A3 Haber

“Uçan araba derken yurttaşı ikinci el araba alamaz hale getirdiler”

“Uçan araba derken yurttaşı ikinci el araba alamaz hale getirdiler”

“Uçan araba derken yurttaşı ikinci el araba alamaz hale getirdiler”
Temmuz 13
09:13 2021

Türkiye’de her geçen gün pahalılaşan hayatla birlikte yurttaşların ev ve araba alması hayal oldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Uçan araba yapacağız dediler, vatandaşı ikinci el araba alamaz hale getirdiler” dedi.

Türkiye’de, hayata atılan gençlerin bir ev ya da otomobil alma hayali bile kuramayacağı vurgulanıyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, yüksek vergiler nedeniyle vatandaşın ikinci el araba alamayacak duruma düştüğünü belirterek, “Uçan araba yapacağız dediler, vatandaşı bugün ikinci el araba alamaz hale getirdiler. Çıplak fiyatı 100 bin TL olan bir aracın fiyatı vergilerle 170 bin TL” diye konuştu.

Türkiye’de yüksek ÖTV ve ÖTV’li fiyat üzerinden alınan KDV oranları ile pek çok aracın vergisi, aracın çıplak fiyatını geçiyor. Yani ortalama bir araç alan vatandaşlar bugün yüksek vergi oranları nedeniyle neredeyse bir otomobil parasını da devlete veriyor.

“Türkiye’de 100 asgari ücretle otomobil alınmıyor”

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, İyi Parti Teknolojik Dönüşümden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yiğit Karakış da halkın fakirleştiğinin altını çizerek, “Yüksek ÖTV oranları 2. eli de yükseltiyor. Türkiye’de 300 bin TL (35 bin dolar) olan otomobil ABD’de 17 bin dolar. ABD’de bir garson 5 aylık maaşı ile bir araba alabiliyor. Türkiye’de 100 asgari ücretle bile alınamıyor” dedi.

Karakış, “Devlet gelirleri vergilendirmek yerine ÖTV gibi dolaylı vergilerle kaynak topluyor. Yerli otomobilin bile 400.000 liraya çıkması zenginleri etkilemiyor. Ancak dar gelirlinin otomobil sahibi olmasını engelliyor” açıklamasında bulundu.

“100 bin liralık araç vergilerle 400 bin lira oluyor”

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yüksek vergileri Meclis gündemine taşıdı. Hakverdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede araçlardaki yüksek vergi oranlarını ve elektrikli-hibrit teknolojili araçların kullanımını teşvik etmek amacı ile yapılan bir çalışmanın olup olmadığını sordu. Hakverdi, “Türkiye, otomobil vergilerinde dünyada ilk sırada yer alıyor. 100 bin liraya ithal edilen bir aracın fiyatı, vergiler ve bankadan çekilen kredi faizi dikkate alındığında 400 bin lirayı geçiyor” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER