Site icon A3 Haber

AKP’den torba yasa teklifi: OHAL yetkileri bir kez daha uzatıldı, yetkisiz tütün ticaretine ceza ertelendi

AKP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan 25 maddelik ekonomi torba teklifi Meclis Başkanlığı’na verildi. Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihinin 1 Ocak 2022’ye ertelenmesi öngörüldü.

AKP milletvekillerini imzasıyla 25 maddelik torba teklif, bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifte, 18 farklı kanun ve 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması öngörüldü.

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen olağanüstü hal, 18 Temmuz 2018’de sona ermişti. Ancak olağanüstü hal döneminde kullanılan yetkilerden bazılarının uygulama süresinin, çıkarılan torba kanundaki düzenlemelerle üç yıl daha uzatılması sağlanmıştı. OHAL sonrası çıkarılan torba kanun ile belirlenen üç yıllık süre tamamlandı. Bu ayın sonunda süresi dolacak olan bu yetkiler için AKP, torba kanun teklifi hazırladı. Kanun teklifinde bazı OHAL yetkilerinin üç yıl daha uzatılması öngörüldü.

Buna göre; OHAL’in tamamlanmasının ardından çıkarılan torba yasa ile üç yıl daha uygulanmasına karar verilen gözaltı süresini 12 güne çıkaran düzenlemenin bir üç yıl daha uzatılmasının önü açıldı. Uzatmanın gerekçesi ise “terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesi” gerekçesine dayandırıldı.

Teklifle, kamu görevlilerinin ihraç edilmesi veya Olağanüstü Hal Kararlarını İnceleme Komisyonu kararı ile görevine iade edilmesinde, OHAL sonrası üç yıl süreyle uzatılan uygulamanın üç yıl daha uzatılması da önerildi.

Yine OHAL’de ve OHAL sonrası üç yılda Tasarrruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından şirketlere kayyım atanması uygulamasının da üç yıl daha sürdürülmesi öngörüldü.

Teklifte öngörülen diğer düzenlemeler de şöyle:

Yetkisiz tütün ticareti cezası ertelenecek

Çek cezaları ertelenecek 

Hava ayrıştırma tesisleri ormanlık alanlarda kurulabilecek 

Öğretim üyesi Merkez Bankası meclisinde görev yapabilecek

TÜİK, Özel Bütçeli Kamu İdaresi olarak teşkilatlandırılacak 

Exit mobile version