A3 Haber

Madencilerin cenazesinde tepki: “Hak istedik sadaka değil, lanet olsun patronların devletine!”

Madencilerin cenazesinde tepki: “Hak istedik sadaka değil, lanet olsun patronların devletine!”

Madencilerin cenazesinde tepki: “Hak istedik sadaka değil, lanet olsun patronların devletine!”
Temmuz 10
16:50 2021

Yıllardır ödenmeyen tazminat hakları için eylem yapan madenciler, son olarak Ankara’ya yürüyerek burada görüşmeler yaptı. Soma’ya dönüş yolunda kaza yapan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ile sendikalı Ali Faik İnter, yaşamını yitirdi. Bugün defnedilen Çetin’in cenaze töreninde örgütlenme uzmanı Aksu’nun konuşması sosyal medyada gündem oldu. Aksu, “Ne istedik sizden? Hak istedik. Sadaka değil” dedi.

Somalı madenciler, Uyar Maden’den kazandıkları tazminatı alabilmek için 15 yıldır mücadele ediyor. AKP’li siyasetçiler, tazminatların ödeneceği yönünde söz verse de bir türlü haklarını alamayan madenciler, 4 Temmuz’da Ankara’ya yürüdü. Ancak madencilerin kente girişine izin verilmedi ve beş gün boyunca hakları için nöbet tuttular.

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, 7 Temmuz’da AK Parti Grup Başkanvekili, MYK Üyesi, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ile görüşmesi sonrası açıklama yaptı.

Tahir Çetin burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

  • “Bize cumhurbaşkanımız talimat verdi. ‘Ödeyin bu tazminatı diye talimat verdi’ dedi. Ama iki aydan beri Mustafa Elitaş iki tane bakanının ortak kararlaştırmış olduğu yasayı kanunu… Kanun var, kanun… Bu kanunu bizim Meclisimize gelmesini engelliyor. Mustafa Elitaş’a sormak lazım. Sen bize dedin ki… ‘Yol buluyoruz yol’. Yol kanundur. Kanundan başka nasıl yol olur? Siz yıllardır alışmışsınız yolsuzluğa, haksızlığa, adaletsizliğe. Biz kanun isteriz kanun. Kanunla bu işçilerin haklarını ödeyin.
  • Bu insanların ortak iradesiyle ortak kurulan kanunun Meclise gelmesini engelliyorsun. O Meclisin hiç iradesi yok mu? Gücü yok mu? Bu işçilerin alın teri yok mu? Neredesiniz?
  • Bakın burada çevik kuvvetiyle askeriyle jandarması hep karşımızda. Neden? Neden Allah aşkına neden? Bu nasıl bir adaletsizlik? Yeter artık!”

Heyet görüşmesi sonucu Ankara’ya tekrar gelme kararı alındı

Daha sonra madenciler tarafından yapılan açıklamada işçilerin oluşturduğu heyette görüşmeler sonucunda sorunun çözüleceğine dair güçlü kanaat oluştuğu belirtildi. Birkaç gün içerisinde listeler oluşturulacağı, heyetin Ankara’da kalarak süreci izlemeye devam edeceği, ilçe ilçe toplantılar yapılacağı ve tüm mağdurlarla birlikte topluca Ankara’ya gelinecek gün tayin edileceği belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER