A3 Haber

Bayram tatili salgın için fırsata dönüşürken: Pandemi gerçekten kontrol altında mı?

Bayram tatili salgın için fırsata dönüşürken: Pandemi gerçekten kontrol altında mı?

Bayram tatili salgın için fırsata dönüşürken: Pandemi gerçekten kontrol altında mı?
Temmuz 23
11:38 2021

Günlük yeni vaka sayıları yeniden 10 bine merdiven dayadı. Öte yandan başta AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar yetkilileri salgının kontrol altına alındığını iddia ediyorlar. Peki, salgın gerçekten kontrol altında mı? Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, gelinen noktayı değerlendirerek çarpıcı bir analiz kaleme aldı.

Dr. Ergün Demir – Dr. Güray Kılıç | Covid-19 pandemisi ülkemizde ve tüm dünyada halen etkisini kaybetmiş değildir. Buna rağmen ve salgın tüm ciddiyeti ile devam ederken özellikle turizm sektörünü desteklemek amacıyla kontrollü normalleşme süreci başlatılmıştır.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı “Salgında yolun sonuna gelindiği ve salgının ülke gündeminden çıkarıldığı, bu yaz maskelerden ve salgın haberlerinden kurtulunacağı, salgın sonrası kontrollü normalleşme sürecinin başarıyla yürütüldüğü ve salgının önemli ölçüde kontrol altına alındığı’’ açıklamaları ile normalleşme süreci kontrolsüz hale dönüşmüş, vatandaşlar rehavete düşmüş ve bunun sonucunda da yapılan açıklamalarda gördüğümüz pozitif vaka ve vefat sayılarında artışlar meydana gelmiştir. Bu sayıların bayram sonrası önümüzdeki günlerde daha da artacağı kuvvetle muhtemeldir.

Önlemlerin tamamen kaldırıldığı bu dönemde bir kez daha hatırlatıyoruz: Pandemi halen devam etmektedir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın salgının kontrol altına alındığı ve salgının ülke gündeminden çıkarıldığına yönelik birbiriyle çelişen açıklamalar yapması güvensizliğe ve aşı tereddüdüne yol açmaktadır. Sağlık Bakanı bir an önce güven kaybına yol açan bu söylemi terk etmeli ve sadece gerçekleri açıklamalıdır. Varyantlara dair ayrıntılı verileri, pozitif vakalar içindeki varyantların oranlarını kamuoyuyla paylaşmalıdır.

Arşiv ve fikri takip unutmaz

Son bir ay içerisinde kontrollü normalleşme ve salgın sürecine yönelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın toplantıları ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine ve parti toplantıları sonrası yaptığı açıklamalarda özetle şunlar ifade edilmiştir:

Tarih 2 Haziran 2021; Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan basın toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “salgını ülke gündeminden de bireysel gündemimizden de çıkaracağımız günlerin görünür olduğunu’’ açıkladı.

Tarih 9 Haziran 2021; Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan basın toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Bu zor günler artık geride kalıyor. İşlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Büyüklerimizin ellerini doya doya öpeceğimiz, sevdiklerimizle kucaklaşacağımız, çekinmeden tokalaşacağımız günler yakın. El ele parklarda yürüyeceğimiz, tatili tatil gibi yapabileceğimiz, gündemimizi salgın değil bizim belirleyeceğimiz günlerin arifesindeyiz” dedi.

“Sağlık Bakanını daha az görecek sesini daha az duyacaksınız. Bundan sonra size vereceğim en önemli haberin yerli aşımızın başarısı ve salgının son bulduğu açıklaması olacağını görüyor ve o günü iple çekiyorum. Çok yakında salgın haberlerinden kurtulacağız gün gibi aydınlık, sağlıklı ve mutlu günler yakındır” açıklamasını yaptı.

Tarih 16 Haziran 2021; Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan basın toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Salgınla birlikte girdiğimizin zorlu mücadelede düşmanın zayıf tarafını yakalamış ve onu köşeye sıkıştırmış durumdayız. Bu yaz sadece maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz olmayacak aynı zamanda salgın haberlerinden kurtulduğumuz son yaz da olacak” açıklamasını yaptı.

Tarih 23 Haziran 2021; Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan basın toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Güzel günlere çok yaklaştık, salgının gerilediği kazanmaya başladığımız aşamadayız, şu an bu aşamadayız ve salgının kısa sürede son bulacağına inancım tam. Mevcut gidişat bu hedefe ilerlediğimizi gösteriyor. Zaferden emin ve yakın ama temkinli ve teyakkuzdayız” açıklamasını yaptı.

Tarih 30 Haziran 2021; Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan basın toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Ülkemiz salgın hastalık gündeminden çıkıyor. Bu sözlerimin bir ümit cümlesi olmadığını bilmenizi isterim. Küresel salgının esaretinden kurtuluşumuzun ifadesidir. Yolun sonuna yaklaştık elbette daha iyisini yapabilirdik. Fakat bilmenizi isterim ki zor günlerde büyük işlerin üstesinden birlikte geldik, birlikte sabrettik, birlikte mücadele ettik ve zafere birlikte yürüyoruz” açıklamasını yaptı.

Tarih 7 Temmuz 2021; Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan basın toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Salgın hastalığın gündemimizden çıkmaya başladığı, artık eski günlerimize kontrollü bir şekilde nasıl döneceğimizi konuştuğumuz aşamaya geldik. Artık tek gündemimiz mümkün olan en yüksek aşılama oranı ile toplumsal bağışıklığı elde etmek. Her gün salgın ile ilgili yeni haberler duymaya devam ediyorsunuz. Bilmenizi isterim ki bu durum çok daha uzun sürmeyecek. Bugün gündem artık salgın değil en yüksek aşılama oranıdır” açıklamasını yaptı.

Tarih 12 Temmuz 2021; Kabine Toplantısının ardından yapılan basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye’nin salgın sonrası kontrollü normalleşme süreci başarıyla yürüyor. Şu ana kadar hedeflerimizden kayda değer bir sapma hamdolsun yaşamadık. Turizm sektörü 25 milyon turist ve 20 milyar dolar turizm geliri hedefiyle son süratle çalışıyor” açıklamasını yaptı.

Tarih 19 Temmuz 2021; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban Bayramı vesilesiyle yayımladığı video mesajında “Bu yıl salgını önemli ölçüde kontrol altına almış, normalleşme adımlarını atmış bir ülke olarak, bayrama biraz daha iyi şartlarda kavuştuk” açıklamasını yaptı.

Tarih 21 Temmuz 2021; Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferansla katıldığı AKP teşkilatı bayramlaşma programında yaptığı konuşmada ‘’ Kurban Bayramımıza salgınla mücadelemizde önemli bir mesafe kat etmiş; vaka, hasta ve vefat sayılarını önemli ölçüde düşürmüş, aşılamada ciddi mesafe kat etmiş bir ülke olarak girdik. Her ne kadar salgın çeşitli ülkelerde yeni varyantlarla yükselişe geçse de Türkiye henüz bu tehdidin pençesine düşmüş değildir.’’ açıklamasını yaptı.

Bu açıklamalar vatandaşları rehavete düşürmüş; sonuçta doğrulanmış vaka ve vefat sayılarının artışı olmuştur. Bedelini ise vatandaşlar canlarıyla ödemektedirler.

Sonuç olarak…

COVID-19 pandemisi hem dünyada hem de ülkemizde halen devam etmekte; vaka ve vefat sayıları yükselmektedir. Rehavete kapılmadan koruyucu önlemlere devam etmemiz, toplum bağışıklığı için aşı uygulama oranını artırmamız gerekmektedir. Salgını kontrol altına almada aşı kritik önem taşımaktadır. Toplum bağışıklığı için nüfusun yüzde 70-80’inin iki doz aşı ile bağışık hale getirilmesi gerekmektedir. Ülke olarak bu hedefin oldukça gerisindeyiz.

Salgını epidemiyoloji kurallarına göre yönetemeyen, önlenebilir ölümleri engelleyemeyen ve toplumsal bağışıklığı sağlayamayan AKP iktidarı turizm sezonu için salgının kontrol altına alındığı açıklamasını yapmaktadır. Oysa gerçekler gizlenerek sorunlar çözülemez, salgın ile mücadele edilemez.

Vaka sayılarının giderek yeniden arttığı bu dönemde yapılan aşı sayısının azalması ve aşı uygulama sürecinin uzaması, aşı tereddüdü insanlarımızı önlenebilir bir hastalıktan kaybetmeye devam edeceğimizi göstermektedir. Aklın ve bilimin ışığında bir salgın yönetimi yerine algı yönetiminin tercih edilmesi ve uygulanan yanlış ve tutarsız politikalar yüzünden maalesef daha yüzlerce/binlerce insanımızın yaşamını yitireceği ortadadır.

Gerekli önlemleri almayıp “maske-mesafe-hijyen” tekerlemesiyle sorumluluğu vatandaşlara yükleyenler hesap vermekten kaçamayacaklardır.

About Author

Ergün Demir

Ergün Demir

Related Articles

TÜM HABERLER