A3 Haber

Ciğerlerimiz yanıyor: Sekiz ilde orman yangını

Ciğerlerimiz yanıyor: Sekiz ilde orman yangını

Ciğerlerimiz yanıyor: Sekiz ilde orman yangını
Temmuz 29
17:34 2021

Türkiye, peş peşe çıkan orman yangınlarıyla sarsıldı. Türkiye, İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin birçok noktasında çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Türkiye’nin ‘ciğerleri’ yanıyor… Dün, Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Antalya’daki yangınların ardından bugün de Antalya’nın Alanya ilçesi ve Aydın’ın Didim ilçelerinin yanı sıra Kilis ve Muğla’nın Marmaris ve Bodrum alevlere teslim oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilimizde toplam 58 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 38 tanesini kontrol altına aldık” açıklaması yaptı.

Devasa alevler saatte 80 kilometre hızı bulan rüzgarın etkisiyle yayılıyor. Binlerce ormancı, iki İHA, 3 uçak, 38 helikopter, bir İnsansız helikopterle yangına müdahale ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 27-28 Temmuz’da Türkiye genelinde 17 ilde 53 orman yangını çıktığını, 38’inin kontrol altına alındığını açıkladı.

Antalya’da üç kişi yaşamını yitirdi.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde dün 4 farklı noktada orman yangını meydana geldi. Bir uçak, bir İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracı ile yangına müdahale sürüyor.

Yangında Kepezbeleni Mahallesi’nde bir kişi, Değirmenli Mahallesi’nde iki kişi yaşamını yitirdi. Yangından etkilenen 58 kişinin tedavileri sürüyor.

Çalışmalara Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Mersin, Kocaeli ve İstanbul’dan da takviye ekipler gönderildi. 19 arazöz, 17 itfaiye aracı ve 1 su tankeri bölgeye sevk edildi.

Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve araç zarar gördü.

Mersin Aydıncık yangını sürüyor

Yine dün Mersin’in Aydıncık ilçesinde başlayan orman yangını sürüyor. Yangına 1 uçak, 5 helikopter ve 97 arazöz ile müdahale ediliyor. Ankara, Niğde ve Karaman’dan Mersin’e takviye ekip gönderildi. Aydıncık’ta 135, Gülnar’da 500 ve Bozyazı’da 60 kişilik olmak üzere toplam 695 kişilik barınma alanı hazırlandı.

Bozyazı’daki yangın kontrol altına alındı.

Osmaniye’de TOMA’lar devrede

Dün başlayan ve bugün devam eden yangınlardan biri de Osmaniye’de… Kırmacılı köyü mevkii ve Karacalar mevkiinde iki ayrı noktadaki yangınlara 1 uçak, 3 helikopter, 41 arazöz, 2 TOMA, 9 tır, 24 arazi aracı ve toplam 312 personel yangına müdahale ediyor.

Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’daki ekipler de Osmaniye için seferber oldu. Karacalar mevkiindeki yangın kontrol altına alındı. Kırmacılı köyünde yangın sürüyor.

Kırmacılı köyünde bulunan evler ile Ürün ve Dombullu yaylaları tahliye edildi. Vatandaşlar için Osmaniye KYK Karaoğlan yurdu tahsis edildi.

Adana’da 21 noktada yangın

Adana’da ise 21 ayrı alanda orman yangını çıktı. Dünden beri süren yangınlara 1 uçak, 1 helikopter, 16 arazöz, 12 su tankeri, 8 itfaiye aracı, 4 iş makinası, 1 ekskavatör, 1 robet, 2 pikap, 5 araç ve toplam 345 personel ile müdahale ediliyor. Şu ana kadar 7 kişi duman nedeniyle hastanelik oldu.

Kozan’da 705 kişi tahliye edildi

Kozan ilçesi Akdam, Akarca, Salmanlı, Kızlarsekisi, Ergenuşağı ve Bağözü mahallelerinden bin 680 kişi, Aladağ ilçesinde ise 25 kişi tahliye edildi.

Kozan ilçesi Kızlarsekisi, Salmanlı, Gökyüzü, Kuytucak ve Akarca mahallelerinde, Aladağ ilçesi Boztahta köyünde tahliye çalışmaları sürüyor.

Muğla da bugün yanıyor

Muğla’nın Marmaris ilçesinde İçmeler Mahallesi‘ndeki ormanlık alanda çıkan yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Bazı otel ve binalar boşaltıldı. 6 helikopter 1 uçak havadan, 20 arazöz 4 ilk müdahale aracı ve 5 dozer karadan müdahale ediyor.

Milas sınırındaki Güvercinlik ve Köyceğiz’de de yangın çıktı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Güvercinlik’te bir otelin boşaltıldığını açıkladı.

Kütahya’da da yangın

Kütahya’nın Emet ilçesi Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi.

Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

Bir orman yangını da Kilis’te

Kilis’in Demirciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda, öğleden sonra, belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Dumanları görenlerin ihbarıyla bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Sekiz arazöz ve iş makineleri ile 70 kişilik ekip, söndürme çalışması başlattı. Bölgede alevlere müdahale sürüyor.

Bakan Pakdemirli: Son iki günde 17 ilde 58 orman yangını meydana geldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilimizde toplam 58 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 38 tanesini kontrol altına aldık” açıklaması yaptı.

Saray’dan açıklama 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Orman yangınları milli felakettir. Kurumlar eşgüdümle mücadele veriyor. Savcılıklar yangınların sebeplerini inceliyor” dedi.

Twitter’dan açıklama yapan Kalın şu ifadeleri kullandı:

“Orman yangınları milli bir felakettir. Tüm kurumlarımız eşgüdüm halinde yoğun bir mücadele veriyor. Savcılıklar yangınların sebeplerini çok yönlü olarak inceliyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Çalışmalar aralıksız devam edecek.”

Erdoğan bakanlarla görüştü 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu bildirdi.

Marmaris yangınında bir kişi yaşamını yitirdi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Twitter’dan bir kişinin orman yangını nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu. Pakdemirli, “Marmaris’te maalesef bir canı, vatandaşımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum” açıklamasında bulundu.

Manisa’da orman yangını

Manisa’nın Soma ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

Soma ilçesine bağlı Darkale Mahallesi’nde saat 21.30 sıralarında ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Alevleri gören çevredeki vatandaşlar, durumu Orman Bölge ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Bölgeye Akhisar ve Kırkağaç ilçesinden de takviye ekipler sevk edildi. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı: THK’de kimseye ulaşamadım

Halk TV canlı yayınına bağlanarak açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün, şunları söyledi:

“O kadar kötü şeyler oluyor ki her yerde yangın haberleri almaya başladık. Üç helikopter görevlendirildi. Hava kararınca görevlerini yapamaz hale geldiler ama onlar yeterli değil. Yangın uçaklarının çok daha etkili olduğunu biliyoruz. Bodrum’daki yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Bu yangınların hepsi orman içi yangını, hava karardığında yukarıdan orman yangınına müdahale etkili olmuyor.”

Gürün, Türk Hava Kurumu’nu bir yetkiliyle görüşmek için aradıklarını “Yarın sabah görüşebilirsiniz. 15.30’dan sonra burada kimse kalmıyor” yanıtını aldığını söyledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER