A3 Haber

Avrupa İlaç Ajansı: mRNA aşıları ile kalp iltihaplanması bağlantılı olabilir

Avrupa İlaç Ajansı: mRNA aşıları ile kalp iltihaplanması bağlantılı olabilir

Avrupa İlaç Ajansı: mRNA aşıları ile kalp iltihaplanması bağlantılı olabilir
Temmuz 10
13:36 2021

Avrupa İlaç Ajansı, nadir görülen kalp iltihaplanması ile mRNA aşılarının bağlantılı olabileceğini belirtti. Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının yan etkilerinin güncelleneceği aktarıldı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), nadir görülen kalp iltihabı ile korona virüsüne karşı geliştirilen mRNA aşılarının bağlantılı olabileceğini duyurdu. Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları ile bağlantılı vakaları inceleyen EMA’ya göre, bu aşıların faydaları risklerden daha fazla.

Avrupa Birliği’nin ilaç düzenleyicisi, kalp kası iltihaplanması (miyokardit) ve kalp zarı iltihaplanmasının (perikardit) mRNA aşılarının yan etkilerine eklenmesi gerektiğini aktardı. Açıklamada, bu iki olası yan etkinin aşılamadan sonra 14 gün içinde meydana geldiği ve ikinci dozu olan genç yetişkin erkeklerde daha yaygın görüldüğü kaydedildi.

Öte yandan Pfizer’den yapılan açıklamada, miyokardit ve perikardit vakalarının ‘genellikle hafif’ olduğu ve kişilerin standart tedavi ve dinlenmeyle kısa süre içinde iyileştiği belirtildi. EMA ayrıca, nadir görülen bir damar hastalığı olan kaçış sendromu geçmişi olan kişilerin Covid-19’a karşı Johnson&Johnson ile aşılanmamasını tavsiye etti.

Geçtiğimiz ay ABD’li uzmanlar da, kalp kası iltihaplanması vakalarının mRNA aşıları ile bağlantılı olabileceğini duyurmuştu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) bünyesinde oluşturulan uzman grubunun açıklamasının ardından, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarına genç yetişkinlerde nadir görülen kalp iltihabı vakalarıyla ilgili uyarı ekleneceğini söylemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER