A3 Haber

Müslüman Kardeşler’in İhvancı ayağının tasfiyesinden AKP rahatsız: Ankara, Tunus’a nasıl bakıyor?

Müslüman Kardeşler’in İhvancı ayağının tasfiyesinden AKP rahatsız: Ankara, Tunus’a nasıl bakıyor?

Müslüman Kardeşler’in İhvancı ayağının tasfiyesinden AKP rahatsız: Ankara, Tunus’a nasıl bakıyor?
Temmuz 28
08:29 2021

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. İlhan Uzgel, “Tunus’ta Müslüman Kardeşler’in İhvancı ayağı siyaseten tasfiye oluyor ve AKP bunu kendini sarsacak bir gelişme olarak görüyor” diyor. Uzmanlar, Tunus’taki krize Ankara’nın tepkilerini değerlendirdi.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün derlediği habere göre uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. İlhan Uzgel, “Müslüman Kardeşler’in İhvancı ayağı siyaseten tasfiye oluyor ve AKP bu gelişmeleri kendini sarsacak bir gelişme olarak görüyor. Müslüman Kardeşler’in her kaybı, AKP için moral bozukluğu yaratıyor. Elbette ki herkes demokrasiden yana tavır sergiler ama Türk Dışişleri’nin ortaya koyduğu demokrasi arzusu ile AKP’nin tepkisi aynı ölçüde değil” dedi.
diye konuştu.

Yaşar Yakış: Müslüman Kardeşler’le ideolojik akraba olan AKP ile Dışişleri’nin tepkileri çelişkili

Türkiye’nin bir dönem Kahire Büyükelçiliği görevinde bulunan ve AKP hükümetlerinin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış,  yaptığı değerlendirmede AKP cephesinden ve Dışişlerinden gelen tepkilerdeki farkın dikkat çekici olduğu kanısında. Dışişlerinin açıklamasını “mülayim” bulan Yakış, “Sıkı bir hariciye geleneği ortaya konuldu ve aslında Türkiye’nin hiçbir ülkenin içişlerine karışmadığı, umudunun ve beklentisinin demokrasi olduğu mesajı verildi” değerlendirmesini yaptı.

Yakış’a göre AKP cephesinden yapılan açıklamalar ise AKP iktidarının Müslüman Kardeşler’le “ideolojik akrabalığı”nı gösterir nitelikte. Yakış, “Müslüman Kardeşler nasıl Kahire ve İskenderiye’nin varoşlarında güçlendiyse, büyüdüyse; Necmettin Erbakan da daha sonra AKP olan siyasi hareketini İstanbul’un varoşlarında güçlendirdi. AKP ile Müslüman Kardeşler’in ideolojik akrabalığı sürüyor. Şimdi Tunus’ta Cumhurbaşkanı, Müslüman Kardeşler’in etkisini azaltmaya dönük bir eylem içinde olduğu için ona karşı otomatik bir karşı çıkış olduğu ortada” yorumunu yaptı.

Ancak Yakış, böylesi “otomatik çıkışlar” yerine Türkiye’nin bölgesinde yaşananları doğru analiz etmesi gerektiğini savunuyor.

Tunus’ta halkın “darbeciler ve karşıtları” olarak ikiye bölündüğünü, siyasi krizin yönetilemez görüldüğünü, sokakların karıştığını hatırlatan Yaşar Yakış, Tunus’la Türkiye’nin karşılaştırılmasını ise doğru bulmuyor.

Geleceği tehlikede de olsa Müslüman Kardeşler’in ülkedeki ve bölgesindeki muhafazakarlıktan bir şekilde besleneceğini anlatan Yakış, “Tunus’un kendi bölgesinde daha demokratik olduğu ortada. Akşamdan sabaha siyasal İslam’ın devrilmesi söz konusu değil ama ülke her şeye rağmen ilerliyor. Türkiye’deki ılımlı İslam’ı örnek aldılar ama AKP iktidarı gibi yasakçı bir zihniyeti benimsemediler. Şimdi Türkiye’de güçlü bir demokrasiden geriye gidiş var” dedi. Yakış, Türkiye’de iktidarın siyasal İslam’ın geleceğinden çok “demokratik cumhuriyetin kazanımlarını korumaya ve yaygınlaştırmaya odaklanması” gerektiğini savundu.

Oğuz Çelikkol: “Bütün bölge etkilenecek”

Emekli büyükelçilerden Oğuz Çelikkol da Tunus’ta yaşananların “Arap Baharı bütünüyle sona mı erdi” sorusunu bölge ve dünya gündemine taşıdığını düşünüyor. Bu soruyu “çok kritik” olarak tanımlayan Çelikkol, “Halkın yönetime katılmak gibi daha fazla demokrasi isteğiyle bölgede yaşanan Arap Baharı, Mısır’da öldü, Suriye’de ve Yemen’de iç savaş çıktı ama Tunus’ta başarılı olmuştu. Şimdi buradan bir geriye gidiş mi var? Demokrasiden vaz mı geçiliyor? Bu soruların yanıtları bütün bölgeyi etkileyecek nitelikte ve bunu bize zaman gösterecek” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye için önemli olanın anayasal düzenin sağlanması ve bunun takibinin yapılması olduğunu dile getiren Çelikkol, “Hiçbir ülkenin bunun dışında bakmaması gerekir. Aksi taktirde askeri rejimler desteklenmiş olur. Tunus’un yoluna demokrasiyle devam edip etmeyeceğini görmeliyiz. Çünkü Arap Baharı döneminde demokrasi çağrısını en kuvvetli dile getirmiş bir ülkeden söz ediyoruz” mesajı verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER