A3 Haber

Valiliğin afetle mücadele anlayışı: Yangın toplantısına belediye başkanı çağırılmadı!

Valiliğin afetle mücadele anlayışı: Yangın toplantısına belediye başkanı çağırılmadı!

Valiliğin afetle mücadele anlayışı: Yangın toplantısına belediye başkanı çağırılmadı!
Ağustos 05
19:27 2021

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yangın koordinasyon kuruluna kendisini çağrılmamasının yanı sıra haberi olmadan belediyeye bağlı bazı birimlerdeki müdürlerin davet edildiğini açıkladı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 7 gündür süren orman yangınıyla ilgili yaptığı açıklamada, Muğla Valiliği’nin yangını söndürmek için oluşturduğu Koordinasyon Kurulu’na belediyenin alt birim müdürlerinin çağırıldığını, ancak kendisinin dahil edilmediğini açıkladı.

“Vali, benim bilgim olmadan onların gelmesini istedi”

Gürün, beklentilerinin yangın anında acil durum masası kurulup valinin başkanlığında ilgili kuruluşların temsilcilerinin kurulda yer alması olduğunu söyleyerek, “Ama üzülerek bunu söylemek mecburiyetindeyim. Koordinasyon Kuruluna hiç çağırılmadım. Sayın Vali benim fen işleri, ulaşım, MUSKİ yani su idaresi, itfaiyeye çağrı çıkardı. Benim bilgim olmadan onların gelmesini istedi. Onlar da gitti. Tabii gidecekler. Biz burada haber verilmedi diye göndermeyecek değiliz. Ama bu koordinasyon olmadı. Bu koordinasyonun olmayışı yangının sağlıklı şekilde yürümesiyle ilgili önemli aksaklıklar yarattı” diye konuştu.

“Ben değerlendirmeyi beni dinleyenlere bırakmak istiyorum, ben sadece tespitte bulunuyorum” diyen Gürün, kendisine yangın söndürme çalışmasına “Siz kurulda ne yapıyorsunuz? Ne yaptınız, söylediniz mi, söylemediniz mi?” sorularıyla karşılaştığını aktardı. Gürün, kurulda yer almadığını vurgulayarak, “Hatta o dairelerdeki arkadaşlarla temas ederek, bizim taleplerimizi, nerede hassasiyet gördüğümüzü, oralara dikkatli bakılması gerektiğini, oraya özel bir ilgi gösterilmesi gerektiğini söylüyorum. Yani ben tespitte bulunuyorum. O konudaki yorumu da bizi dinleyenlere bırakıyorum” dedi.

“Uçakla ilgili görülen faaliyet az oldu”

Gürün koordinasyon eksikliği nedeniyle kısıtlı sayıdaki uçak ve helikopterin de önemli bölgelere yönlendirilmediğine ilişkin gözlemi olduğunu ifade etti. Gürün, bazı yerleşim yerlerine yakın yerlerin söndürülmesi için çalışmaların yapılması ve değişik yangın söndürme, ters ateşle yakmak gibi yangını yönlendirme tekniklerinin kullanılması gerektiğini dile getirdi. “Ben diş hekimiyim, orman mühendisi değilim ama gözlemlerimiz, deneyimlerimiz var. Bunun olması gerekiyor. Bunun koordinasyonunda bir problem var” diyen Gürün, havadan söndürme faaliyetlerinin de yetersiz kaldığını “Uçakla ilgili görülen faaliyet az oldu, ne kadar sorti yaptığı kayıtlarda vardır” diye vurguladı.

Bakanlığa yangınlara karşı önlem tavsiyesi

Yangında önemli olanın erken tespit olduğunu vurgulayan Gürün, burada Tarım ve Orman Bakanlığı’na büyük iş düştüğünü “Orman Bakanlığı’nın zaman zaman yapmış olduğu kapanlar kurmak veya zaman zaman gözlemler yapmak suretiyle dumanın görüldüğü anda hemen acil durum ilan edip, o bölgede acele ve etkin müdahale yaparak, yangının büyümesini engellememiz lazım. Yangın olduktan sonra onu söndürmek olağanüstü zor bir olay. Biz ne yapıyoruz. Yangın oluşuyor, orman tutuşuyor, onun üstüne su atarak, belli bölgelerde sönmesi değil sinmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER