A3 Haber

Eski YÖK Başkanı Saraç: YÖK’ü halılarının altı tertemiz bırakıyoruz

Eski YÖK Başkanı Saraç: YÖK’ü halılarının altı tertemiz bırakıyoruz

Eski YÖK Başkanı Saraç: YÖK’ü halılarının altı tertemiz bırakıyoruz
Temmuz 30
11:52 2021

Görev süresinin dolmasının ardından cumhurbaşkanı başdanışmanlığına atanan eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Yekta Saraç, görevi boyunca yükseköğretim sistemini yeniden yapılandırma yolunda önemli mesafeler kat ettiklerini belirterek, “YÖK’ü, halılarının altı tertemiz olarak bırakıyoruz. Hamdolsun görevimizi alnımızın akıyla başımız dik olarak tamamladık” dedi.

Eski YÖK Başkanı Saraç, Twitter’daki hesabından yayımladığı mesajında, görev süresi boyunca birçoğu Türkiye için yeni ve ilk olan pek çok projeyi hayata geçirdiklerini, yükseköğretim sistemini yeniden yapılandırma yolunda önemli mesafeler kat ettiklerini iddia etti.

Görev süresinde YÖK’ün geçmişindeki alışkanlık ve reflekslerini terk ettiklerini vurgulayan Saraç, “Yükseköğretimi yeniden felsefi bir bakış açısıyla şekillendirmeye çalıştık. Müdahaleci YÖK’ü geçmişte bıraktık, yetki devreden ve yetki paylaşan ‘Yeni YÖK’ün inşa sürecini başlattık. Somut çıktılar üzerine odaklandık. Kısa vadede sonuç üretenlerin yanı sıra 4-5 yıllık orta vadeli projeler de yaptık. ‘Yeni YÖK’ konseptiyle pek çok yeni ve yenilikçi proje ortaya koyduk. Türkiye’de ilk defa bilim hayatımızın gelişmesi ve ülkemizin kalkınması için öncelikli alanları belirledik ve bu alanlarda insan kaynağı yetiştirme süreçlerini başlattık” dedi.

Saraç, kibirden uzak durduklarını, tevazuyla hareket ettiklerini belirtip, “Kamu yararına her zaman öncelik verdik. Bulunulan makamların, liyakat ve ehliyetle ilişkili olarak kul hakkına girme noktasında ne denli riskli yerler olduğunu da biliyoruz. Bunun için çalıştığımız insanları ve ekibimizi, liyakat ve ahlaki duruşlarına bakarak seçtik. İlkeli bir duruş sergiledik. Her kesimle iletişim kapılarını sürekli açık tuttuk. Yükseköğretimin, farklı dünya görüşlerinin ve ideolojilerin çatışma ve ayrışma noktası değil; toplumun uzlaşı noktası olması gerektiğine inanarak ona göre davranmaya gayret ettik. Aklın ışığı altında bilimsel zeminde hareket etmeye özen gösterdik” dedi.

Eksiklerinin ve yanlışlarının olabileceğini belirten Saraç, “Fakat eğilip bükülmeden, gücümüz nispetinde emrolunduğun gibi dosdoğru ol ilkesini unutmadan her türlü icraatta doğru olanı aradık. Son olarak; YÖK’ü, halılarının altı tertemiz olarak bırakıyoruz. Hamdolsun, görevimizi alnımızın akıyla başımız dik olarak tamamladık. Sayın Cumhurbaşkanımıza bize kamuya hizmet etme imkanı tanıdığı için teşekkür ederiz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER