“Hayata dönüş” katliamı duruşmasında tanık olarak konuşan jandarma personeli: Ecevit bize “Kılıcınız keskin olsun” dedi
Bayrampaşa Cezaevi’nde 21 yıl önce “Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen ve 12 kişinin ölümü, 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan katliamda görev sınırlarını aştığı iddia edilen dönemin jandarma personelinin de aralarında bulunduğu 194 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Ali Aydın, dönemin başbakanı Ecevit’in kedilerine “Kılıcınız keskin olsun” dediğini söyledi.
Bakırköy 13. Ağır Ceza mahkemesinde görülen duruşmaya sanık Bayram Ali Er ve taraf avukatları katılırken sanık Lütfi Düz ve Sanık Recep Dalkılıç’ın hayatını kaybettiği bildirildi.
Önceki celse mahkeme heyeti operasyon tutanağının altında imzası ve sicil numaraları olan personelin kim olduğunu İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı’na sorulmasına karar vermişti. Jandarma Genel Komutanlığı, mahkemeye gönderdiği yazıda tutanakta yazılı olan sicil numaralarının önünde statü, branş ve rütbe belirtilmediği gerekçesiyle kritere uymadığından çalışan veya emekli olmuş personel tespiti yapılamadığını bildirdi.
“Sicil numaraları sahte”
Duruşmada konuşan müştekiler avukatı Güçlü Sevimli, “O zaman bu sicil numaraları sahte. Operasyon tutanağında imzası ve sicil numaraları olan kişiler gerçek olmayan uydurma sicil numaraları yazmışlar. Bu tutanağı da sahte hale getirir. Bu ülkenin Jandarma görevlileri gidip yaptıkları bir operasyonla ilgili sahte bir tutanak tutuyorlar. Biz sahte tutanakla ilgili, delil karartma ve gerçeğe aykırı tutanak tutmaktan jandarma görevlileri ile ilgili suç duyurusunda bulunmanızı talep ediyoruz” diye konuştu.
Dönemin Jandarma Asayiş Daire Başkanı Ali Aydın tanık olarak dinlendi
Mahkeme Başkanı, tanık olarak dinlemek istedikleri dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Ali Aydın’ın Ankara 31’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde beyanda bulunduğunu bildirdi.
Tanık Ali Aydın, olay zamanı cezaevlerinin o dönem tamamen yasadışı suç örgütlerinin kontrolü altında olduğunu iddia ederek, devletin buna bir önlem almak zorunda olduğunu söyledi. Aydın, “Milli Güvenlik Kurulu’nda konu geç görüşüldü. Nihayet Türkiye’deki bazı cezaevlerinde inceleme yapılmasına kararı verildi. İncelemeyi yapacak keşif heyetinde de ben de bulunmaktaydım. Gebze, Bayrampaşa, Ümraniye, Çanakkale ve Bursa cezaevlerinde keşif yaptık. Durumu yerinde gözlemledik. Hatta Bayrampaşa Cezaevi’ndeyken müdür beyin odasında oturmaktayken, örgütün bir üyesi, bulunduğumuz müdürün odasına gelerek, beni kastederek, kim bu albay, hangi sebeple geldi, bizden habersiz bir şey mi çeviriyorsunuz, eğer böyle bir şey varsa cezaevini başınıza yıkarız diyerek tehdit ettiğini hatırlıyorum” dedi.
“Ecevit bize kılıcınız kesin olsun dedi”
İfadesinin devamında tanık Aydın, “Sonra heyet olarak düzenlemiş olduğumuz raporu Başbakan Bülent Ecevit’e sunduk. Toplantıda bizzat ben de hazırdım. Başbakan bizim bilgilendirmelerimizi dikkate aldı ve operasyonun devletin bekası için zorunlu olduğunu söyledi. Hatta operasyonun zor olduğunu, çağın operasyonu olduğunu belirtip, kılıcınız keskin olsun temennisinde bulundu. Başbakan operasyondan önce ilgili bakanlıklarla da görüşüp ona göre işlem yapılsın dedi. Zaten Adalet ve İçişleri bakanlıkları da toplantıdaydı. Toplantıda Sağlık Bakanı Osman Durmuş olmadığı için ben kendisine bizzat bilgi verdim. Tüm hastanelerin açık olması gerektiğini söyledim. Operasyona askeri görünüm vermemek amacıyla koordinasyon merkezi, İçişleri Bakanlığı’nda kuruldu” diye konuştu.
“Ölümlere, diğer mahkumlar sebep oldular” iddiası
Operasyonun 19 Aralık 2000 tarihinde saat 05.00’te 20 cezaevinde başladığını söyleyen Aydın, “18 adet cezaevinde operasyon saat 11.00 civarında başarıyla sonuçlandı. Ancak Bayrampaşa ve Çanakkale cezaevlerinde dördüncü güne kadar devam etti. Operasyon sürecinde ve sonunda hiçbir jandarma personeli hukuka ve anayasaya aykırı hareketi, tavrı ve davranışı olmadı” dedi.
Av. Sevimli: Tanık Ali Aydın’a bizim sor sormamız gerekirdi
Müştekiler avukatı Güçlü Sevimli, “Ali Aydın, bu olayda önemli bir kişi. Burada tanıklık yapması ve bizim ona sorularımızı yöneltmemiz gerekirdi. Ancak Ankara 31’nci Ağır Ceza Mahkemesi almış beyanını. O mahkeme dosyayı bile bilmiyor ne soracak ki. Operasyonun planlanmasında yer alan birkaç kişiden bir tanesi. SEGBİS yoluyla duruşmaya bağlanıp dinlenilmesini ve sorularımızı kendisine yöneltmemizi talep ediyoruz. Bu kişi dinlenilmeden yargılama bitemez” dedi.
Mahkeme, Ali Aydın vekilinin mahkemeye sunduğu dilekçesi doğrultusunda tanığın özel koruma statüsünde bulunduğu, açık hedef haline getirilmeyecek şekilde tanık olarak dinlenmesi talebi de gözetilerek müşteki ve sanık müdafilerine bu tanığa sorulmasını istedikleri tüm soruları açıkça dilekçe ile bildirmelerini, daha sonra da uygun görülecek bir günde SEGBİS vasıtasıyla mahkeme heyetinin tanığın beyanını almasına karar verdi. Ayrıca, müşteki avukatının sahte tutanak tutulduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulunması talebinin Cumhuriyet Savcılığı’na bildirilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
İddianamede ne var?
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010’da hazırlanan iddianamede, 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen operasyonda Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişinin öldüğü 29 kişinin de yaralandığı anlatılıyor. İddianamede 196 şüphelinin “Görev sınırını aşarak gayrimuayyen şekilde birden çok adamı öldürmek” ve “29 kişiyi de yaralamak” iddiasıyla çeşitli oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.