A3 Haber

Hulusi Akar’dan Afganistan açıklaması

Hulusi Akar’dan Afganistan açıklaması

Hulusi Akar’dan Afganistan açıklaması
Temmuz 13
13:16 2021

Milli Savunma Bakanı Akar, Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Görüşmeler doğrultusunda, Sayın Austin ile birlikte mutabık kaldığımız konular var. Ayrıca NATO’da Türkiye’nin girişimleriyle olumlu gelişmeler söz konusu” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; dün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi, güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“İzole bir devlet haline dönüşecek”

  • Süreç başladı. Arkadaşlar çalışıyor. Afganistan’ın siyasi yapısı sosyal yapısı içinde bulunduğu genel durum bir tarafta. Taliban bir tarafta. Biz Afgan kardeşlerimiz diyoruz. Biz orada samimi olarak Afganlı kardeşlerimizin rahatını huzurunu güvenliğini arzu ediyoruz. Biz 20 seneden beri oradayız. Herhangi bir muharip görev almadık. İnşaat bakım onarım danışmanlık görevleri yaptık. Bunu yaparken de gerçekten biz Afgan kardeşlerimizin menfaatini düşünüyoruz. Niye? Eğer havaalanı kapanırsa bunu çok açık ve net söyleyeyim tüm AB, tüm NATO üyeleri, diğer ülkeler oradaki diplomatik misyonlarını çekmek zorunda kalacak. Çünkü; güvenlik, iletişim, ulaşım olmadığı zaman orada kalamazlar. Öbür türlü olduğu zaman orası izole bir devlet haline dönüşecek. Bu da kabul edilemez.

“İkili görüştüğümüz ülkeler var” 

  • Havaalanının işletilmesinin gereğine inanıyoruz. Sağlık yönünden eğitim yönünden öğrenim yönünden havaalanı çok hayati önemi haiz. Bunları yaparken, destek sağlayacakları, çeşitli siyasi, mali ve lojistik konuları var. Bunların hepsi konuşuldu. Hala daha konuşuyoruz. Onlar bize bir takım bir şeyler gönderecek.  Biz onlara bir takım bir şeyler göndereceğiz. Diyaloğumuz devam ediyor. Bu konuda Afganistan’a yardımcı olacak diğer ülkeler var. Onlarla konuşuyoruz. Çok yönlü bir olay.

“Başladık bitti değil”

  • Başladık bitti değil. Afgan hükümeti var, Taliban var. Oradaki askeri, siyasi, güvenlik şartları var. Tek başımıza tek düze, tek çizgi halinde bir şey söylersek ilerleyen dönemde birtakım sıkıntılara sebebiyet verebilir. O yüzden sağa sola çarpmadan kırmadan dökmeden hem Afgan kardeşlerimizle hem uluslararası toplumla; NATO, AB, ABD diğer ikili görüştüğümüz ülkeler var. Giderek yayılma var. Genişleme var. Devamlı genişletiyor. Tabi bunlar resmi raporlar değil. Bunların bir takım iz ve emarelerini görüyoruz. Dolayısıyla gelişmeleri takip ediyoruz.  Sınır güvenliği, Tacikistan-Özbekistan göç olayları. Bunların hepsi ihtimal bunların hepsi çok yönlü 360 derce çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER