A3 Haber

Sosyal medyada #HelpTurkey kampanyası başlatıldı: Saray tepki gösterdi, emniyet harekete geçti

Sosyal medyada #HelpTurkey kampanyası başlatıldı: Saray tepki gösterdi, emniyet harekete geçti

Sosyal medyada #HelpTurkey kampanyası başlatıldı: Saray tepki gösterdi, emniyet harekete geçti
Ağustos 02
09:31 2021

Türkiye’de devam eden orman yangınlarıyla ilgili sosyal medyada #HelpTurkey (Türkiye’ye yardım edin) etiketiyle başlatılan kampanya kapsamında uluslararası kamuoyuna yardım çağrısında bulunuldu. Yurttaşların başlattığı kampanyaya saraydan tepki geldi.

Pazar gecesi başlatılan “Küresel Çağrı” kampanyası çerçevesinde sosyal medya kullanıcıları milyonlarca ileti paylaşarak Türkiye’ye itfaiye uçakları gönderilmesini istedi.

Kampanyanın görselinde, “Bize yardım edebilecek tüm ülkelere seslenmek istiyorum.” cümlesiyle başlayan iletide İngilizce olarak, “112 adet yangın nedeniyle mahvolduk, perişan olduk. Durduramadıklarımız (orman yangınları) hala çok güçlü bir şekilde devam ediyor. Bu yangınları durdurmak için yeterli yangın söndürme uçağımız yok. 8 insanı, çok sayıda hayvanı ve ormanlarımızı kaybettik. Lütfen bize yardım edin. Acilen uçaklara ihtiyacımız var. Yalnız bir dünyamız var. Küresel çapta sesimizi duyurmaya ihtiyacımız var. Lütfen bu mesajı yayın” ifadeleri yer alıyor.

Küresel yardım çağrısının yer aldığı sosyal medya kullanıcılarının iletisinde Birleşmiş Milletler ve AB de etiketleniyor. #HelpTurkey (Türkiye’ye yardım edin) #TurkeyIsBurning (Türkiye yanıyor) gibi ifadeler yer alıyor.

Altun: Sözde yardım kampanyası devletimizi aciz göstermek için başlatılmıştır

Uluslararası kamuoyundan orman yangınlarına müdahale için itfaiye uçakları talep edilen kampanyaya Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sert tepki gösterdi.

Çok sayıda tanınmış ismin de destek verdiği küresel çağrıya Twitter hesabından #StrongTurkey (Türkiye Güçlüdür) etiketi ile karşılık veren Altun, ‘sözde yardım kampanyası’ olarak nitelendirdiği kampanyanın yurt dışı merkezli olduğunu ve devleti aciz göstermek için başlatıldığını öne sürdü.

Altun, Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizi etkisi altına alan orman yangınlarıyla devletimizin tüm imkanları seferber edilerek mücadelemiz devam etmektedir. 35 ilimizde 129 yangının 122’si kontrol altına alınmıştır. Türkiyemiz güçlüdür! #StronTürkiye.

İyi niyetli her yardım ve katkı milli birlikteliğimizin gereğidir. Ancak bu akşam itibariyle yurtdışından ve tek merkezden organize edilen sözde yardım kampanyası ideolojik saiklerle, devletimizi aciz göstermek, devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatılmıştır.

Türkiyemiz güçlüdür. Devletimiz dimdik ayaktadır. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi yitirdiğimiz canlar dışında bütün kayıplarımızı telafi edecek, içimizi yakan bu ateşi söndüreceğiz. #StrongTürkiye

Şu anda sosyal iletişim platformlarında, anlık mesajlaşma gruplarında, forumlarda yayılan bilgilerin büyük çoğunluğu yalan haberdir. Bugün böyle bir doğal afet durumunda dahi bu türden yalanları yayanların tuzağına düşmeyelim. Lütfen resmi mercilerin açıklamalarına itimat edelim”

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden orman yangını paylaşımlarına ilişkin yasal işlem

Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından yangınlarla ilgili dezenformasyon yaparak, “halk arasında korku ve panik yaratan” kişiler hakkında yasal işlem yapıldığını duyurdu.

EGM’den yapılan açıklamada, son günlerde sosyal medya platformlarında, ülkede büyük bir toplumsal üzüntüye ve mağduriyetlere sebep olan orman yangınlarıyla ilgili, başka ülkelerde gerçekleşmiş orman yangınlarına ilişkin görüntüler, birtakım film sahnelerinden alınan veya Türkiye’de yaşanan ancak eski tarihli olduğu bilinen yangınlara ait görüntülerin tekrar gündeme taşınarak dezenformasyon faaliyetleri yürütüldüğü bildirildi.

Sahte “orman yangını” paylaşımlarına itibar edilmemesi istenen EGM’nin açıklamasında, şöyle denildi:

“Sosyal medya platformlarında bu tür dezenformasyon faaliyetleri yürüterek halk arasında korku ve panik yaratan, halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine alenen kin ve düşmanlığa tahrik eden, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılayıcı nitelikte paylaşımda bulunan şahıslar, yapılan çalışmalar sonucu tespit edilmekte ve gecikmeksizin adli mercilere gönderilerek gerekli yasal işlemler yapılmaktadır.

Türk Polis Teşkilatı olarak, her alanda olduğu gibi sanal ortamda da suç ve suçluyla mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER