A3 Haber

“Sevdikleri tek yeşil doların yeşili; ormanlara bakınca rant, otel, maden gören bir zihniyet ülkenin başında”

“Sevdikleri tek yeşil doların yeşili; ormanlara bakınca rant, otel, maden gören bir zihniyet ülkenin başında”

“Sevdikleri tek yeşil doların yeşili; ormanlara bakınca rant, otel, maden gören bir zihniyet ülkenin başında”
Ağustos 06
18:37 2021

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, orman yangınlarına ilişkin iktidara eleştirilerde bulundu. Öztrak, “‘Türkiye’yi uçuracak’ dedikleri tek adam vesayet rejimi yangında uçak uçuramadı. 10 gün geçti, yangınla mücadeleyi yönetecek, koordine edecek doğru dürüst bir kriz masası kuramadılar” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye’de orman yangınlarına ilişkin, “Aklını ve şuurunu kaybetmiş, beceriksiz, liyakatsiz bir hükümet elinde tarihimizin en büyük yönetim krizini yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin tarihinin en büyük doğa felaketlerinden birini yaşadığını, yüz binlerce dekarlık ormanın yandığını söyledi.

Yangınların başlamasının üzerinden 9 gün geçtiğini anımsatan Öztrak, yangınla mücadele eden orman işçileri, itfaiyeciler ve gönüllü olarak çalışan yurttaşlara teşekkür etti.

En büyük yönetim krizi

Yangınların hala kontrol altına alınamadığını ifade eden Öztrak, “Sebebi ise çok açık, aklını ve şuurunu kaybetmiş, beceriksiz, liyakatsiz bir hükümet elinde tarihimizin en büyük yönetim krizini yaşıyoruz” diye konuştu.

Yönetim krizinin Türkiye’yi her gün bir felaketten başka felakete savurduğunu belirten Öztrak, şöyle devam etti:

  • ‘Türkiye’yi uçuracak’ dedikleri tek adam vesayet rejimi yangında uçak uçuramadı. 10 gün geçti, yangınla mücadeleyi yönetecek, koordine edecek doğru dürüst bir kriz masası kuramadılar. Türk Hava Kurumunun ‘ateş kuşları’ ise ‘beş damacana eksik su atıyor’ diye Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı ihalesine alınmıyor. Uçaklar Etimesgut’ta, öylece çürümeye terk edilmiş vaziyette. Bu uçakların İspanya’dan, Hırvatistan’dan gelen kardeşleriyse Türkiye’deki alevleri söndürüyor.

Soruşturma tepkisi

“Türkiye’ye yardım edin” diyen herkesin suçlu ilan edildiğini kaydeden Öztrak, “Yangında yardım çığlığı atana soruşturma açacak kadar edepten, akıldan, vicdandan yoksunlar” ifadesini kullandı.

Yangınla mücadele etmesi gerekenlerin belediyeler, muhalefet, basın ve yurttaşla mücadele ettiğini belirten Öztrak, “Belediye başkanlarımıza doğru dürüst bilgi vermiyorlar. Güya koordinasyon toplantısı yapıyorlar ama başkanlarımızı çağırmıyorlar. Erdoğan, her zaman yaptığını yapıyor, belediyeleri, THK’yi suçluyor. Sorumluluktan sıyrılmaya çalışıyor. 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre de orman yangınlarını önleme ve söndürme görevi saraya bağlı Orman Genel Müdürlüğünde. Yani sorumluluk Tarım ve Orman Bakanı’nda” şeklinde konuştu.

Öztrak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ormandan anlayan tek bir bakan yardımcısının bulunmadığını vurguladı.

Yaşanılan felaketlerin ana kaynağının “ucube” olarak nitelediği yönetim sistemi olduğunu belirten Öztrak, “Ormana bakınca rant, yedi yıldızlı otel, maden gören bir zihniyet ülkenin başında. Ve bu yönetimin iman tahtasının altında millet için atan bir yürek yok. 19 yılda 2,5 trilyon dolar para toplayıp, harcadılar. THK’nin uçakları için 4 milyon dolar bulamadılar” değerlendirmesinde bulundu.

Ziya Selçuk’un istifası 

Dün gece yaşanan bir diğer gelişmenin de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifası olduğunu dile getiren Öztrak, okullar açılacakken, AKP iktidarlarının 8. Milli Eğitim Bakanının atanmış olmasının veliler için belirsizliklere neden olacağını söyledi.

Son 10 yılda eğitim sisteminde yapılan uygulamaları eleştiren Öztrak, yeni atanan bakanın da bu sistemde bir şey yapamayacağını vurguladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER