A3 Haber

Avrupa Adalet Divanı’ndan türban kararı: İşveren yasaklayabilir

Avrupa Adalet Divanı’ndan türban kararı: İşveren yasaklayabilir

Avrupa Adalet Divanı’ndan türban kararı: İşveren yasaklayabilir
Temmuz 15
12:24 2021

Avrupa Adalet Divanı, Müslüman çalışanların türban takmasını yasaklayan işverenler lehinde karar aldı.

Reuters’ın aktardığı habere göre, Avrupa Adalet Divanı, Almanya’da bir kreş ve kişisel bakım dükkanında çalışanların işyerinde türban takmasının yasaklanmasıyla ilgili açılan iki davayla ilgili karar verdi. Adalet Divanı, şirketlerin çeşitli şartlara bağlı olarak çalışanların türban takmasını yasaklayabileceği kararını verdi.

Avrupa Adalet Divanı, “İşverenin müşterilere nötr bir imaj sunma ihtiyacı ya da sosyal tartışmaların önlenmesi gerekçelerine bağlandığında, görünür bir siyasi, dini ya da felsefi ifade biçimi içeren giyimlerin yasaklanması açıklanabilir” ifadelerine yer verdi.

Almanya’da iki Müslüman kadından biri, bir vakıf tarafından finanse edilen özel çocuk bakım merkezinde diğeri ise bir eczane zincirinde çalışıyordu. İşlerine başladıkları ilk dönemde türban takmayan kadınlar, ilerleyen dönemde bu kararlarını değiştirdi. Her iki işveren de kadınlardan çalışırken türban takmamasını istedi. Aksi takdirde başka iş bulmaları gerektiği belirtildi.

Kararda, işverenin koyduğu yasağın tüm dinler için geçerli olmasının önemine de işaret edildi. Bu durumda başörtüsünün yanı sıra haç kolye ya da kipanın da işveren tarafından aynı şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Söz konusu davada adı geçen çocuk yuvasının, iş yerinde bir kadın çalışanın haç kolye takmasını da yasakladığına işaret ediliyor.

Ne olmuştu?

Almanya’da biri çocuk yuvası, diğeri kişisel bakım malzemeleri satan bir zincirin çalışanı olan iki kadın başörtüsüyle çalışmalarına izin vermeyen işverenlerine karşı dava açmış, Alman mahkemeleri de Avrupa Adalet Divanı’ndan görüş istemişti. İki kadının da işe başladıkları dönemde başörtüsü takmadıkları, doğum izninden sonra başörtülü bir şekilde işe döndüklerinde işverenle sorun yaşadıkları ve ihtarname aldıkları bildirilmişti. İki kadının din özgürlüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla konuyu taşıdıkları Alman iş mahkemeleri de başörtüsü yasağının bu durumda ayrımcılık olarak sayılıp sayılmayacağı konusunda Divan’a başvurdu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER