A3 Haber

İzmirli Roman yurttaşlardan uyuşturucu tepkisi: Bundan böyle orman kanunları geçerli

İzmirli Roman yurttaşlardan uyuşturucu tepkisi: Bundan böyle orman kanunları geçerli

İzmirli Roman yurttaşlardan uyuşturucu tepkisi: Bundan böyle orman kanunları geçerli
Temmuz 09
10:36 2021

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Murtake Mahallesi’nde yaşayan roman yurttaşlar uyuşturucuya karşı savaş açtı. Kaleli, “Uyuşturucuyla mücadelede evlatlarımız için gerekirse canımızı ortaya koyacağız. Bundan böyle bu mahallede orman kanunları geçerli” dedi.

Hande Turan- A3Haber | Geçen hafta Murtake (Ege) Mahallesi’nde uyuşturucu sebebiyle yaşamını yitiren 17 yaşındaki Efe Can Mandal’ın ardından, mahalle sakinleri isyan bayrağını çekti. Uyuşturucu madde satışını ve kullanımını önlemek adına gerekirse sabaha kadar nöbet tutacaklarını aktaran mahalleli hep bir ağızdan “Uyuşturucuya hayır” sloganları attı.

Mahalle meydanında düzenlenen “Uyuşturucuya hayır” toplantısına Murtake (Ege) Mahalle Muhtarı Özer Kaleli, İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, CHP Konak Belediye Meclis Üyesi Ali Yangır, Roman Birliği Konfederasyonu Başkanı Orhan İlaslan, MHP Konak Meclis Üyesi Ali Peynirci ve birçok roman yurttaş katıldı.

 “Sorun trafik değil, uyuşturucu”

Mahallenin giriş ve çıkışlarında konuşlanmış emniyet güçlerinin mahallede satışı yapılan uyuşturucuyu engellemede yetersiz kaldığını aktaran Murtake (Ege) Mahalle Muhtarı Özer Kaleli, güvenliğin arttırılması konusunda yetkililere çağrıda bulundu. Kaleli, “Eskiden emniyet güçleri sadece mahallenin başında ve sonunda değildi. İçimizdelerdi, sokakta, kahvede dururlardı. Uyuşturucu almak ya da satmak isteyenleri tespit etmek ve yakalamak daha kolay oluyordu. Şimdi belirli noktalarda güvenlik güçleri sabit bekliyor. Mahalleye giren çıkanlara trafik polisinin yaptığı gibi sadece evrak, belge ve kimlik soruluyor. Bu mahalledekiler trafik cezası makbuzu görmekten bıktı. Burada asıl sorun trafik değil, uyuşturucu. Mahallenin güvenliğinden sorumlu olan güvenlik güçleri ellerindeki akıllı telefondan başka bir şey görmüyor, etraflarına bakmıyorlar bile. Mahalleye giren çıkan belli değil. Evlatlarımız ölüyor, ciğerimiz yanıyor. Biz mahalle olarak uyuşturucuyla mücadele konusunda kararlıyız, burada uyuşturucu sattırmayacağız” diye konuştu.

“Bu mahallede orman kanunları geçerli”

“Bu işin partisi, siyaseti yok” ifadeleriyle hükümete ve yerel yönetimlere seslenen Kaleli, devletin tüm kurumlarına ‘görev’ çağrısı yaptı. “Başka çaremiz kalmadı” diyen Kaleli, “Bu sorun senin, benim değil hepimizin sorunu. Gözlerimizin önünde evlatlarımız yok olup giderken uyuşturucuya göz yummayacağız. Buraya uyuşturucu almak için gelenleri mahalleye sokmayacağız. Burada satılmasını da engellemek için orman kanunlarına başvuracağız. Uyuşturucuyla mücadelede evlatlarımız için gerekirse canımızı ortaya koyacağız. Bundan böyle bu mahallede orman kanunları geçerli” diye konuştu.

 “Bizi çaresiz bırakmayın”

“Çare sensin, çare sensin” diyen İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır ise uyuşturucu sorunun çözümünde ‘sosyal devlet’ vurgusu yaptı. Cıstır, “Bugün uyuşturucuyla mücadele konusunda romanların milat günü olmalı. Dikiz aynasına bakmayalım ama geçmişten de ders alalım. Aynaya bakarak kendimizle yüzleşmemiz gerekiyor. Mahalle muhtarımız bu konuda çok kararlı. Siz mahallelinin de burada sadece dinleyici olarak değil bu duruşu sürdürebilmeniz gerekiyor. Biz mahallelerimizde sadece ehliyet dosyalarını değil, MEB dosyalarını görmek istiyoruz. Uyuşturucuyla mücadelede mahallelerde eğitimle ve istihdamla ilgili çalışmaları görmek istiyoruz. Kimisi bu işi çaresizlikten kimisi ise alışkanlıktan yapıyor. Biz devletimize sesleniyor ve ‘bizi çaresiz bırakmayın’ diyoruz. Diğer taraftan da çare sensin çare sensin diyorum size arkadaşlar” dedi.

 “Kaderimiz değil”

CHP Konak Belediye Meclis Üyesi Ali Yangır da uyuşturucu satışının önlenmesi adına mahallede bir grup oluşturarak sabaha kadar nöbet tutacaklarını ifade etti. Yangır, “Çocuklarımızın uyuşturucudan ölmesi kaderi değil. Şuna inanın ki bizim eğitimsizliğiz ve fakirliğimiz bize engel değil, kaderimiz de olmamalı. Ben isterdim ki bizim iki vekilimiz de burada olsun. Biz sesimizi duyurursak diğer Roman mahalleleri de cesaretlenecek. Bizim istediğimiz bir lokma ekmek, hiçbir şeyden korkmamalıyız” dedi.

 “Biz yetiştireceğiz”

Efe Cemal Mandal’ın ölümü hakkında konuşan Roman Birliği Konfederasyonu Başkanı Orhan İlaslan, “Biz burada bir toplantı yaptık, 2 gün sonra 17 yaşındaki Cemal kardeşimiz, bakın o bir çocuk kaybettik onu. Uyuşturucu yüzünden kaybettik, içimiz ağlıyor ve canımız yanıyor. Ama bundan sonra çaresiz olmayacağız, evlatlarımızı inşallah biz yetiştireceğiz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER