda, “Avrupa Parlamentosu, dış politika konularındaki iyileşmenin dışında, Türkiye’ye sunulacak pozitif gündemdeki herhangi bir ilerlemenin ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile ilgili gelişmelere bağlı olması gerektiğine inanmaktadır” ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan karara sert tepki: “Tam bir iki yüzlülük”

Dışişleri Bakanlığı tarafından, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı’ başlıklı karara ilişkin açıklama geldi.

Yapılan açıklamada, “Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda bugün (8 Temmuz) kabul edilen Türkiye’ye ilişkin karar, AP’nin gerçeklerden kopuk, ideolojik ve yanlı tutumunun yeni bir örneğidir. AB içinde, terörizmi kınamamak, parti kapatma nedenlerinden biri olarak kabul edilirken, Türkiye’de milletvekillerinin terörle ilişkisi olduğuna dair ciddi iddialar bulunan bir siyasi parti hakkında başlatılmış hukuki süreç, peşin hükümle karşılanmaktadır. Sürekli yargı bağımsızlığından bahsedenlerin başka ülkelerin yargı süreçleri hakkında ultimatom vermeye kalkmaları sadece haddini aşmak değil tam bir iki yüzlülüktür. Terör örgütleri üyelerini Parlamento’daki odalarında ve koridorlarında ağırlayanların böyle bir çifte standardı benimsemeleri ve bu kararı kabul etmeleri şaşırtıcı değildir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında, “AP’nin aldığı bu karar da, diğerleri gibi, Türkiye-AB ilişkilerini çıkmaza sokmak isteyen çevrelere hizmet etmek dışında, AP’ye ve Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine bir şey katmayacaktır. Üzerine inşa edildiği değerleri ideolojilere kurban eden AP’nin bu tür kararlar nedeniyle itibarını yitirdiğini de hatırlatmak isteriz” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER