A3 Haber

Almanya’da saldırıya uğrayan gazeteci Erk Acarer: Olayın arka planı kriminal değil politik

Almanya’da saldırıya uğrayan gazeteci Erk Acarer: Olayın arka planı kriminal değil politik

Almanya’da saldırıya uğrayan gazeteci Erk Acarer: Olayın arka planı kriminal değil politik
Temmuz 10
10:09 2021

Almanya’nın başkenti Berlin’de evinin avlusunda ailesinin yanında yumruklu ve bıçaklı saldırıya uğrayan Erk Acarer’e göre failler Almanya dışından geldi ve saldırının ardından da Almanya’yı terk etti. Acarer, Yeni Posta gazetesinin Youtube kanalında Işın Ertürk’ün sorularını yanıtladı. Acarer, yaşanan olayın arka planının kriminal değil, politik olduğunu savundu.

Berlin’de evinde uğradığı saldırının ardından Işın Ertürk’ün sorularını yanıtlayan BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer, köşeye sıkışan otoriter iktidarların hep benzer yollar izlediklerine işaret etti. Saldırganların Almanya dışından gelip, olayın ardından Almanya’yı terk etmiş olabileceklerini belirten Acarer söz konusu saldırıların kriminal değil politik arka planı olduğunu Alman makamlarına da izah ettiğini söyledi.

Olası bir sıkıntı yaşandığında bundan tüm halkların güvenliğinin tehdit altında olacağını bildiren Erk Acarer “Türkiye’de olası bir sorun çıksa sadece Almanya’yı, Avrupa’yı değil dünyada dört bir yanı yangın yerine çevirir” dedi.

Yeni Posta gazetesinin YouTube kanalındaki Avrupa Gündemi’ne konuk olan gazeteci-yazar Acarer, ticari, mülteci ve silah bağlantıları bulunan Almanya’nın Türkiye ile anlaşmalarının devam etmesini eleştirerek, Alman hükümetine bu yönde baskı yapılması gerektiğini de dile getirdi.

Almanya’daki Türkiye toplumunun demokratik, devrimci, sol ve aydın kesiminden büyük destek gördüğünü bildiren Erk Acarer, Alman medyasının ve meslektaşlarının da durumu kavradıklarını hatta Alman hükümetinden daha iyi anladıklarını da bildirdi.

Saldırı nedeniyle ailece bir travma yaşadıklarına işaret eden Erk Acarer’in aktardıklarından satış başları şöyle:

İstihbarat zafiyeti mi?

İç savaşla ilgili kurguları vardı. Bu oyunun da sonuna geldiler. AKP iktidarının elinde tuttuğu kurumlarda çok büyük bir parçalanma mevcut. Eskisi gibi tüm kurumları, toplum bileşenlerini konsolide etmeleri çok güç. Saldırıya gelince, Almanya’da bu konuyla ilgili istihbaratta çok ciddi bir zafiyet olduğunu görüyoruz. Emniyette meselenin sadece kriminal bir süreç olmadığını politik bir arka planı bulunduğunu aktardık.

Avrupa’nın ikiyüzlülüğü

Diğer taraftan Türkiye-Almanya arasında ortak pazar, silah ticareti ve mülteci anlaşmaları devam ediyor. Alman hükümetine bu yönde baskı yapılması gerekiyor. Alman makamlarına önümüzdeki günlerde bu konuları da aktaracağım. Avrupa’nın bir ikiyüzlülüğü olduğunu Alman medyası da siyaset dünyası da biliyor. ‘Türkiye’de demokrasi yok. Siyasi rehineler var, tutsaklar var’ deyip sonra bu anlaşmaları sürdürmek, danışıklı dövüşü, siyasi birlikteliği ortaya koyuyor. Almanya’da da eylül ayındaki seçimlerin ardından hükümet değişecek. Türkiye’nin de işleri öyle ‘al gülüm ver gülüm’ ile devam edemeyecek.

“Türkiye’de olası bir sıkıntı dünyayı yangın yerine çevirir”

Öte yandan Türkiye’de olası bir sorun sadece Almanya’yı, Avrupa’yı değil dünyada her yeri yangın yerine çevirir. Bunu 2010 yılındaki Suriye savaşının yansımalarına bakarak söylüyoruz. Berlin, Paris, Belçika, Türkiye’deki IŞİD saldırılarına bakın. Suriye sadece 20 milyonluk nüfusa sahipti ancak dünyanın dört bir yanı mülteci dramına sahne oldu. Yerel noktalarda patlamalarla, terör saldırıları ile III. Dünya Savaşı’nı yaşadık.

Türkiye ise 80 milyonluk bir ülke. Yine Türkiye’deki Kobane eylemlerinin etkisi Almanya’da görüldü. Türkiye’nin bu çeteleri Avrupa’da konsolide edememesi için gazetecilere kulak vermeliler. Avrupa’ya nasıl etki edebileceğini makamların çok ciddiye alması gerekiyor. Saldırıdan hemen sonra hastanede polise ‘Ciddiyetin farkında olun’ dedim. Mesele aslında çok açık.

İktidarın pisliklerini yazan bir gazeteciye saldırıyorlar ve yazmayacaksın diye bağırıp gözdağı veriyorlar. İşte bu nedenle gereken tedbirler alınmazsa bütün halkların güvenliği tehlikeye girer. Almanya’ya gelince… Baştan beri Türkiye toplumun demokrat, devrimci, sol, sosyalist ve aydın kesiminin desteğini görüyorum. Ve çok minnettarım. Alman meslektaşlarımız ve medya da durumumuzu hükümetten daha iyi kavradı ve bunu çalışmalarıyla da gösteriyorlar. Almanya’da bizler hükümete baskıyı arttırmalıyız ve kendimizi daha iyi ifade edebilmeliyiz.

“Bu saldırı akılla izah edilemez”

Diğer taraftan bütün otoriter iktidarlar köşeye sıkışınca bunları yaparlar. Bu saldırı da çılgınlık halinde olduklarını gösteriyor. Almanya’nın başkentinde bir gazeteciye evinde saldırmak akılla izah edilemez. Tetikçiler bizim için değersizdir ve nereye kadar uzandıklarını da biliyoruz. Saldırı nedeniyle elbette ailecek travma geçirdik. Bir kız çocuğunun babasının ölmesinden korkması çok dramatik. Eşim güçlüdür ve hayat duruşundan ödün vermez. Ancak her şey gözünün önünde oldu. Kızımın da eşimin de destek alması gerekiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER