A3 Haber

Ege Üniversitesi Hastanesi’nin anjiyo ünitesi altı aydan fazladır çalışmıyor: Hastalar mağdur!

Ege Üniversitesi Hastanesi’nin anjiyo ünitesi altı aydan fazladır çalışmıyor: Hastalar mağdur!

Ege Üniversitesi Hastanesi’nin anjiyo ünitesi altı aydan fazladır çalışmıyor: Hastalar mağdur!
Ağustos 08
14:00 2021

Dr. Ergün Demir, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi kardiyoloji anabilim dalı bünyesindeki anjiyo ünitesinin altı aydan fazladır çalışmadığını belirterek, “Acil servise başvuran ve kalp krizi tanısı konulan hastalar mağdur olmakta, hayati riskleri artmaktadır” dedi.

A3 Haber Merkezi | Dr. Ergün Demir, kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda, Ege Bölgesi’nin önemli sağlık kuruluşlarından olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki anjiyo ünitesinin altı aydan fazladır çalışmadığını gündeme getirdi.

Dr. Demir’in blogunda yer alan yazıda şu bilgiler verildi: 

Hasta yakınlarının verdiği bilgiye göre Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi kardiyoloji anabilim dalında mevcut olan anjiyo ünitesi altı aydan daha uzun süredir çalışmıyor. Cihazların uzun süredir onarılmaması nedeniyle acil servise başvuran ve kalp krizi tanısı konulan hastalar mağdur olmakta ve başka hastanelere sevk edilmekte. Müdahale süreleri uzadığı için hastaların hayati riskleri artmakta. Acil hastalar dışında anjiyo ihtiyacı olan ya da pil takılması gereken hastalar da aylardır bu hizmeti alamadıkları için mağduriyet yaşıyorlar. Yeni cihaz alımı veya tamir konusunda yaşanan bu aksaklık günler geçtikçe, zaman uzadıkça daha çok hastayı etkiliyor. Ülkemizin en köklü fakültelerinden olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin düşürüldüğü durum bir yana, hastaların hayatını ilgilendiren kalp pili, kalp anjiyosu gibi konularda bu kadar uzun süre adım atılmamış olması da çok üzücüdür.

Anjiyo ünitesi nedir, ne işe yarar?

Kalp damarlarının görüntülenmesi ve tıkanıklıkların tespiti için yapılan işleme koroner anjiyo denir.

Koroner anjiyo işlemi esas olarak;

1. Kalbi besleyen damar hastalığının, kalp kapak hastalığının veya kalp ana damarı (aort) hastalığının tanısını koymak,

2. Kalp kası işlevini değerlendirmek,

3. İleri tedavi yöntemlerini belirlemek için yapılır.

4. Ayrıca akut kalp krizi sırasında da doğrudan anjiyografi yapılmasındaki amaç, kalp damarlarının görüntülenmesinin yanı sıra tıkalı damarı anında tespit edip, kalp krizini durdurmaya yönelik, damarın açılması (stendleme) işleminin yapılmasıdır ki bu işlem hayat kurtarıcıdır.

Sonuç olarak

Bir yandan anjiyo ünitesinin bakım onarımı veya tedariki için gerekli olan 250-350 bin doların temin edilememesinden dolayı kalp hastaları mağdur edilirken; öte yandan AKP iktidarı Somali’ye aylık 2.500.000 ABD doları hibe edebilmektedir.

Dünyanın birçok ülkesine kişisel koruyucu ekipman ve sağlık malzemesi göndermek, yoksul ülkelere hibe etmek şüphesiz olumludur. Ancak bunun için öncelikle vatandaşların ve kamu sağlık kurum/kuruluşlarının sorununun giderilmiş olması gerekmektedir.

Her ne kadar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Haziran tarihinde “Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük. Örneğin kalp krizi teşhisleri salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10 daha fazla artış gösterdi. Bu durumun temel sebebi salgın dışında sağlık hizmetine ulaşımın yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın salgın dışındaki sebeplerden hastanelere gitmekten imtina etmeleridir. Benzer birçok hastalığın teşhisinde azalış olurken o hastalığa bağlı kayıplarda artış yaşadık” açıklaması yapsa da; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki yaşanan durum tam tersine. Burada vatandaşlar hastaneye gitmekte imtina etmiyorlar; ancak özellikle acil servise başvuran ve kalp krizi tanısı konulan, anjiyo endikasyonu olan ya da pil takılması gereken hastalar hastanede anjiyo ünitesinin aylardır arızalı olması nedeniyle sağlık hizmetine erişemiyorlar.

Sağlık hizmetlerine nerede ne zaman ve ne kadar gereksinim duyulacağı kolayca öngörülemez. Sağlık alanında özel sektörün payının giderek artmasını sağlayan siyasi iktidar, yıllar boyunca eleştirdikleri ve çökerttikleri kamusal ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini pandemi döneminde dahi anlamakta güçlük çekmektedir.

Acil servise başvuran ve kalp krizi tanısı konulan, anjiyo endikasyonu olan ya da pil takılması gereken hastaların hayati risklerinin artmaması ve daha fazla mağdur olmaması için bir an önce anjiyo ünitesindeki arızanın giderilmesi veya yeni cihaz alımının yapılması gerekmektedir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER